12x Doodenge horrorfilms die je nu kunt streamen

Een blauwe envelop in je brievenbus, fileparkeren of naar een feestje gaan waar je niemand kent… Allemaal doodeng natuurlijk, maar geen materiaal om lekker met een zak popcorn bij te griezelen. Een keertje echte horrors beleven? Deze 12 films kun je nu thuis streamen!

1. Creep (2014)

Wanneer je deze film opzet, zul je je een groot deel van de tijd afvragen: waar gaat dit naartoe? Deze film uit 2014 is documantairestijl gefilmd en gaat over een jonge filmmaker die een klus aanneemt van een onbekende man die in een afgelegen bergdorp woont. Deze persoon wil zijn leven documenteren, omdat hij ongeneeslijk ziek is. Tijdens de klus begint de filmmaker echter steeds meer voor zijn eigen leven te vrezen. Een gekke, enge & creatieve film met een onverwacht einde.

Creep staat op Netflix.

2. Oculus (2014)

Vreemde spiegelbeelden, mysterieuze telefoontjes, bloedstollende hallucinaties… Clichés of ingrediënten voor een steengoede horror? Oculus (2014) bewijst het tweede. Deze film vertelt het verhaal over een broer en zus die dealen met een gezamenlijk jeugdtrauma. Een film met prachtige cinematografie, een lugubere sfeer en prachtig acteerwerk.

Oculus kijk je bij Pathé Thuis.

3. Get Out (2017)

Jordan Peele, vooral bekend van het duo Key & Peele, brak door als regisseur met zijn horrordebuut Get Out (2017). En terecht, want deze film is zo gelaagd dat je hem gerust 5 keer zou kunnen kijken zonder je te vervelen. Niet alleen is deze film doodeng, hij is ook nog grappig en maatschappijkritisch. Het plot draait om een jonge Afrikaans Amerikaanse man, die voor het eerst op bezoek gaat bij zijn blanke schoonfamilie. De slagzin: ”Just because you’re invited, doesn’t mean you’re welcome” spreekt boekdelen.

De film Get Out kun je streamen via Pathé Thuis.

4. It Follows (2014)

Een spannende nacht gehad? Je zou kunnen worden achtervolgd door een vervelende soa, maar in deze film is het nog een tikkeltje erger. Als je bent ‘besmet’ word je belaagd door een mysterieuze, moordende entiteit. Dat klinkt vaag en misschien wat lachwekkend, maar geloof ons: aan het eind van deze film zit je op je stoel te bibberen. Onverwachte scènes, mysterieuze situaties en een over-all creepy vibe, maken deze film de moeite waard. Een beetje Stranger Things, maar dan enger en met seksende tieners. Gewoon kijken!

It Follows vind je bij Pathé Thuis.

5. You’re Next (2013)

Familiereunies kunnen pijnlijk zijn, maar meestal niet zoals deze. In You’re Next (2013) wordt een gezin tijdens een diner belaagd door een groep mysterieuze moordenaars, die op allerlei manieren het huis weten binnen te dringen. De film start vrij eenvoudig, maar wordt al snel complexer én spannender. Bert van Leeuwen zal dit familiediner niet kunnen redden, denken wij zo.

You’re Next kun je streamen op Videoland en Netflix.

6. Sinister (2012)

Een schrijver met een writersblock verhuist met zijn gezin naar een nieuwe buurt om daar een reeks gruwelijke moorden te researchen. En doe eens gek, de beste man heeft zijn vrouw en kinderen letterlijk naar de crime scene verhuist. (Dit waarom je dus niet met een schrijver moet trouwen, mensen!) In de woning vindt hij een doos met videobanden, waarop gruwelijke beelden zijn te zien. Stukje bij beetje wordt het mysterie ontrafelt, maar tegen welke prijs? Sinister (2012) is een duistere film die makkelijk wegkijkt en spannend blijft tot de ontknoping. Als je niets hebt tegen een jumpscare hier en daar, kun je je met deze film uitstekend vermaken.

Sinister kun je kijken op Pathé Thuis.

7. The Orphan (2009)

Kleine meisjes in horrorfilms zijn altijd angstaanjagend en daar weet deze film goed gebruik van te maken. The Orphan (2009) draait om een jong gezin dat een weesmeisje in huis neemt met een nogal twijfelachtig karakter. Dat klinkt als een voor de hand liggende premisse, maar de plottwist is des te beter.

The Oprhan kun je kijken op Netflix.

8. Gerald’s Game (2017)

Zeg je horror, dan zeg je Stephen King. Deze verfilming uit 2017 is echt bloedstollend. En dat is knap, aangezien de film zich grotendeels focust op één persoon, in één kamer, met één uitdaging. Naast een beetje mysterie en een beetje gore, is vooral de psychologische spanning om te snijden. Aanrader!

De film Gerald’s Game kun je streamen via Netflix.

9. Hush (2016)

Een briljante en zwaar onder gewaarde film! Het uitgangspunt is simpel: een jonge vrouw, een thrillerschrijfster nota bene, is alleen thuis en wordt belaagd door een gemaskerde inbreker. Maar het haakje aan deze film: het hoofdpersonage is doof. Dit betekent natuurlijk dat zij haar aanvaller niet kunt horen, een beleving waarin de kijker wordt meegenomen. En geloof ons: dat is nog enger dan het klinkt. (Pun intented.)

Hush staat op Netflix.

10. Under the Skin (2013)

Houd je van arthouse? Dan is Under the Skin een aanrader. Deze sciencefictionfilm heeft de fantastische Scarlett Johansson in de hoofdrol, zij speelt een buitenaards wezen dat mannen verleidt om haar honger te stillen. Een aparte, expertimentele film met een creepy vibe die je nog even bijblijft.

Under the Skin kun je kijken op Film1.

11. Silence of the Lambs (1991)

Nog een klassieker, maar wel van een heel ander horrorgenre. Silence of the Lambs (1991) vertelt het verhaal van detective Clarice Starling (Jodie Foster) die met behulp van de beruchte moordenaar Hannibal Lecter een ontvoering moet oplossen. Geen film om in je eentje te kijken!

Deze film staat op Videoland.

12. De Lift (1983)

Dick Maas, de geestelijk vader van Flodder, Amsterdamned en zoveel andere Nederlandse parels. Zo ook De Lift, een Nederlandse horrorfilm over een ‘vervloekte’ liftcabine. Deze film werd gemaakt in 1983, een tijd dat internet nog eng was en getoupeerd haar nog hip. In voor een avondje horror met een knipoog? Dan is dit je keuze!

Deze film staat op Videoland.