Dit zijn de 5 beste series om te kijken na ‘House of the Dragon’

Vandaag is de allerlaatste aflevering van House of the Dragon seizoen 1 verschenen op HBO Max. Dat betekent dat een van meest besproken series van 2022, de langverwachte Game of Thrones-prequel, helaas tot een einde gekomen is (voor nu althans). Val jij hierdoor in een zwart gat en ben je op zoek naar vergelijkbare series? In dit artikel zetten we 5 fantastische series die op House of the Dragon lijken op een rijtje.

→ Bespaar nu ruim 34% op HBO Max met films en series van Warner Bros, HBO, Cartoon Network, DC, Max Originals en meer ✅

5x Series die lijken op ‘House of the Dragon’

House of the Dragon kenmerkt zich natuurlijk door zijn fantastische verhaal vol machtsdynamieken, politieke spelletjes en intriges, draken, geweld en drama. Kun je na de tien afleveringen van het eerste seizoen geen genoeg krijgen van de serie? Uiteraard kun je dan Game of Thrones zelf (weer) gaan bingen, maar hieronder zetten we daarnaast ook vijf andere series op een rijtje die we je zeker aanraden.

1. The Witcher (serie, 2 seizoenen) – Netflix

Toen The Witcher op de streaminggigant verscheen werd het al regelmatig Netflix‘ antwoord op Game of Thrones genoemd en daarom mag deze zeker niet in dit rijtje ontbreken. Vooral qua fantasy-elementen komt de serie erg overeen met Game of Thrones en House of the Dragon, en daarnaast komen er natuurlijk ook een hoop zwaardvechten voorbij.

We volgen Geralt of Rivia, een eenzame jager op monsters, die probeert zijn plek te vinden in een wereld waarin de meeste mensen slechter zijn dan beesten. Zijn wegen kruisen zich met een jonge prinses en een magiër met veel macht. De hoofdrol wordt gespeeld door Henry Cavill, die je ook kunt kennen als Superman.

2. Rome (serie, 2 seizoenen) – HBO Max

Rome is een historisch drama over de tijd waarin de Romeinse Republiek veranderde in het Romeinse Rijk. Dat deze periode zich kenmerkte door chaos en vooral héél véél bloed en geweld zal House of the Dragon-fans zeker aanspreken. We kijken mee met twee Romeinse soldaten en hun gezinnen, het draait om liefde en verraad en de serie krijgt van IMDb-stemmers gemiddeld een 8,7. Hoe dan ook een aanrader dus, maar extra leuk voor HOTD-fanaten.

3. The Wheel of Time (serie, 2 seizoenen) – Amazon Prime Video

Een andere fantasyserie die House of the Dragon-fans niet mogen missen is The Wheel of Time op Amazon Prime Video. Als je hebt genoten van de world-building in Game of Thrones en de prequel, moet je deze zeker op je kijklijst zetten. De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestsellers van Robert Jordan, en dat dit nog steeds een van de populairste fantasieboekenreeksen ooit is komt zonder meer door de geweldige wereld die de schrijver gecreëerd heeft. En dit zie je uiteraard ook terug in de serie.

Rosamund Pike (Gone Girl) speelt de rol van Moiraine, die lid is van een machtige vrouwenorganisatie. Zij raakt verzeild in een avontuur met vijf jonge vrouwen en mannen, waarvan één de Dragon Reborn is, die de mensheid gaat redden of vernietigen.

4. Becoming Elizabeth (serie, 1 seizoen) – Viaplay

Is Rhaenyra je favoriete personage uit House of the Dragon? Dan moet je zeker Becoming Elizabeth op Viaplay zien. Deze serie neemt de kijkers mee in de belangrijkste gebeurtenissen uit de jeugd van prinses Elizabeth, die later de iconische koningin Elizabeth I van Engeland zou worden.

Haar verhaal trekt duidelijke parallellen met dat van Rhaenyra. Zij is misschien wel een van de sterkte en belangrijkste personages uit HOTD, een jonge vrouw die vastbesloten is de macht te behouden en hiervoor heel ver wil gaan. Ook Elizabeth raakt verwikkeld in de gevaarlijke intriges van het Engelse hof en moet voor zichzelf opkomen om de positie te krijgen die ze zo graag wil.

5. His Dark Materials (serie, 3 seizoenen) – HBO Max

Kijk je House of the Dragon vooral vanwege de filosofische en morele kwesties die onderzocht worden, dan zou His Dark Materials op HBO Max ook weleens wat voor jou kunnen zijn. De serie draait om Lyra, een jong meisje dat op zoek gaat naar haar vermiste vriend en verwikkeld raakt in een steeds groter wordend conflict. De serie zet kwesties uit de echte wereld in een heel ander daglicht en doet dit op eenzelfde manier als Game of Thrones en House of the Dragon. Ook zeker een aanrader!

Bonustip | The Lord of the Rings: The Rings of Power (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

Nog even een bonustip: bijna tegelijk met House of the Dragon kwam ook The Lord of The Rings: The Rings of Power uit. Eveneens een prequel van een waanzinnig populaire franchise en dus vaak vergeleken met HOTD, al zijn de series qua inhoud eigenlijk totaal verschillend. Toch raden we je The Rings of Power zeker aan als je deze nog niet gezien hebt en weg bent van fantasyseries. Het speelt zich, net als The Lord of the Rings zelf, af in Midden-Aarde, maar dan wel tijdens de Second Age.

Films en series die op HBO Max verschijnen per week en maand

Naast deze serietips verschijnen er iedere week ook nieuwe films en series op HBO Max. Benieuwd welke releases er op de planning staan? Ga naar het overzicht met nieuwe films en series op HBO Max per maand of bekijk wat er binnenkort naar de streamingdienst gaat komen. Verder wordt in de Facebookgroep met HBO Max-kijkers het laatste nieuws over gloednieuwe releases altijd besproken en kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

HBO Max in Nederland

Synopsissen: Netflix, HBO Max, Viaplay en Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.