Alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Op 28 juni 2023 verscheen na vijftien jaar eindelijk een nieuwe film over Indiana Jones op het witte doek. Met Indiana Jones and the Dial of Destiny zijn we alweer bij het vijfde deel van de bekende reeks beland en dat schreeuwt natuurlijk om een filmmarathon. Maar met welke film moet je eigenlijk beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van alle Indiana Jones-films? In dit artikel zetten we dit op een rijtje en laten we zien dat de films online te streamen zijn via Disney+, SkyShowtime en Pathé Thuis.

→ Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Chronologische volgorde van alle Indiana Jones-films

De fictieve professor Indiana Jones heeft inmiddels vijf eigen films, waarvan de eerste uit 1981 en de laatste uit 2023 stamt. Het personage wordt steevast vertolkt door Harrison Ford en dat is ook in de nieuwste film zo. Maar in welke volgorde moet je de vorige vier films nu precies kijken?

Je kan natuurlijk beginnen met de allereerste film, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, die in 1981 verscheen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat de tweede film, Indiana Jones and the Temple of Doom uit 1984, zich in de tijdlijn een jaar eerder afspeelt. Kijk je liever op chronologische volgorde, dan raden we dus aan om daarmee te beginnen. De films die daarna volgden verschenen allemaal wel in chronologische volgorde. Om dit allemaal te verduidelijken, vind je hieronder een overzicht met de juiste kijkvolgorde, inclusief een trailer en een korte omschrijving.

VolgordeTitelJaar in verhaallijnReleasejaar
1Indiana Jones and the Temple of Doom19351984
2Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark19361981
3Indiana Jones and the Last Crusade19381989
4Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull19572008
5Indiana Jones and the Dial of Destiny19692023

1. Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

Indiana Jones and the Temple of Doom was de tweede film in de filmreeks over de heldhaftige avonturier. Omdat het een prequel betreft, kun je hem ook als eerst kijken. In dit deel belandt Indy in een dorpje waar alle kinderen verdwenen zijn. De ontvoerders hebben ook een heilige steen gestolen en die moet teruggevonden worden om het plaatsje te redden van de ondergang.

2. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

De allereerste film binnen de Indiana Jones-franchise. In Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark maken we kennis met de avonturier. Hij heeft een belangrijke opdracht: de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen voordat deze in de handen van de Nazi’s valt. Hierdoor moet Indy een hoop tegenslagen overwinnen, waaronder dodelijke vallen, oude crypten en uiterst gevaarlijke tegenstanders. Wil je de beste Indiana Jones-film kijken, dan moet je deze opzetten. Kijkers geven hem een dikke 8,4 op IMDb en zijn hier dus nog altijd het meest enthousiast over.

3. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

In Indiana Jones and the Last Crusade krijgt Indiana Jones hulp uit onverwachte hoek: zijn vader (een rol van Sean Connery, die je ook wel kunt kennen van de James Bond-reeks). Samen moeten ze op zoek naar de Heilige Graal.

4. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Na twintig jaar radiostilte keerde de Indiana Jones-franchise in 2008 terug. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull speelt zich ook in de verhaallijn twintig jaar later af, dus we verlaten de jaren dertig en betreden de jaren vijftig. Dit betekent dat de Koude Oorlog in volle gang is. Indiana Jones wordt op de hielen gezeten door Sovjet-agenten, terwijl hij op zoek gaat naar de Crystal Skull van Akator.

5. Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

Indiana Jones was in 2023 terug. In juni verscheen Indiana Jones and the Dial of Destiny op het witte doek. Het is het laatste deel van iconische franchise, dus dat betekent dat we er extra van moeten genieten. Indiana Jones verzeilt hierin uiteraard opnieuw in een meeslepend avontuur. Deze film kun je op dit moment nog niet streamen, maar we weten wel dat hij in de toekomst op Disney+ verschijnt. Op vrijdag 15 december is het zover.

Waar zijn de Indiana Jones-films te bekijken?

Hierboven hebben we al aangegeven dat alle vijf de Indiana Jones-films op Disney+ te vinden zijn. Hier vind je de films zonder aanvullende kosten en kun je ze zo vaak kijken als je wilt. Daarnaast zijn deze films ook te streamen bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis. Tevens biedt de nieuwe streamingdienst SkyShowtime de eerste vier films aan. Genoeg opties dus!

→ Heb je geen Disney+? Bekijk de Indiana Jones-films hier bij SkyShowtime 👀

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Indiana Jones-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle X-Men-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!


Synopsissen: The Walt Disney Company

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.