Hoe werkt stemmen voor het Eurovisie Songfestival 2024?

We kunnen bijna weer klaar gaan zitten voor de optredens van alle landen tijdens het Eurovisie Songfestival. Van 7 tot en met 11 mei 2024 barst het muzikale spektakel los in Malmö. Joost Klein zal in de tweede halve finale met zijn nummer Europapa het podium betreden. Voor het eerst is het mogelijk om tijdens de show op jouw favoriete nummer te stemmen. Maar hoe werkt het stemmen voor het Eurovisie Songfestival 2024? Alle shows van het Eurovisie Songfestival kijk je op tv op NPO 1, waardoor deze online te volgen zijn via NLZIET.

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Joost Klein staat in de tweede halve finale

Na lang wachten werd in december duidelijk dat Joost Klein voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival zou afreizen. Een paar maanden later kon heel de wereld in de uitzending van Arjen Lubach het nummer Europapa voor het eerst horen. De reacties waren direct enthousiast en ook de bookmakers zien het positief in. De eerste halve finale gaat op dinsdag 7 mei om 21:00 uur van start. Voor Nederland is het nog twee dagen wachten, want op donderdag 9 mei tijdens de tweede halve finale zal Joost Klein te zien zijn. Hij zal als zestiende het podium betreden. Deze show start eveneens om 21:00 uur.

Hoe werkt het stemmen voor het Eurovisie Songfestival in 2024?

Tijdens de halve finales zien we 31 landen terug. In de eerste halve finale zijn dit er vijftien en in de tweede show treden er zestien landen op. Per show stromen er tien landen door naar de finale op zaterdag 11 mei 2024. Samen met de Big Five (Spanje, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland) en gastland Zweden zien we die avond 26 acts op het Eurovisie-podium.

In 2023 werd er een nieuwe stemprocedure voor de halve finales geïntroduceerd. Deze geldt ook voor 2024. Tijdens de halve finales bepalen alleen de kijkers thuis middels televoting welke landen er door mogen naar de finale. Voor de Nederlandse kijker is het alleen mogelijk om op landen te stemmen die in dezelfde halve finale optreden als Joost Klein. We kunnen vanuit Nederland dus bijvoorbeeld niet op Slovenië (eerste halve finale) stemmen. Ook stemmen op je eigen land is niet mogelijk.

In de finale tellen ook de stemmen van de vakjury mee. De vakjury bestaat per land uit vijf mensen uit de muziekindustrie. Deze punten tellen voor 50% mee. De overige 50% wordt bepaald door televoting. Ook landen van over de hele wereld kunnen sinds vorig jaar stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival. Deze stemmen worden bij elkaar opgeteld en tellen voor één deelnemend land. Nieuw dit jaar is dat het stemmen een stuk eerder opent dan tijdens voorgaande edities. Zo is het voor kijkers uit niet-deelnemende landen al mogelijk om na de afloop van de tweede generale repetitie te stemmen. Deze staat ongeveer 24 uur voor iedere live-show op het programma. Ook tijdens de finale opent het stemmen al veel eerder. Nog voor het eerste land heeft opgetreden is het al mogelijk om op je favoriet te stemmen.

Zo kun je stemmen tijdens de finale in 2024

In Nederland kunnen we pas tijdens de tweede halve finale stemmen. Dit komt omdat Joost Klein in deze show te zien zal zijn. Het is niet mogelijk om op je eigen land te stemmen, tenzij je een buitenlandse provider hebt. In de finale is het mogelijk om vanaf het begin van de show te stemmen. Normaal gesproken werd de televoting pas na het laatste optreden geopend. Landen wilden daarom het liefst aan het einde van de avond optreden, omdat het nummer dan beter voor de kijker thuis blijft hangen. Dit voordeel is door het eerder openen van de televoting weggehaald.

Je kunt een stem uitbrengen door te bellen of sms’en naar een bepaald nummer in combinatie met de code van het land. Deze worden tijdens de finale in beeld gebracht. Zodra deze bekend zijn, vind je ze hieronder terug. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail. Ook is het mogelijk om via de officiële app van Eurovision.tv te stemmen. Let op: om te stemmen worden er kosten in rekening gebracht. Het stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival is dus niet gratis. Aan het einde van de avond worden eerst alle stemmen van de vakjury’s bekend gemaakt. Daarna is het tijd om de stemmen van de televoting bekend te maken.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.