Waarom is de serie How to Fix a Drug Scandal (Netflix) zo schokkend?

Tiger King uitgekeken? Dan is How To Fix a Drug Scandal, een docuserie die op 1 april op Netflix verscheen, perfect om te bingen! Deze documentaire vertelt het verhaal van grote misstanden in Amerikaanse drugslabs. Waarom deze serie zo schokkend is? Dat leggen we uit.

Het verhaal achter How to Fix a Drug Scandal op Netflix

De miniserie How to Fix a Drug Scandal focust zich hoofdzakelijk op twee grote zaken: die tegen Annie Dookhan en Sonja Farak. Deze vrouwen werkten als chemicus in laboratorium, waar zij drugstesten uitvoerden. In deze drugslaboratoria wordt bewijsmateriaal uit rechtzaken onderzocht en de substantie ervan vastgesteld. Als een substantie inderdaad een drug blijkt te zijn, wordt de verdachte dus ook op basis van deze informatie berecht.

Grote misstanden in de labs

In de documentaire komen een aantal enorme misstanden naar voren. Zo raakt chemicus Sonja Farak zelf verslaafd aan drugs en gebruikt dan ook veelvuldig tijdens haar werk. Niet alleen voert ze de testen niet uit, ook steelt ze bewijsmateriaal om dit zelf te gebruiken. Ook chemicus Annie Dookhan breekt de regels op grove wijze. Om haar productiviteit te verhogen veinst ze op grote schaal testresultaten. Ze levert vijf keer zoveel testresulaten als haar collega’s, maar voert de testen in werkelijkheid nooit uit. In de documentaire komt zelfs naar voren dat ze een monster van tafelzout heeft bestempeld als cocaïne.

Algemeen cultuurprobleem

Doordat de twee zaken vlak na elkaar aan het licht kwamen en de chemici in heel verschillende delen van de US werkten, werd duidelijk dat dit een groot probleem was binnen de drugslaboratoria. In de documentaire komt naar voren dat er op sommige plekken een cultuur heerste van laksheid, wanorde en leugens. Er wordt zelfs een geval van diplomavervalsing genoemd.

Gevolgen in de rechtbank

Tienduizenden rechtszaken zijn uitgevoerd op basis van verkeerd beoordeeld bewijsmateriaal. Hierdoor zijn mogelijk duizenden onschuldige mensen in de gevangenis beland. In de documentaire zien we hoe gevangenen en hun advocaten strijden om een nieuwe rechtzaak te krijgen. In de documentaire komen ook familieleden van gevangenen aan het woord, over de impact die deze situatie op hen heeft gehad.

Meer over deze serie

De serie How to Fix a Drug Scandal staat sinds 1 april op Netflix Nederland.

Soort: miniserie
Seizoen: 1
IMDb: 6,9
Direct kijken op Netflix: Kijk hier
Tijd: 3 uur en 31 minuten

Meer gelijkende series kijken

Benieuwd naar andere interessante waargebeurde verhalen? Dan tippen we Unorthodox, over een jonge vrouw die ontsnapt uit een strengreligieuze, gesloten gemeenschap. Voor het hele aanbod op Netflix kun je hier kijken.