IndyCar Series kijken in 2024: hoe zit deze raceklasse in elkaar?

Racefans kunnen hun hart ophalen, want op 10 maart is de eerste race van het nieuwe seizoen van de IndyCar Series 2024 van start gegaan. Deze tak van autosport wint snel populariteit en wordt steeds vaker bekeken door Nederlandse racefans. Daarnaast is ook coureur Rinus Veekay dit seizoen weer van de partij. Reden genoeg om meer te weten te komen over deze Amerikaanse raceklasse en te kijken waar de wedstrijden worden uitgezonden in Nederland.

Waar wordt de IndyCar Series uitgezonden in Nederland?

De rechten van deze klasse van autosport zijn momenteel in de handen van Ziggo Sport in Nederland. De aanvullende zender Ziggo Sport Racing van deze oranje provider is zowel beschikbaar binnen hun eigen zenderpakket als bij andere internet- en tv-aanbieders als KPN en Odido. Alle races uit de IndyCar Series worden live uitgezonden via Ziggo Sport Racing en afhankelijk van andere live sportuitzendingen in sommige gevallen tevens op het hoofdkanaal Ziggo Sport, bij andere providers te ontvangen via Ziggo Sport Select.

➞ Ga meteen naar de IndyCar Series op de officiële website van Ziggo 🏁

Kalender van de IndyCar Series tijdens seizoen 2024

Het nieuwe IndyCar Series seizoen is in 2024 van start gegaan op 10 maart. De eerste race werd traditiegetrouw gereden in de straten van St. Petersburg. En nee, dan hebben we het niet over de bekende stad in Rusland. Het gaat hier om een stratencircuit gelegen in Saint Petersburg in de Amerikaanse staat Florida. Van de maanden maart tot en met september strijden de coureurs vervolgens om de kampioenstitel. Anderhalve maand na de start racen de snelheidsduivels één van de populairste races van het jaar in Long Beach. De bekendste Grand Prix staat echter op de planning voor 26 mei. De Indianapolis 500 is de grootste wedstrijd om het kampioenschap onder de racers. Dit raceduel wordt altijd aan het eind van de maand mei gereden. De competitie eindigt op 15 september op het stratencircuit van Nashville.

DatumWedstrijdLocatie
10 maart🏎 Grand Prix van St. Petersburg🇺🇸 Streets of St. Petersburg
21 april🏎 Grand Prix van Long Beach🇺🇸 Streets of Long Beach
28 april🏎 Grand Prix van Alabama🇺🇸 Barber Motorsports Park
11 mei🏎 Sonsio Grand Prix🇺🇸 Indianapolis Motor Speedway
26 mei🏎 Indianapolis 500🇺🇸 Indianapolis Motor Speedway
2 juni🏎 Grand Prix van Detroit🇺🇸 Streets of Detroit
9 juni🏎 Grand Prix van Road America🇺🇸 Road America
23 juni🏎 Grand Prix van Monterey🇺🇸 WeatherTech Raceway Laguna Seca
7 juli🏎 Honda Indy 200🇺🇸 Mid-Ohio Sports Car Course
13-14 juli🏎 Hy-Vee INDYCAR 250 en Hy-Vee INDYCAR 300🇺🇸 Iowa Speedway
21 juli🏎 Honda Indy Toronto🇺🇸 Exhibition Place
17 augustus🏎 Bommarito Automotive Group 500🇺🇸 World Wide Technology Raceway
25 augustus🏎 Grand Prix van Portland🇺🇸 Portland International Raceway
31 augustus – 1 september🏎 Hy-Vee Milwaukee Mile 250s🇺🇸 Milwaukee Mile
15 september🏎 Big Machine Music City Grand Prix🇺🇸 Nashville Street Circuit

Hoe werkt de raceclasse IndyCar Series?

IndyCar Series is een Amerikaanse raceklasse. Alle bovenstaande wedstrijden worden dan ook verreden op circuits in de Verenigde Staten. In 1996 werd het eerste kampioenschap van de sport gehouden en sindsdien is het niet meer weg te denken uit de autowereld. De competitie had toen nog de naam Indy Racing League, maar werd in 2003 veranderd naar de titel die we nu kennen. Races vinden altijd plaats op vaste circuits. Dit kunnen road courses, stratencircuits en ovals zijn. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de Formule E, waarbij de auto’s en circuits kunnen verschillen.

De bolides uit de IndyCar Series maken net als Formule 1-wagens gebruik van V6-motoren. Deze hebben een twin-turbo-aandrijving, wat zorgt voor meer vermogen. De auto’s beschikken alleen niet over een hybride systeem. Drijvende krachten worden alleen door Chevrolet en Honda geleverd. Ook hebben de coureurs de mogelijkheid om extra snelheid te maken door de push-to-pass knop te gebruiken. Dit is een systeem dat de racers 60 pk extra capaciteit geeft en waar ze een groot voordeel uit kunnen halen. In totaal mag deze power 200 seconden worden ingezet gedurende de hele race. Bij gebruik mag je elke keer deze knop tot maximaal 20 seconden lang indrukken.

Zo werkt de puntentelling

In tegenstelling tot de Formule 1 en Formule E, waarbij alleen de beste racers punten verdienen, heeft iedere positie binnen IndyCar recht op punten. Pas vanaf de 25e plaats blijft het verdiende puntenaantal gelijk. De punten kunnen variëren van 50 (voor de winnaar) tot 5 (voor de laatste negen posities). Sinds dit seizoen zijn dubbele punten bij de Grand Prix Indianapolis 500 en de slotrace afgeschaft. Tijdens de kwalificatie valt er ook één punt te halen door de rijder die de pole position weet te bemachtigen. Bij het circuit van Indianapolis 500 kunnen echter de twaalf beste coureurs tijdens de kwalificatie punten scoren. Dit puntenaantal loopt van één tot en met twaalf voor de snelste tijd. Buiten de normale punten om zijn er ook bonuspunten te verdienen. Het behalen van pole position levert één punt op, net als het leiden van een ronde. De coureur die de meeste rondes leidt, mag twee extra punten bij zijn score optellen.

Nederlandse autocoureurs in de IndyCar Series

De bekende Nederlandse autocoureur Arie Luyendyk streed drie volledige seizoenen mee om de titel. Hij wist in totaal vier races om te zetten in goud en een podiumplek te veroveren. Ook Robert Doornbos heeft gedurende het seizoen van 2009 in deze klasse geracet. Samen met zijn teamgenoot Graham Rahal reed hij voor het team van Newman-Haas-Lanigan Racing. De coureur uit de Lage Landen stapte een jaar later over naar HVM Racing.

Rinus van Kalmthout, beter bekend als Rinus Veekay, is de enige Nederlander die in seizoen 2024 in de IndyCar Series racet. Sinds 2020 rijdt hij voor het Ed Carpenter Racing Team. De snelheidsduivel mocht in mei 2021 de Indianapolis Grand Prix op zijn naam schrijven, wat een absoluut hoogtepunt uit zijn carrière is. Hij is de tweede Nederlandse coureur achter Luyendyk die ooit een race in deze tak van autosport wist te winnen. De streamingdienst Amazon Prime Video heeft een aantal maanden geleden een driedelige documentaireserie over deze Nederlandse coureur gelanceerd. Je kunt een abonnement 30 dagen gratis proberen en kunt hier direct naar de documentaire VEEKAY kijken.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.