Zo werkt de loting voor de finales van de Women’s Nations League

Yes! Het is de Oranje Leeuwinnen gelukt om zich te plaatsen voor de halve finales van de Women’s Nations League. Op dinsdag 5 december speelde de ploeg van Andries Jonker tegen België. Engeland nam het tegelijkertijd op tegen Schotland. Enkel met twee doelpunten verschil maakte Nederland kans om groepswinnaar te worden. Door de goal van Damaris Egurrola in de 95e minuut slaagde Oranje hierin. Op maandag 11 december 2023 vindt de loting van de volgende fase plaats. Maar hoe werkt deze loting? Welke landen kunnen de Oranje Leeuwinnen treffen?

Oranje Leeuwinnen spelen mee in de Women’s Nations League

Dit seizoen wordt voor het eerst de Women’s Nations League georganiseerd. Er staat veel op het spel, want naast het winnen van de competitie zijn er twee toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen te verdienen. Nederland werd op basis van de coëfficiëntenranglijst van de UEFA ingedeeld in divisie A. Daar kwam het samen met Engeland, Schotland en België terecht in groep 1. Alleen de groepswinnaar stroomt door naar de halve finales en maakt kans op een ticket voor de Spelen in 2024.

Nederland na zinderende slotfase door naar de halve finale

De Oranje Leeuwinnen speelden op 22 september 2023 hun eerste groepswedstrijd tegen België. Deze match werd helaas met 2-1 verloren. Vier dagen later stond het duel tegen Engeland op de planning. Door een late goal van Renate Jansen bleven de drie punten in Nederland. Ook won de ploeg van Andries Jonker tweemaal van Schotland. Jammer genoeg ging de uitwedstrijd tegen Engeland met 3-2 verloren, waardoor het aankwam op de laatste speelronde.

Nederland moest namelijk in het laatste duel twee doelpunten meer dan Engeland scoren. Alleen op deze manier kon Oranje door naar de halve finales. In het thuisstadion van Willem II speelden de Nederlandse vrouwen tegen België. Hoewel zij in de eerste helft op 1-0 voorsprong kwamen, stond het in Schotland al 0-4 voor Engeland. De Oranje Leeuwinnen creëerden kans na kans in de tweede helft en scoorde vrij snel na rust. De ploeg van Sarina Wiegman deed dit ook, waardoor Oranje nog steeds één goal te kort kwam.

Pas in de 91e minuut kwam daar de verlossing door de kopbal van Damaris Egurrola. Maar de bal kan raar rollen, want in de laatste minuut scoorde Engeland nog een keer. In de laatste twee minuten was het voor Oranje erop of eronder. In de allerlaatste minuut was het wederom Damaris die via een kopbal de 4-0 scoorde. Inmiddels was de wedstrijd tussen Schotland en Engeland afgelopen, waardoor het niet meer mis kon lopen. Na het laatste fluitsignaal barstte het feest los.

Loting voor de halve finales van de Women’s Nations League

Nederland mag zich dus gaan voorbereiden op de finaleronde van de Women’s Nations League. Uit de andere poules hebben Frankrijk, Duitsland en Spanje zich geplaatst. Zij maken allemaal nog kans op een ticket voor de Olympische Spelen. De Franse ploeg heeft zich echter als gastland van de Spelen al rechtstreeks gekwalificeerd. Wel spelen zij nog steeds de halve finale en eventueel de grote finale.

In principe hebben de twee finalisten zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Mocht Frankrijk echter de finale bereiken, dan schuift het ticket door naar de nummer drie. De winnaar van de troostfinale gaat dan dus alsnog door naar de Olympische Spelen. Op maandag 11 december 2023 vindt de loting van de halve finales plaats. Naast de tegenstander wordt dan ook duidelijk welk land het thuisvoordeel krijgt tijdens deze wedstrijd en de volgende match.

Waarom doet Frankrijk mee aan de halve finales?

Frankrijk speelt dus mee in de ‘final four’, maar heeft zich al wel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Hierdoor zouden de Fransen mogelijk minder gemotiveerd zijn, omdat er voor hun minder op het spel staat. Het land dat tegen Frankrijk speelt in de halve finale heeft tevens extra kans op het Olympisch ticket. Mocht Frankrijk winnen, dan verschuift hun toegangsbewijs naar de troostfinale. De nummer drie kan zich daardoor nog steeds veilig spelen voor de Olympische Spelen.

Het is niet de eerste keer dat de loting vragen oproept. Zo werden er al eerder vraagtekens gezet achter de poule-indeling van Nederland. Engeland en Schotland kwamen namelijk allebei in deze groep terecht. Zij mogen tijdens de Spelen een gezamenlijk olympisch elftal vormen, waardoor zij mogelijk elkaars resultaten hadden kunnen beïnvloeden.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.