‘The Rings of Power’ vs ‘House of the Dragon’: welke serie is beter?

Het zijn overduidelijk de twee grootste series van 2022: The Lord of the Rings: The Rings of Power op Amazon Prime Video en House of the Dragon op HBO Max. Omdat het ook nog eens allebei prequels zijn van grote titels met een gigantische achterban én beide series op dit moment wekelijks uitgezonden worden, is het niet zo gek dat men gaat vergelijken. Maar wat vindt het grote publiek er nu eigenlijk van? Worden mensen enthousiaster van de Game of Thrones-prequel of van de The Lord of de Rings-serie? In dit artikel maken we de balans op en laten we weten wat volgens kijkers de beste serie is.

Dit zeggen de cijfers van ‘The Rings of Power’ en ‘House of the Dragon’

Laten we maar direct beginnen met de cijfers. Hiervoor kijken we naar de beoordelingssites IMDb en Rotten Tomatoes, waar het grote publiek zijn stem mag uitbrengen.

IMDb

Op IMDb scoort The Rings of Power met een 6,9 uit 203.000 stemmen niet verbluffend goed, maar zeker ook niet slecht. House of the Dragon doet het echter beduidend beter, want daar is het gemiddelde een 8,6 uit 159.000 stemmen. House of the Dragon wint deze ronde dus grandioos.

Hierbij moeten we wel een kleine kanttekening maken, en dat is dat veel teleurgestelde Tolkien-fans bij The Rings of Power aan review-bombing lijken te doen. Dit betekent dat veel fans van de originele boeken en films hun kritiek op de ‘wokeness‘ van de serie en de hoeveelheid personages van kleur uiten door massaal 1 ster-reviews achter te laten bij de serie, waardoor de algehele score flink daalt. Zo hebben bijna 23.000 stemmers op IMDb een 1 achtergelaten. De meeste mensen geven de serie echter een 8 (bijna 24.000 stemmen), een 9 (22.000 stemmen) of een 10 (61.000 stemmen). House of the Dragon wordt overigens ook vaak met een 10 beoordeeld, door wel 74.000 stemmers.

Rotten Tomatoes

Ook op Rotten Tomatoes komt The Rings of Power minder goed uit de verf, want daar heeft slechts 38% van de kijkers de serie tot nu toe meer dan 3,5 sterren (van de 5) gegeven. Bij House of the Dragon is dit 84% procent van de kijkers. Gemiddeld krijgt de LOTR-serie 2,4 sterren en de GoT-prequel 4,1 sterren. Een aardig verschil!

Critici zijn overigens minder verdeeld: 84% geeft The Rings of Power een voldoende, tegenover 86% bij House of the Dragon. Concluderend wint House of the Dragon ook deze ronde.

Dit zegt Twitter over beide series

Ook op Twitter wordt de vergelijking tussen The Rings of Power en House of the Dragon regelmatig getrokken. Hoewel beide kampen hier naar voren komen, lijken hier juist meer mensen The Rings of Power te prefereren boven de Game of Thrones-prequel. Hieronder hebben we enkele reacties op een rijtje gezet.

Eindoordeel van de kijkers: House of the Dragon wint nipt

Als we alles naast elkaar zetten, kunnen we concluderen dat House of the Dragon nipt wint. IMDb- én Rotten Tomatoes-stemmers zijn enthousiaster over die serie, maar op Twitter zien we juist weer dat veel mensen voor The Rings of Power kiezen. Critici vinden beide series ongeveer even goed. Het is dan ook moeilijk om een eindoordeel te formuleren… en uiteindelijk zijn de twee prequels misschien ook zo verschillend dat je ze eigenlijk niet kunt vergelijken.

Hier kijk je naar ‘The Rings of Power’ en ‘House of the Dragon’

The Rings of Power is op 2 september van start gegaan op Amazon Prime Video, waar ons nog twee afleveringen resten. Op 7 oktober en 14 oktober komen de laatste episodes online, en dan is het eerste seizoen alweer afgelopen. Ook kun je nu nog op Amazon Prime Video de oude afleveringen terugkijken en alle The Lord of the Rings-films bekijken.

Bekijk The Lord of the Rings: The Rings of Power direct op Amazon Prime Video 🧙

Het eerste seizoen van House of the Dragon is op maandag 22 augustus van start gegaan en bevat in 10 afleveringen, waarvan de laatste op 24 oktober gelanceerd zal worden. Daarna zal er ook een tweede seizoen komen, zoals reeds bevestigd is. De serie is volledig op HBO Max te bekijken, waar je uiteraard ook terechtkunt voor Game of Thrones.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.