International Darts Open 2023: live kijken op tv en online

We mogen dit jaar genieten van maar liefst dertien PDC Pro Tour-toernooien, waarvan het derde evenement dit weekend alweer op het schema staat: de International Darts Open 2023 vindt plaats van vrijdag 31 maart tot en met zondag 2 april 2023. In dit artikel vind je hoe het speelschema er precies uitziet en hoe je op tv en online kijken kunt naar alle partijen.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

International Darts Open 2023: dartstoernooi van 31 maart – 2 april 2023

De 2023 International Darts Open is een groot evenement in de PDC Pro Tour, een serie van dartstoernooien georganiseerd door de Professional Darts Corporation (PDC). Deze sessies vinden voornamelijk plaats in Europese landen buiten het Verenigd Koninkrijk en trekken doorgaans de beste darters ter wereld aan. Dit weekend vindt exact één week na de European Darts Open plaats, een toernooi dat werd gewonnen door Gerwyn Price in de finale tegen ‘onze’ Dirk van Duijvenbode. Daarvoor vond al de Baltic Sea Darts Open plaats in februari, waarbij de winst naar de Engelsman Dave Chisnall ging. Dit weekend spelen we echter in de SACHSENarena in het Duitse Riesa, waarna we op 8-10 april in München zullen darten.

In het kort:
🏆 International Darts Open
🎟️ Ronde 3 van de 13 Pro Tour-toernooien
🗓️ Vrijdag 31 maart t/m zondag 2 april 2023
⏰ Vanaf 13:00 uur Nederlandse tijd
🏟️ SACHSENarena in Riesa, Duitsland
📺 Viaplay → Kijk meteen darts bij Viaplay

Zin om alvast in de stemming te komen? Dan hebben we een kijktip met een leuke video voor je. Hieronder vind je namelijk beelden van de finale van vorig jaar tussen Gerwyn Price uit Wales en Peter Wright uit Schotland.

Zo kun je op tv en online kijken naar de International Darts Open 2023

Als dartsliefhebber ken je inmiddels vast de streamingdienst Viaplay. Sinds de lancering van het video on demand-platform begin vorig jaar mogen zij voor minstens vijf jaar alle wedstrijden van PDC Darts vertonen, waardoor je zowel online als op tv naar alle matches kunt kijken. Daaronder valt dus ook de International Darts Open. Hierbij is tevens tot 48 uur lang terugkijken van wedstrijden mogelijk. In de onderstaande tabel hebben wij op een rijtje gezet hoe het zit met de uitzendrechten per streamingdienst en via de links kun je direct beginnen met kijken. Hier vind je een aantal grote video on demand-platforms, waaronder Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max, Netflix, Videoland en natuurlijk Viaplay zelf.

Viaplay➡️ Ga meteen naar de International Darts Open 2023 bij Viaplay. Bij deze streamingdienst kun je alle wedstrijden van het toernooi live kijken. Als je je nu aanmeldt, dan krijg je door een tijdelijke actie 12,5% korting op een jaarabonnement.
⛔️ Amazon Prime VideoPrime Video, de streamingdienst van Amazon, biedt momenteel geen sportabonnementen met dartswedstrijden aan in Nederland.
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als darts te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ HBO MaxDeze videodienst biedt wel abonnementen voor films & series aan, maar niet voor sport.
⛔️ NetflixBij Netflix is het niet mogelijk om naar darten of andere sporten te kijken.
VideolandVoorheen had dit bedrijf met RTL 7 en Videoland in Nederland de uitzendrechten van darts in handen, maar sinds 2022 zal het minstens vijf jaar lang niet meer mogelijk zijn om via deze aanbieder naar de dartscompetitie te kijken door het verplaatsen van de rechten naar Viaplay.

Speelschema van International Darts Open dit jaar

Hieronder vind je het programma van de 2023 International Darts Open. In elke rij lees je welke speelronde het betreft, maar ook op welke datum de wedstrijd is. Vervolgens zie je er ook in terug hoeveel legs er maximaal gespeeld zullen worden. De speler die als eerste een bepaald aantal legs wint, gaat door naar de volgende ronde. Het toernooi volgt namelijk een knock-out-formaat, wat betekent dat spelers worden uitgeschakeld na één enkele nederlaag. Bij ‘Best of 11’ zal de eerste darter die zes sets wint, degene zijn die de volgende ronde bereikt. We spelen bij dit event dus in het format ‘First to 6’ (ronde 1-3 en kwartfinales), ‘First to 7’ (halve finales) en ‘First to 8’ (finale).

SpeelrondeDatumNederlandse tijdAantal legs
Ronde 1⚫️ Vrijdag 31 maartVanaf 13:00 uurBest of 11
Ronde 2🔴 Zaterdag 1 aprilVanaf 13:00 uurBest of 11
Ronde 3🟡 Zondag 2 aprilVanaf 13:00 uurBest of 11
Kwartfinales🟡 Zondag 2 aprilVanaf 19:00 uurBest of 11
Halve finales🟡 Zondag 2 april↳ hiernaBest of 13
Finale🟡 Zondag 2 april↳ hiernaBest of 15

Prijzengeld tijdens dit evenement

We weten inmiddels dat darters niet voor zakgeld spelen. Er zijn behoorlijk wat centen te verdienen aan toernooien, vooral als je als deelnemer ver weet te komen. In het onderstaande overzicht vind je hoeveel het prijzengeld dit jaar bedraagt. Er is een totale prijzenpot van £175.000 (ongeveer €200.000) beschikbaar, waarvan ruim 17% bij de winnaar belandt. Hieronder vind je hoe de bedragen precies onder de deelnemende darters verdeeld zullen worden aan het einde van het weekend.

PositiePrijzengeldAantal spelers
Winnaar 🏆£ 30.000Één winnaar
Runner-up£ 12.000Één verliezend finalist
Halve-finale£ 8.500Twee halve finalisten
Kwartfinale£ 6.000Vier kwartfinalisten
Ronde 3£ 4.000Acht afvallers na derde ronde
Ronde 2£ 2.500Zestien afvallers na tweede ronde
Ronde 1£ 1.250Zestien afvallers na eerste ronde

Veelgestelde vragen