Dit is het échte verhaal achter de film ‘Hit Man’

Filmliefhebbers hebben de afgelopen weken misschien wel een bezoekje aan de bioscoop gebracht voor de film Hit Man. In de actiefilm kruipt Glen Powell (Top Gun: Maverick) in de huid van nephuurmoordenaar Gary Johnson. Is deze film eigenlijk waargebeurd? En wat is het echte verhaal?

Is ‘Hit Man’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Gary Johnson is een suffe filosofieleraar. In zijn vrije tijd werkt hij voor de politiek, waar hij op een dag de taak als nephuurmoordenaar van een collega moet overnemen. Hij blijkt er verrassend goed in te zijn. Iedereen die een huurmoord bestelt, wordt vanaf dan door hem in de boeien geslagen. Maar dan schakelt een wanhopige vrouw hem in om haar gewelddadige vriendje te vermoorden, waardoor het voor Gary steeds moeilijker wordt om zich op zijn missie te blijven concentreren.

Dit is een korte samenvatting van Hit Man, een film die zeker gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Gary Johnson was van 1980 tot 1990 echt in dienst van de politie van Houston. In 2001 werd er een artikel over hem gepubliceerd, waardoor het idee van een film ontstaan is bij regisseur Richard Linklater (Boyhood). Ook de échte Gary Johnson, die als vaste baan bij de politie werkte en slechts af en toe doceerde, wist de verdachten met bizarre kostuums en accenten te overtuigen dat hij een huurmoordenaar was.

Verschillen tussen de film en het échte verhaal

Zoals de film al wist te vermelden, vielen er in het echte leven geen doden. Toch zijn er wel hele spannende onderdelen van Gary Johnsons échte leven achterwege gelaten. Zo was Johnson in het echt slachtoffer van een schietpartij tijdens een arrestatie in 1986. En hij moest soms met wel héle bijzondere verdachten om tafel, zoals Lynn Kilroy, een Republikeinse politica die haar man wilde vermoorden.

Is het verhaal met Madison dan compleet verzonnen? Dat zeker niet. Ook de echte Gary Johnson hielp een vrouw uit een gewelddadige relatie te ontsnappen, maar er ontstond geen romance en er werden zeker geen moorden gepleegd. In plaats daarvan gaf Johnson de man aan en kwam de echte Madison in een opvangcentrum terecht. In 2022 kwam Gary Johnson, die meer dan 70 arrestaties op zijn naam heeft staan, te overlijden.

Wanneer komt ‘Hit Man’ naar Netflix?

Hit Man is alweer eventjes op het witte doek te zien en in de toekomst kun je hem waarschijnlijk op Netflix verwachten. De streamingdienst heeft de distributierechten in handen en besloten in bepaalde landen voor een korte bioscooprelease te gaan. Al op vrijdag 7 juni kon je de film in bijvoorbeeld de Verenigde Staten in hun aanbod vinden. Wanneer hij ook in Nederland verschijnt, is nog niet bekend.

Altijd op de hoogte blijven? Je vindt een overzicht van alle verwachte titels in onze lijsten met nieuwe films en series op Netflix per maand. Ook updaten we wekelijks het artikel met titels die binnenkort op Netflix zullen verschijnen.

Meer informatie over de film

Glen Powell speelt in Hit Man de rol van professor Gary Johnson. Hij doet zich voor als huurmoordenaar namens de politie van New Orleans. Gary is zéér begaafd in het schakelen tussen verschillende persoonlijkheden om voor iedereen de perfecte hit man te zijn. Hij komt in een lastige situatie terecht als hij gevoelens begint te ontwikkelen voor een van zijn potentiële klanten, de beeldschone Madison. Als Madison verliefd wordt op een van Gary’s alter ego’s – de mysterieuze en sexy Ron – zorgt hun affaire voor een opeenvolging van leugens, bedrog en escalerende belangen. Hit Man, geregisseerd door Oscar-genomineerde Richard Linklater is een intelligente en verrassende komedie, geïnspireerd op een ongelofelijk waargebeurd verhaal.

TitelHit Man
Jaar2024
SoortFilm
Duur1 uur en 55 minuten
TaalEngels
CategorieKomedie
RegisseurRichard Linklater
CastGlen Powell, Adria Arjona

Synopsis: WW Entertainment

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.