Wat is IMAX en welke bioscopen in Nederland hebben het?

Als filmliefhebber ben je ongetwijfeld de term IMAX tegengekomen, mogelijk de laatste weken meer dan ooit tevoren. Maar wat is IMAX nou eigenlijk en wat is de invloed ervan op je filmervaring? En in welke bioscopen in Nederland kun je genieten van films in IMAX? Laten we deze vragen eens nader bekijken en ons tevens verdiepen in IMAX Enhanced, een nieuwe techniek voor streamingdiensten.

— Klik om te springen op deze pagina —
📺 Wat is IMAX?
🍿 Bioscopen met IMAX in Nederland
💣 Oppenheimer in 70mm IMAX
🏠 IMAX Enhanced bij streamingdiensten

Wat is IMAX precies en op welke manier beïnvloedt het je bioscoopbezoek?

IMAX staat voor de Engelse term image maximum (of Franse term l’image maximale), wat “maximaal beeldscherm” betekent. Het is een geavanceerd formaat van filmvertoning met een eigen projectietechniek, gecreëerd door het Canadese bedrijf IMAX Corporation om je kijkervaring te verrijken. Dankzij grotere schermen en aangepaste camera’s en projectoren worden IMAX-films geproduceerd met als doel om de kijker zich middenin de actie te laten wanen.

De schermen van IMAX zijn aanzienlijk groter dan standaard bioscoopschermen en bieden zodoende een hoog en gelijktijdig panoramisch beeld dat je gezichtsveld volledig opslokt. De standaard verhouding van een film is namelijk 1.90 cm breed voor elke 1.00 cm dat hij hoog is (verhouding 1.90:1), terwijl IMAX een verhouding van 2.39:1 heeft en daarmee een stuk hoger is. Daarnaast maakt IMAX ook gebruik van een geavanceerd audiosysteem om je audiovisuele ervaring te intensiveren. De samensmelting van indrukwekkende beelden en hoogwaardige audio is waar veel filmliefhebbers voor vallen in de IMAX-bioscoopervaring.

Overzicht: deze bioscopen in Nederland hebben momenteel IMAX

Er zijn gelukkig meerdere bioscopen in Nederland die IMAX-voorstellingen aanbieden. Bioscoopketen Pathé heeft IMAX in een aantal van hun zalen, maar ook het Haagse Omniversum maakt het mogelijk om op optimale wijze naar IMAX-films te kijken. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben zo’n bioscoop met IMAX, maar Utrecht is de enige top 6-stad qua grootte in Nederland die niet een dergelijke zaal ingebouwd heeft. Ook inwoners van plaatsen als Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Amersfoort, etc. zullen naar een andere locatie af moeten reizen om dit formaat te kunnen bewonderen. Hieronder vind je een overzicht van de zeven IMAX-zalen die momenteel in Nederland te vinden zijn:

  • Amsterdam: Pathé Arena (zaal 14)
  • Arnhem: Pathé Arnhem (zaal 1)
  • Den Haag (1): Pathé Spuimarkt (zaal 4)
  • Den Haag (2): Omniversum
  • Eindhoven: Pathé Eindhoven (zaal 8)
  • Rotterdam: Pathé Schouwburgplein (zaal 5)
  • Tilburg: Pathé Tilburg (zaal 1)

Naast IMAX bieden bioscopen in Nederland nog andere features om extra beleving aan een film toe te voegen. Zo bestaat bijvoorbeeld ScreenX, een systeem waarbij drie schermen om je heen in plaats van één voor je een 270 graden panoramisch beeld vormen dat breder is dan je gezichtsveld. Ook kun je soms in HFR genieten van filmvertoningen, wat staat voor High Frame Rate. Het aantal beelden per seconde is dan hoger (bijvoorbeeld 48 i.p.v. 24), waardoor het beeld vloeiender is. Daarnaast ken je 4DX misschien wel. Hiermee wordt een filmbeleving uitgebreid met twintig effecten die synchroon lopen met de actie van de film. Zo kan je stoel bewegen naar links & rechts, boven & onder of voor & achter, maar kunnen er ook geuren vrijkomen of weersimulaties worden gedaan.

Oppenheimer in 70mm IMAX

Oppenheimer, een langverwachte film van Christopher Nolan die vanaf deze maand in de bios draait, is een uitstekend voorbeeld van hoe IMAX-technologie de filmervaring kan versterken. De welbekende regisseur Nolan is beroemd om zijn gebruik van grensverleggende filmtechnologieën en het 70mm IMAX-filmformaat is daar een ultiem voorbeeld van. Dit formaat maakt gebruik van een grotere filmband, wat een nog hogere beeldresolutie oplevert dan de meeste digitale formaten. In de onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillende formaten bij vertoning van Oppenheimer zijn. Tip: lees ook onze recensie van Oppenheimer.

Een bezoek aan Oppenheimer in 70mm IMAX belooft een werkelijk unieke en onvergetelijke ervaring te zijn, maar er zijn maar zo’n 30 bioscopen ter wereld die de combinatie van deze twee technieken kunnen vertonen bij Oppenheimer. Het overgrote meerendeel begeeft zich in de Verenigde Staten en deels in Canada. Daarnaast zijn er twee in Londen, een in Manchester, een in Praag en een in Melbourne (Australië). Helaas kun je in Nederland dus niet in de magische 70mm IMAX-combinatie genieten van Oppenheimer.

👉 Lees ook: 5 dingen die je moet weten over Christopher Nolans ‘Oppenheimer’

IMAX Enhanced bij streamingdiensten

Ook in het tijdperk van streamingdiensten is IMAX aanwezig met het zogeheten IMAX Enhanced. Dit is een techniek die is ontwikkeld om de kijkervaring in huiselijke sferen te verbeteren. Het biedt een verhoogde beeldkwaliteit en een verbeterd geluidsspectrum en is toegankelijk op geselecteerde tv-modellen en audiosystemen. Streaminggiganten zoals Disney+ hebben IMAX Enhanced-content in hun assortiment, waardoor je nu ook van de IMAX-ervaring kunt genieten zonder de deur uit te hoeven.

Deze streamingdienst van The Walt Disney Company heeft zich onder andere gefocust op het online zetten van Marvel-films in IMAX Enhanced-formaat. Je kunt het filter ‘IMAX Enhanced’ gebruiken gebruiken op de filmoverzichtspagina om een alle films in dit formaat te bekijken (zie link hieronder). Als je naar een film bent genavigeerd, kun je soms in een tabblad ‘Versies’ ook selecteren of je de IMAX Enhanced-versie wilt streamen of juist liever de meer gebruikelijke breedbeeldversie.

Bekijk direct naar alle IMAX Enhanced-films op Disney+ 🦸


Afbeelding ter illustratie