Dit zijn alle medailles die Nederland won op het WK Atletiek 2023

De afgelopen dagen stond de sportwereld in het teken van het wereldkampioenschap atletiek. Van 19 tot en met 27 augustus 2023 streden atleten van over de hele wereld voor de felbegeerde titels. Alle wedstrijden zijn inmiddels gespeeld en de podiumplaatsen zijn verdeeld. Maar hoeveel medailles heeft Nederland tijdens het WK Atletiek gewonnen? We zetten alle feiten op een rij en blikken terug op het succesvolle mondiale eindtoernooi in Boedapest.

Terugblik op het uitermate succesvolle WK Atletiek 2023

Het WK Atletiek worden iedere twee jaar door de World Athletics georganiseerd en behoort naast de Olympische Spelen door de omvang en vele disciplines tot een van de grootste sportevenementen die er zijn. Net als bij het WK Voetbal werd het kampioenschap vanaf 1983 om de vier jaar gehouden, maar dit format werd al snel naar een tweejaarlijks evenement omgegooid. De 19e editie vond dit jaar plaats van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waarbij atleten in verschillende onderdelen kans maakten op de hoogste podiumplaatsen.

Day 9 Highlights | World Athletics Championships Budapest 23

Nederland met een recordaantal medailles naar huis

Ook ons koude kikkerlandje was goed vertegenwoordigd op het wereldkampioenschap. Zo kwamen er 41 Nederlandse topsporters in actie tijdens het mondiale eindtoernooi om te strijden voor de hoogste podiumplaatsen. Met groot succes, want nog nooit eerder behaalde Nederland zo veel medailles op een WK Atletiek. In totaal wist de Nederlandse ploeg vijf plakken mee naar huis te nemen, waarvan twee goud, één zilver en twee brons. Daarmee heeft TeamNL het beter gedaan dan tijdens het vorige wereldkampioenschap in Eugene (Verenigde Staten).

Femke Bol mocht de twee gouden medailles voor haar rekening nemen. Zo was de pas 23-jarige atlete vliegensvlug op de 400 meter horden en raasde ze na een fenomenale eindsprint ook haar tegenstanders bij de 4x 400 meter estafette voorbij samen met Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Eveline Saalberg. Ook Sifan Hassan ging naar huis met twee medailles, waarbij ze brons op de 1.500 meter wist te pakken en op de 5.000 meter een tweede podiumplaats kon verzilveren. Tot slot mocht Anouk Vetter het brons bij de zevenkamp in ontvangst nemen. In het overzicht hieronder zijn alle medailles terug te vinden.

Door het behalen van vijf podiumplaatsen is Nederland op de achtste plek in de algehele medaillespiegel terug te vinden. De absolute winnaar met 29 medailles is de Verenigde Staten. Team USA wist namelijk twaalf gouden, acht zilveren en negen bronzen plakken te behalen.

Medaille Team NLOnderdeelAtleet / Atleten
🥇 Goud➖ 400 m. hordenFemke Bol
🥇 Goud🥢 4x 400 m. estafetteFemke Bol, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Eveline Saalberg
🥈 Zilver🏃🏻‍♀️ 5.000 m.Sifan Hassan
🥉 Brons🏃🏻‍♀️ 1.500 m.Sifan Hassan
🥉 Brons7️⃣ ZevenkampAnouk Vetter

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.