Hoe luister je een podcast? – Een eenvoudige gids voor beginners

Podcasts zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en bieden een schat aan informatie, verhalen en entertainment. Maar niet iedereen weet precies wat het is en hoe het werkt. Als je je afvraagt: “Hoe luister je een podcast?“, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leggen we uit wat podcasts zijn, welke apps je kunt gebruiken om ze te beluisteren en hoe je jouw favoriete shows kunt vinden. Laten we beginnen!

Wat zijn podcasts?

Podcasts zijn digitale audio-uitzendingen die je kunt streamen of downloaden om naar te luisteren wanneer het jou uitkomt. Ze zijn beschikbaar in verschillende genres, zoals nieuws, onderwijs, verhalen, comedy en nog veel meer. Podcasts worden vaak gepresenteerd als afleveringen van een serie, waardoor je ze eenvoudig kunt volgen in een reeks en doorgaans wekelijks kunt luisteren naar nieuwe content.

Hoe luister je een podcast? → Apparaten en apps

Om een podcast te beluisteren, heb je een apparaat nodig met internettoegang en een app waarmee je podcasts kunt streamen of downloaden. Hieronder vind je enkele veelgebruikte podcast-apps voor verschillende apparaten. Daar staat ook Podimo tussen, een streamingdienst die relatief kort geleden op de Nederlandse markt is gekomen en naast algemeen beschikbaar aanbod ook een grote selectie aan exclusieve content heeft. Normaal gesproken kun je een abonnement gedurende 14 dagen testen, maar via een speciale Steamwijzer-pagina op de Podimo-website kun je je gratis proeflidmaatschap nu door een tijdelijke actie verviervoudigen tot 2 maanden.

  • 🍎 iPhone of iPad: Podimo, Apple Podcasts (vooraf geïnstalleerd), Spotify, Google Podcasts
  • 📱 Android-telefoons en tablets: Podimo, Google Podcasts, Spotify
  • 💻 Computers en laptops: iTunes, Spotify, Google Podcasts (via webbrowser)

Hoe vind je leuke podcasts?

Er zijn vele duizenden podcasts beschikbaar, dus het kan een uitdaging zijn om de juiste voor jou te vinden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het ontdekken van interessante podcasts:

  • 👍 Houd Streamwijzer in de gaten: Via onze website en social media accounts houden we je op de hoogte van nieuws en tips over podcasts. Je kunt de specifieke pagina’s vinden als @streamwijzerpodcasts op Facebook, @PodcastsNL op Twitter en @streamwijzerpodcasts op Instagram.
  • 📲 Zoek in je podcast-app: Gebruik de zoekfunctie in je app en typ trefwoorden die betrekking hebben op je interesses. Je krijgt een lijst met podcasts die aan je zoekopdracht voldoen.
  • 👀 Blader door categorieën: De meeste podcast-apps hebben categorieën zoals ‘Nieuws en politiek’, ‘Onderwijs’, ‘Sport’ en meer. Blader door deze categorieën om te zien welke podcasts populair zijn in jouw interessegebieden.
  • 🤝 Vraag vrienden om aanbevelingen: Vraag vrienden, familie of collega’s welke podcasts zij graag beluisteren. Dit kan je helpen bij het ontdekken van shows die je anders misschien over het hoofd had gezien.

Hoe abonneer je je op een podcast en download je afleveringen?

Als je een podcast hebt gevonden die je leuk vindt, kun je je abonneren om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. Volg hiervoor deze stappen drie eenvoudige stappen:

  1. Open de podcast in je app.
  2. Klik op de ‘Abonneren’-knop (dit kan variëren, afhankelijk van de app).
  3. Download afleveringen door op de downloadknop naast een aflevering te klikken.

Podcasts bieden een boeiende en informatieve manier om te leren, geïnspireerd te raken en vermaakt te worden. Nu je weet hoe je een podcast kunt luisteren, ben je klaar om te beginnen met het ontdekken van de fascinerende wereld van podcasts. Experimenteer met verschillende genres en luister naar verschillende shows om erachter te komen wat jou het meest aanspreekt. Of je nu onderweg bent, thuis ontspant of gewoon een pauze neemt van je dagelijkse routine, podcasts zijn een geweldige manier om je tijd zinvol en plezierig door te brengen. Veel luisterplezier!


Afbeelding ter illustratie

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met kunstmatige intelligentie, een systeem dat Streamwijzer ter aanvulling van expertise helpt onder de naam ‘Sam’. Voor meer informatie over de gebruikswijze kunt u de disclaimer rechts onderaan de website raadplegen.