Vijf dingen die je moet weten over de serie Hollywood op Netflix

De serie Hollywood verscheen 1 mei op Netflix. Deze miniserie biedt een gefictionaliseerde kijk op de gouden jaren van Hollywood en volgt een groepje ambitieuze talenten dat het probeert te maken in de industrie.

Vijf dingen die je moet weten over de serie Hollywood

1. De maker is Ryan Murphy

De serie is gemaakt door Ryan Murphy. Je hebt vast wel eens eerder iets van zijn werk gezien. Hij bedachte en regisseerde veel populaire televisieseries zoals Glee, American Horror Story en Pose. Ook heeft hij een aantal films op zijn naam staan, waaronder Eat, Pray, Love met Julia Roberts.

2. Het verhaal van Hollywood

De serie speelt zich af in Hollywoods Golden Age, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal volgt een groepje jonge, ambitieuze acteurs en filmmakers dat streeft naar hun doorbraak. Zij krijgen allemaal op hun eigen manier te maken met de nare kanten van Hollywood, zoals vooroordelen, seksisme en racisme.

3. Fictie versus geschiedenis

De serie mengt geschiedenis en fictie. Een deel van de personages is verzonnen, een ander deel gebaseerd op echte personen. Zo komt er een aantal belangrijke figuren uit de geschiedenis van Hollywood als gefictionaliseerd personage voorbij. Acteurs Rock Hudson en Anne May Wong bijvoorbeeld, maar ook talent agent Henry Willson. Peg Entwistle, de persoon op wie Archie Coleman zijn toneelstuk baseert, heeft ook echt bestaan. Zij was een ambitieuze actrice die naar Hollywood kwam om ontdekt te worden. In 1932 pleegde zij zelfmoord door van de letter ‘H’ van de Hollywoodletters af te springen. Het verhaal gaat dat zij na haar dood het bericht kreeg gecast te zijn in een grote productie, een bericht dat ze zelf nooit meer heeft kunnen ontvangen.

4. Het benzinestation bestond echt

In de serie speelt een benzinestation aan Hollywood Boulevard een belangrijke rol. Dit benzinestation is een dekmantel voor een prostitutiedienst, die levert aan invloedrijke figuren uit Hollywood. Bijvoorbeeld aan acteurs die hun seksuele geaardheid in het dagelijks leven niet kunnen realiseren, omdat dit hun carrière in gevaar zou brengen. In werkelijkheid heeft deze ‘bordeelpomp’ ook bestaan.

5. Ontvangst van de serie & kritiek

De serie Hollywood ontvangt gemengde kritieken. De acteerprestaties van de cast en de vormgeving worden geprezen, maar er is commentaar op het verloop van verschillende verhaallijnen rondom echte issues zoals seksisme en discriminatie. Critici vinden de ontwikkelingen in het verhaal te rooskleurig en te veel afwijken van de werkelijkheid. De makers van de serie hebben aangegeven juist een gefictionaliseerde versie van Hollywood te willen creëeren, waarin personages meer ruimte kregen. Zij wilden laten zien hoe het had kunnen zijn, in plaats van hoe het was.

Hollywood is sinds 1 mei te zien op Netflix.

Seizoenen: 1 seizoen
Afleveringen: 7 afleveringen
Speelduur: 5 uur en 47 minuten
IMDb: 7,7
Trailer: Kijk direct op YouTube
Streamingdienst: Kijk direct op Netflix

Meer op Netflix

Meer series zien? Kijk op deze pagina voor filmtips, info en het aanbod van Netflix. Check ook ons lijstje met films over de liefde.