Stand van de EK-kwalificatie vrouwen voetbal 2025

Hoewel het EK Voetbal in Duitsland voor de mannen in 2024 op de planning staat, zijn de Oranje Leeuwinnen druk bezig om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap voor volgend jaar. Van 2 tot en met 27 juli 2025 staat het toernooi op de planning, dat georganiseerd wordt in Zwitserland. Nederland neemt het tijdens de EK-kwalificatie op tegen Finland, Noorwegen en Italië. Maar welke poules zijn er nog meer? Wat is de stand van de EK-kwalificatie uit het voetbal bij de vrouwen?

Oranje Leeuwinnen op weg naar EK Voetbal 2025 in Zwitserland

Na de wedstrijden uit de Women’s Nations League, moeten de Oranje Leeuwinnen alweer aan de bak. Volgend jaar wordt namelijk het EK Voetbal voor vrouwen georganiseerd. Aan Zwitserland de eer om dit Europese kampioenschap in goede banen te leiden. Maar voordat het zover is moeten landen zich eerst kwalificeren. Alleen het gastland is al verzekerd van een plek op het Europees toernooi.

Landen kunnen zich kwalificeren via verschillende routes. Zo is er de EK-kwalificatie. Alle zestien landen uit League A van de Women’s Nations League zijn op basis van hun prestaties binnen het toernooi in vier groepen van ieder vier landen verdeeld. De loting hiervoor vond begin maart plaats. Doordat de Oranje Leeuwinnen de finales bereikten, kwamen zij terecht in pot 1. Hierdoor was het al zeker dat de ploeg van Andries Jonker niet tegen Spanje, Frankrijk en Duitsland zou spelen.

Nederland in groep 1

Aan de hand van de prestaties uit de Women’s Nations League werden alle landen verdeeld. Uit iedere pot werd vervolgens een land geloot. Nederland kwam terecht in groep 1, waar het moet spelen om een plek op het EK Voetbal tegen Italië (pot 2), Noorwegen (pot 3) en Finland (pot 4). In totaal worden er tussen april en juli zes poulewedstrijden gespeeld. De twee landen die aan het einde van deze fase de meeste punten hebben behaald, verdienen een ticket voor het EK Voetbal 2025.

Mocht het echter mislopen voor Nederland, dan ligt er een ontsnappingsroute klaar in de vorm van play-offs. De nummers 3 en 4 spelen in de eerste ronde tegen de nummers 1 of 2 van een groep uit League C. Alle winnaars stromen door naar de laatste ronde, waar ze het opnemen tegen de winnaars van de play-offs uit de groepen van League B. Vanuit de play-offs gaan er nog eens zeven landen door naar het Europees kampioenschap in Zwitserland. Hieronder is het speelschema van de Oranje Leeuwinnen te vinden.

DatumTijdWedstrijd
Vrijdag 5 april 202418:15 uur🇮🇹 Italië – 🇳🇱 Nederland
Dinsdag 9 april 202420:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇳🇴 Noorwegen
Vrijdag 31 mei 202420:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇮 Finland
Dinsdag 4 juni 202418:00 uur🇫🇮 Finland – 🇳🇱 Nederland
Vrijdag 12 juli 202420:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇮🇹 Italië
Dinsdag 16 juli 2024…?🇳🇴 Noorwegen – 🇳🇱 Nederland

Stand tijdens de EK-kwalificatie van de vrouwen

Maar hoe ziet de stand eruit? Op het moment van schrijven heeft iedere groep vier poulewedstrijden gespeeld. Hoewel het in iedere groep nog spannend is, zijn Spanje en Duitsland met nog twee matches te gaan verzekerd van een plek op het EK Voetbal. Zij kunnen namelijk niet meer ingehaald worden en hoogstens op de tweede plek eindigen. De stand van alle groepen uit League A staat hieronder. Na iedere speelronde wordt de stand bijgewerkt. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Groep 1PuntenAantal wedstrijdenVorm
🟢 1. 🇳🇱 Nederland74🔴🟢🟢➖
🟢 2. 🇳🇴 Noorwegen54🟢🔴➖➖
🔴 3. 🇮🇹 Italië54🟢🔴➖➖
🔴 4. 🇫🇮 Finland44🔴🟢🔴➖
Groep 2PuntenAantal wedstrijdenVorm
1. 🇪🇸 Spanje124🟢🟢🟢🟢
2. 🇩🇰 Denemarken64🟢🟢🔴🔴
3. 🇧🇪 België44🔴🔴🟢➖
4. 🇨🇿 Tsjechië14🔴🔴🔴➖
Groep 3PuntenAantal wedstrijdenVorm
1. 🇫🇷 Frankrijk94🟢🟢🟢🔴
2. 🇸🇪 Zweden74➖🔴🟢🟢
3. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland74➖🟢🔴🟢
4. 🇮🇪 Ierland04🔴🔴🔴🔴
Groep 4PuntenAantal wedstrijdenVorm
1. 🇩🇪 Duitsland124🟢🟢🟢🟢
2. 🇮🇸 IJsland74🟢🔴➖🟢
3. 🇦🇹 Oostenrijk44🔴🟢➖🔴
4. 🇵🇱 Polen04🔴🔴🔴🔴

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.