De hype rondom Disney remakes: terecht of te veel?

Eind mei stond iedereen weer in de rij voor de nieuwste Disney remake. Ditmaal was Aladdin aan de beurt. Hetzelfde welbekende verhaal over de straatschooier en de magische lamp, maar nu met Will Smith als geest en ‘onze’ Nederlandse Marwan Kenzari als schurk. Ondanks dat de trailer veel kritiek ontving (Aladdin is blank? Geest is niet blauw?) viel de film bij meerdere recensenten alsnog redelijk in de smaak. Eindconclusie: prima.

Disney remakes

Aladdin is inmiddels een van vele Disney klassiekers die de remake onderging, en sluit hierbij aan als tiende in de rij van grote bekenden, waaronder Alice in Wonderland, Dumbo en Beauty and the Beast. Toch zal Aladdin zeker niet de laatste Disney remake zijn. In 2019 alleen al staat ons nog 2 remakes te wachten.

Met straks meer dan een dozijn aan Disney remakes zou er gesproken kunnen worden van “te veel van het goede”. Echter, met uitzondering op een enkele teleurstelling (Pete’s Dragon met een magere omzet van 143 miljoen) lijken de Disney films groot succes te boeken. Ook is dat goed nieuws voor het aanbod van de nieuwste streamingdienst: Disney+.

Disney blijft eeuwig populair

Maar waar komt deze populariteit precies vandaan? Volgens Scott Mendelson, werkzaam bij het blad Forbes, ligt het aan het feit dat bioscoopgangers graag een film zien met een bekend verhaal en bekende personages. Mensen gaan minder vaak naar de film, en willen daarom verzekerd zijn van het feit dat de film in de smaak zal vallen.

Dit verlangen naar hetzelfde is duidelijk terug te zien in de omzet. Waar remakes op het oude vertrouwde omzet boeken tot wel 1 miljard dollar, verdienen de nieuwkomers als McFarland en A Wrinkle In Time maar schamele bedragen van 100 à 200 miljoen dollar. Daarnaast zijn de verhalen in de films zo bekend, dat het haast een nostalgisch gevoel creëert. Toch zit er ook een gevaar in het maken van de remakes. Als het misgaat, verpest je niet zomaar alleen de bioscoopervaring. Je verpest een jeugdgevoel.

Nieuwe remakes

In juli komt de remake uit op misschien wel de grootste Disney-film allertijden: The Lion King (zie op IMDb). Met hoofdrollen als Donald Glover als Simba en Beyonce als Nala voorspelt de film een hoop goeds. Toch houd ik mijn hart vast. Pete’s Dragon mochten ze dan verpest hebben, maar The Lion King moet tot in de puntjes perfect zijn. Zoals de wijze baviaan Rafiki al zei “The past can hurt, but the way I see it, you can either run from it, or, learn from it.” En ik mag hopen dat ze iets van Pete’s Dragon geleerd hebben…

Dit artikel is geschreven door gastblogger Iris. Wil jij ook gastblogs schrijven voor Streamwijzer? Ga dan naar Gastblog om je blog in te leveren of kom met ons in contact via Over Streamwijzer.