Alle Insidious-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Op 6 juli 2023 werd de doodenge Insidious-franchise na vijf jaar eindelijk weer uitgebreid met een splinternieuwe film: Insidious: The Red Door. Dit schreeuwt natuurlijk om een filmmarathon. Maar met welke film moet je eigenlijk beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van alle Insidious-films? In dit artikel zetten we dit op een rijtje en laten we zien waar de films allemaal online te streamen zijn.

De ultieme volgorde van de Insidious-films

De eerste Insidious-film verscheen in 2010, de laatste in 2023. Het blijkt dat de volgorde van releasejaar en de chronologische volgorde allebei anders zijn. Het is dus aan jou om te beslissen op welke manier je de films wil bekijken en hieronder hebben we beide kijkvolgordes op een rijtje gezet.

— Klik om te springen op deze pagina —
📅 Volgorde van releasejaar
🔜 Insidious op chronologische volgorde
📺 Insidious online kijken

Alle Insidious-films op volgorde van releasejaar

Patrick Wilson en Rose Byrne mochten in 2010 voor het eerst in de huid kruipen van Josh en Renai Lambert, en daarmee was een gloednieuwe horrorfranchise geboren. De films komen van de hand van populaire regisseur James Wan, die ook andere bekende reeksen als Saw en The Conjuring heeft gemaakt.

Inmiddels staan er vijf films op de teller, waarvan de laatste in 2023 verscheen. Hieronder zetten we alle films die tot nu toe verschenen zijn op een rijtje, op volgorde van releasejaar.

VolgordeTitelReleasejaar
1Insidious2010
2Insidious: Chapter 22013
3Insidious: Chapter 32015
4Insidious: The Last Key2018
5Insidious: The Red Door2023

Alle Insidious-films in chronologische volgorde

Het is dus mogelijk om de films, zoals hierboven, op volgorde van releasejaar te bekijken. Dit is echter niet de chronologische volgorde, aangezien er na Insidious ook nog twee prequels volgden.

Maar in welke volgorde moet je de vijf films dan wél kijken als je chronologie belangrijk vindt? Om dit allemaal te verduidelijken, vind je hieronder een overzicht met de juiste kijkvolgorde, inclusief een trailer en een korte omschrijving. Let op: de synopsis van elke film legt de rode draad van de verhaallijn bloot, dus lees die alleen als je de eerdere film(s) al gezien hebt of als dit je niet uitmaakt.

1. Insidious: Chapter 3 (2015)

Nadat we in 2010 naar Insidious konden kijken en in 2013 naar Insidious: Chapter 2, verscheen er in 2015 met Insidious: Chapter 3 ineens een prequel. Dit speelt zich drie jaar vóór de gebeurtenissen bij de familie Lambert af. Een tienermeisje vraagt paranormaal onderzoekster Elise Rainier, die in Insidious natuurlijk een belangrijke rol speelt, om hulp. Ze heeft het gevoel dat haar moeder vanuit de spirituele wereld contact probeert te maken. Al snel heeft Elise echter door dat het een demonische entiteit is die het op het tienermeisje gemunt heeft. Wel even goed om te weten: in deze film komen de Lamberts, dus Patrick Wilson, Ty Simpkins en Rose Byrne, niet voor.

2. Insidious: The Last Key (2018)

Insidious: The Last Key volgt de gebeurtenissen uit Insidious: Chapter 2. Nadat Elise de familie van het tienermeisje geholpen heeft, start ze samen met Specs en Tucker een eigen bedrijf: Spectral Sightings. Met zijn allen vertrekken ze naar New Mexico. Al snel blijkt Elise ook daar niet veilig te zijn, want een kwade geest is haar gevolgd.

3. Insidious (2010)

Nu belanden we daar waar het allemaal begon: bij Insidious. Deze eerste film van de franchise draait om de familie Lambert, vader Josh, moeder Renai en zoon Dalton. Nadat die laatste van de trap is gevallen en in coma is geraakt, blijkt dat hij een ‘astrale projector’ is: hij kan tijdens het slapen zijn fysieke lichaam verlaten en is verdwaald in een andere dimensie, The Further. Hier is hij ten prooi gevallen aan enkele kwade geesten. Elise had hier al een visioen over aan het einde van Insidious: Chapter 3, dus uiteraard is zij bereid om te helpen.

4. Insidious: Chapter 2 (2013)

Insidious: Chapter 2 was de tweede film die binnen de franchise verscheen en volgt in de chronologische volgorde direct na Insidious. Dalton is terug in zijn eigen lichaam en Josh en Renai zijn dolgelukkig, maar omdat de deur naar The Further in Insidious opengezet is, is de familie Lambert nog lang niet veilig. Deze keer is Josh het doelwit.

5. Insidious: The Red Door (2023)

Insidious: The Red Door is de nieuwste toevoeging aan de horrorfranchise en is tevens de laatste film binnen de verhaallijn. Het is tien jaar later. Josh en Dalton moeten de demonen voor eens en voor altijd van zich af zien te schudden door nog dieper The Further in te trekken. Daar ontdekken ze een aantal duistere geheimen van hun familie en blijken zich nog engere wezens schuil te houden. Hiermee is de reeks klaar. Hieronder hebben we de chronologische volgorde nog één keer voor je op een rijtje gezet.

Chronologische volgorde van Insidious

Hieronder hebben we de chronologische volgorde nog één keer voor je op een rijtje gezet.

VolgordeTitelJaar in verhaallijnReleasejaar
1Insidious: Chapter 320072015
2Insidious: The Last Key20102018
3Insidious20102010
4Insidious: Chapter 220112013
5Insidious: The Red Door20212023

Waar zijn de Insidious-films te bekijken?

Alle Insidious-films zijn te streamen bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis. Hier hoef je geen abonnement te hebben om films te streamen, maar kun je iedere titel los kopen of huren. Koop je de film bij Pathé Thuis, dan blijft deze voor altijd in je bibliotheek staan. Je kunt hem dan zo vaak bekijken als je wilt. Bij huren heb je 30 dagen de tijd om te beginnen met kijken. Na 48 uur verdwijnt de film vervolgens uit je bibliotheek. Ook de nieuwste film, Insidious: The Red Door, bekijk je hier.

Daarnaast bekijk je hier op Amazon Prime Video Insidious en zijn drie Insidious-films op Netflix te bekijken.

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Insidious-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle X-Men-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.