Hoe werkt de kwalificatie voor het EK Voetbal 2024?

Het Nederlands elftal mag deze week weer aan de bak, want op 7 en 10 september staan de belangrijke EK-kwalificatieduels tegen Griekenland en Ierland op de planning. De ploeg van Ronald Koeman is namelijk nog volop in de race om een direct ticket te bemachtigen voor het EK Voetbal volgend jaar in Duitsland. Maar wanneer is het zeker dat we Oranje op het Europese voetbalpodium gaan zien en hoe werkt de EK-kwalificatie eigenlijk? In dit artikel pluizen we het allemaal voor je uit. Alle kwalificatiewedstrijden van Oranje op weg naar het EK kun je op tv en online kijken, onder andere via NLZIET.

Hoe werkt de kwalificatie voor het EK Voetbal in 2024?

Aan het EK Voetbal mogen in totaal 24 landen meedoen. Op dit moment is alleen Duitsland zeker van een plaats op het kampioenschap, omdat zij als gastland het toernooi organiseren. Door middel van kwalificatiewedstrijden moeten de overige landen een van de 23 felbegeerde tickets bemachtigen voor het komende EK. In totaal doen 53 landen een poging. Slechts 20 hiervan stromen via deze route door naar de groepsfase van het Europese toernooi.

Alle 53 deelnemende landen worden voor de kwalificatiewedstrijden in tien poules met ieder vijf of zes teams ingedeeld. De loting hiervan vond plaats op 9 oktober 2022. Ieder elftal speelt een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar, waardoor elke ploeg in totaal acht of tien duels speelt. Deze matches worden van maart t/m november 2023 gespeeld. De nummers 1 en 2 uit iedere groep plaatst zich voor het EK Voetbal. Via deze route zullen dus 20 teams zich kwalificeren voor het Europese kampioenschap.

READY FOR GREECE! ⚔️🇬🇷 | Preparations for an important game in Eindhoven 🏟 | ALL ACCESS ORANJE

Play-offs om de laatste plekken voor het EK Voetbal 2024

Mocht een land zich niet via deze wedstrijden kwalificeren, dan is er nog een andere manier waarop een elftal een plaats op het EK Voetbal 2024 veilig kan spelen. De overige drie plekken voor het Europees kampioenschap worden namelijk verdeeld door het spelen van zogeheten play-offs. Aan deze wedstrijden doen de 12 best presterende landen van de afgelopen Nations League mee.

Mocht een land echter zich al hebben gekwalificeerd voor het EK Voetbal, dan schuift het ticket door naar het volgende best gerangschikte land. De teams worden in drie poules met ieder vier ploegen ingedeeld. Vervolgens spelen de landen over één wedstrijd twee halve finales en een finale. Op basis van een loting wordt bepaald welk team het thuisvoordeel heeft.

Hoe ziet de kwalificatiereeks voor het Nederlands elftal eruit?

Het Nederlands elftal is tijdens de kwalificatie voor het EK Voetbal ingedeeld in poule B, waarbij ze het onder andere moeten opnemen tegen Frankrijk—winnaar van het EK in 2016 én WK in 2018 en tevens verliezend finalist tijdens het afgelopen WK Voetbal 2022 in Qatar. Daarnaast zitten ook IerlandGriekenland en Gibraltar in onze poule.

Het Nederlands elftal heeft inmiddels twee wedstrijden uit de EK-kwalificatiereeks achter de rug. Vooral Frankrijk wordt op papier als onze grootste concurrent en zwaarste tegenstander gezien. De eerste wedstrijd werd dan ook met 4-0 verloren. Het Nederlands elftal wist echter wel in een bomvolle Kuip van Gibraltar te winnen met 3-0, waardoor het de eerste drie punten op weg naar het eindtoernooi op zak heeft.

Oranje heeft tevens een back-up plan voor het geval dat het zich niet via de normale route direct kwalificeert voor het EK. Doordat zij namelijk eerste in de poulefase van de Nations League zijn geworden, zijn ze verzekerd van een plek in de play-offs. Een handig redmiddel, mocht het helemaal mislopen tijdens de EK-kwalificatiereeks. In het overzicht hieronder is de stand in de poule van het Nederlands elftal op het moment van schrijven terug te vinden.

PlaatsLandPuntenLaatste prestatie
🟢 1🇫🇷 Frankrijk12❌ ✅ ✅ ✅ ✅
🟢 2🇬🇷 Griekenland6✅ ✅ ➖ ✅ ❌
🔴 3🇮🇪 Ierland3✅ ✅ ❌ ❌ ✅
🔴 4🇳🇱 Nederland3❌ ❌ ✅ ❌ ❌
🔴 5🇬🇮 Gibraltar0❌ ❌ ❌ ❌ ❌

Alle wedstrijden van het Nederlands elftal op weg naar het EK

In september vervolgt Nederland de kwalificatiereeks, waarbij op donderdag 7 september het thuisduel tegen Griekenland op de planning staat. De aftrap staat gepland om 20:45 uur in het Philips Stadion van voetbalclub PSV. Na dit duel reist Oranje af naar Ierland om op 10 september de uitwedstrijd te spelen. De laatste match wordt op 21 november in Gibraltar gespeeld. In het onderstaande schema zijn alle kwalificatiewedstrijden van Nederland terug te vinden, inclusief de (Nederlandse) tijden waarop de matches te zien zijn.

RondeDatumTijdThuisUitUitslag
124 maart20:45 uur🇫🇷 Frankrijk🇳🇱 Nederland4-0
227 maart20:45 uur🇳🇱 Nederland🇬🇮 Gibraltar3-0
37 september20:45 uur🇳🇱 Nederland🇬🇷 Griekenland…?
410 september20:45 uur🇮🇪 Ierland🇳🇱 Nederland…?
513 oktober20:45 uur🇳🇱 Nederland🇫🇷 Franrkijk…?
616 oktober20:45 uur🇬🇷 Griekenland🇳🇱 Nederland…?
718 november20:45 uur🇳🇱 Nederland🇮🇪 Ierland…?
821 november20:45 uur🇬🇮 Gibraltar🇳🇱 Nederland…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.