Dit moet je lezen en zien voordat je ‘House of the Dragon’ gaat kijken

Ben jij al aan het aftellen? Over slechts een paar weken is het zover en verschijnt House of the Dragon eindelijk op HBO Max. Maar aangezien de laatste aflevering van Game of Thrones alweer in 2019 gelanceerd werd, zou het best kunnen dat je het allemaal niet zo vers meer in het geheugen hebt. In dit artikel laten we weten wat je allemaal moet lezen en zien voordat je House of the Dragon gaat kijken.

→ Bespaar nu ruim 34% op HBO Max met films en series van Warner Bros, HBO, Cartoon Network, DC, Max Originals en meer ✅

Dit moet je zien voordat je ‘House of the Dragon’ gaat kijken

Hoewel Game of Thrones zich 200 jaar na de gebeurtenissen uit House of the Dragon afspeelt, is het natuurlijk wel handig om deze serie te zien voordat je aan de spin-off begint. Hierin wordt namelijk het verhaal van Daenerys Targaryen verteld en krijgen we cruciale informatie over House Targaryen, draken en de wereld waarin de spin-off zich afspeelt.

Voor iedereen die nu helemaal in de stress raakt: nee, het is niet per se nodig om drie weken vakantie op te nemen en alle acht seizoenen te gaan bingewatchen. Wel zijn er een aantal afleveringen die zeker het kijken waard zijn om je geheugen weer even op te frissen of je wat cruciale informatie bij te brengen. Welke dit zijn, hebben we in onderstaand overzicht voor je op een rijtje gezet.

SeizoenAfleveringTitelWaarom?
11“Winter Is Coming”Omdat we hierin kennismaken met alle Huizen van Westeros en hun belangen perfect weergegeven worden.
110“Fire and Blood”Omdat Daenerys Targaryen in deze aflevering voor het eerst sinds 200 jaar een draak uitbroedt. Dit laat zien hoe draken geboren worden én hoe belangrijk het bestaan van draken is.
25“The Ghost of Harrenhal”Omdat deze aflevering verschillende belangrijke concepten introduceert, waaronder de rol van magie in Westeros.
42“The Lion & The Rose”Omdat hierin de machtsdynamiek tussen de verschillende Huizen wordt blootgelegd, iets wat ongetwijfeld ook een grote rol zal spelen in House of the Dragon.
59“The Dance of Dragons”Omdat deze aflevering ons meer uitleg biedt over de Dance of Dragons en meer laat zien van de band tussen Daenerys en haar draken.
69“Battle of the Bastards”Omdat deze aflevering een van de spannendste van de hele serie is—en natuurlijk omdat het ons laat zien hoe een grootschalige strijd eruitziet in Westeros en hoe vernietigend de kracht van draken kan zijn.
76“Beyond the Wall”Omdat deze aflevering de zwakte van de draken laat zien tijdens de strijd met de Night King en de White Walkers.
85“The Bells”Omdat hierin de ware aard van de Targaryens aan het licht komt.

Dit moet je lezen voordat je ‘House of the Dragon’ gaat kijken

Er zijn daarnaast ook een aantal verhalen die je kunt lezen om je voor te bereiden op House of the Dragon. George R.R. Martin, de auteur van de Game of Thrones-serie zelf, heeft op zijn website laten weten wat je eigenlijk allemaal zou moeten lezen voordat je de spin-off serie gaat kijken. Vrij vertaald heeft hij hier het volgende over gezegd:

“Als je wat meer wilt weten over waar de show over zal gaan… Nou, ik kan natuurlijk niet alles verklappen, maar misschien wil je wel alvast twee verhalenbundels bekijken die ik samenstelde met Gardner Dozois, Dangerous Women en Rogues, en daarna overstappen op Archmaester Gyldayns geschiedenis, Fire & Blood. *
– George R.R. Martin

1. ‘The Princess and the Queen’ van George R.R. Martin

Deze uit 35.000 woorden bestaande novelle maakt onderdeel uit van de verhalenbundel Dangerous Women 1. Het verhaal zoomt in op de relatie tussen prinses Rheanyra Targaryen en koningin Alicent Hightower en hoe hun conflicten uiteindelijk leidden tot de burgeroorlog. Deze personages, gespeeld door Emma D’Arcy en Olivia Cooke, spelen ook in House of the Dragon een grote rol.

Dangerous Women 1 bestel je hier bij Bol.com of hier bij Amazon.nl 📗

2. ‘The Rogue Prince’ van George R.R. Martin

Deze novelle maakt onderdeel uit van de verhalenbundel Rogues. In dit verhaal wordt Daemon Targaryen gepasseerd in de navolging op de IJzeren Troon. Niet hij maar Rheanyra Targaryen wordt tot erfgenaam benoemd, iets waar Daemon het natuurlijk niet mee eens is. Hierop besluit hij weg te gaan om zijn eigen koninkrijk te stichten. In House of the Dragon wordt de rol van Daemon gespeeld door Matt Smith.

Rogues bestel je hier bij Bol.com of hier bij Amazon.nl 📘

3. ‘Fire & Blood’ van George R.R. Martin

Als je spoilers wilt vermijden, kun je deze misschien beter overslaan. De spin-off serie is namelijk volledig gebaseerd op Fire & Blood van George R.R. Martin. Het boek vertelt het verhaal van het Huis Targaryen en laat zien waar de bloederige strijd om de IJzeren Troon begon.

Fire & Blood bestel je hier bij Bol.com of hier bij Amazon.nl 📕

‘House of the Dragon’ is vanaf 22 augustus te zien bij HBO Max

Nu je weet hoe je je moet voorbereiden, kan het aftellen pas écht beginnen. Op maandag 22 augustus 2022 verschijnt de eerste aflevering van de serie op HBO Max, zo maakte de streamingdienst in maart bekend. In de Verenigde Staten hoeven fans nóg minder lang te wachten, want daar komt episode 1 een dag eerder. Er zullen in totaal tien afleveringen van de serie gelanceerd worden.


* Originele tekst in het Engels: “If you’d like to know a bit more of what the show will be about… well, I can’t actually spill those beans, but you might want to pick up a copy of two anthologies I did with Gardner Dozois, DANGEROUS WOMEN and ROGUES, and then move on to Archmaester Gyldayn’s history, FIRE & BLOOD.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.