In welke volgorde moet je de ‘Heartstopper’-boeken lezen?

Zoals je misschien wel weet is de Netflix-serie Heartstopper gebaseerd op de gelijknamige graphic novels van Alice Oseman. Binnen het door de auteur gecreëerde ‘Osemanverse’ zijn er nog een hele hoop andere boeken verschenen. Zo spelen de hoofdrolspelers van Heartstopper ook een hoofdrol in Nick and Charlie en gaat Solitaire over Charlies zus Tori. Maar met welk boek moet je nu eigenlijk beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van de Heartstopper-boeken? In dit artikel delen we alles met je wat je moet weten.

Alles over de ultieme volgorde van de ‘Heartstopper’-boeken

Wist je dat het allemaal begon met het verhaal van Tori? In 2014 verscheen Solitaire, een boek dat volledig draait om de oudere zus van Charlie. Pas toen Alice Oseman Nick and Charlie en This Winter had geschreven, kwamen de graphic novels waar de populaire Netflix-serie Heartstopper op gebaseerd is. Ook de andere boeken van Alice Oseman spelen zich af in hetzelfde universum en zijn met elkaar verbonden door cameo’s en easter eggs. Maar met al die boeken kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen.

Goed om te weten is dat er twee verschillende leesvolgordes zijn. Je kunt de boeken zowel op volgorde van releasejaar als op chronologische volgorde lezen. Hieronder hebben we beide volgordes voor je op een rijtje gezet.

— Klik om te springen op deze pagina —
📅 Volgorde van releasejaar
🥰 Heartstopper op chronologische volgorde

Alle Heartstopper-boeken op volgorde van releasejaar

In 2014 debuteerde Alice Oseman dus met Solitaire. Binnen het Osemanverse zijn er daarna nog 9 boeken verschenen. Hieronder zetten we ze allemaal op een rijtje, op volgorde van releasejaar. We hebben in deze tabel enkel de novelles, boeken en graphic novels opgenomen en niet de korte verhalen en het bonusmateriaal, zoals Het Heartstopper Jaarboek.

VolgordeTitelReleasejaar
1Solitaire2014
2Nick and Charlie2015
3This Winter2015
4Radio Silence2016
5I Was Born For This2018
6Heartstopper Vol. 12019
7Heartstopper Vol. 22019
8Heartstopper Vol. 32020
9Loveless2020
10Heartstopper Vol. 42021
12Heartstopper Vol. 5 (nog niet verschenen)2023
13Heartstopper Vol. 6NNB

Alle Heartstopper-boeken in chronologische volgorde

Als je de Heartstopper-boeken op volgorde van chronologie wil lezen, moet je beginnen met de graphic novels over Nick en Charlie. Om dit allemaal te verduidelijken, vind je hieronder de chronologische volgorde, inclusief een korte omschrijving van de verhalen. Let op: de synopsis van elk boek legt in sommige gevallen de rode draad van de verhaallijn bloot, dus lees die alleen als dit je niet uitmaakt.

VolgordeTitelReleasejaar
1Heartstopper Vol. 12019
2Heartstopper Vol. 22019
3Heartstopper Vol. 32020
4Heartstopper Vol. 42021
5This Winter2015
6Solitaire2014
7Heartstopper Vol. 52023
8Nick and Charlie2015
9Radio Silence2016
10I Was Born For This2018
11Loveless2020

1. Heartstopper Vol. 1-4

Als we de chronologie volgen beginnen we met de boeken waarin Nick en Charlie elkaar ontmoeten op de middelbare school. Voor de Netflix-abonnees is dit ook de verhaallijn die het herkenbaarst zal zijn, want dit zijn de boeken waar de welbekende Netflix-serie op gebaseerd is. Seizoen 1 is gebaseerd op Vol. 1 en 2, seizoen 2 op Vol. 3 en het al aangekondigde seizoen 3 waarschijnlijk op Vol. 4.

2. This Winter

In de novelle This Winter (of in het Nederlands Deze winter) volgen we Charlie, Tori en hun broertje Oliver Spring (die niet voorkomt in de serie) tijdens de feestdagen. Dit boek overlapt qua tijdsperiode wel met Heartstopper Vol. 4. De vierde graphic novel die om Charlie en Nick draait begint namelijk in augustus en eindigt in maart. In de tussentijd hebben Charlie en zijn broer en zus het tijdens de feestdagen lastig en proberen ze er toch nog wat van de maken.

3. Solitaire

Solitaire volgt het verhaal van Tori, Charlies zus. Ze heeft het zwaar en wil zichzelf het liefst isoleren van alles en iedereen. Dan komt ze in contact met Michael Holden op haar school, die haar koste wat het kost uit haar schulp wil trekken. Let op: ook Heartstopper Vol. 4 en Solitaire hebben lichte overlap omdat ze zich in dezelfde maanden afspelen.

4. Heartstopper Vol. 5

Heartstopper Vol. 5 moet nog verschijnen, je kunt hem op 9 november 2023 verwachten. In het vijfde boek zijn Nick en Charlie gelukkig met elkaar, maar aangezien Nick bijna naar de universiteit vertrekt sluipen de twijfels toch weer in hun relatie.

6. Nick & Charlie

Heartstopper Vol. 5 en de novelle Nick en Charlie komen qua onderwerp aardig overeen. Nick en Charlie zijn nu twee jaar samen en spenderen het liefste iedere minuut met elkaar. Maar Nick gaat naar de universiteit en Charlie moet nog een jaar op de middelbare school doorbrengen. Kan hun relatie de lange afstand overleven?

7. Radio Silence

In Radio Silence speelt Aled, die wel in de boeken voorkomt en niet in de Netflix-serie, een grote rol. Het draait om Frances, die de lat voor zichzelf qua schoolwerk erg hoog legt. Als ze in contact komt met de maker van haar favoriete podcast Radio Silence, verandert haar leven.

8. I Was Born For This

In I Was Born For This spelen de personages uit de populaire Netflix-serie geen rol, maar er zitten wel verwijzingen in naar de andere boeken uit het Osemanverse. Het boek draait om Angel Rahimi. Haar leven staat in het teken van de band The Ark. Een onverwachte ontmoeting met de leadzanger zorgt ervoor dat ze zichzelf allebei beter moeten leren kennen.

9. Loveless

Ook in Loveless (in het Nederlands vertaald als Liefdeloos) zullen Nick, Charlie, Tao en de andere personages uit de Netflix-hit niet voorkomen. In plaats daarvan volgen we Georgie, die er tijdens haar eerste jaar op de universiteit achter komt dat ze anders is dan anderen. Ze moet haar eigen aseksualiteit leren kennen én leren accepteren.

Meer informatie over de ‘Heartstopper’-serie op Netflix

Jongen ontmoet jongen. Jongens worden vrienden. Jongens worden verliefd. Als de zachtaardige Charlie en de rugbyliefhebbende Nick elkaar op de middelbare school ontmoeten, ontdekken ze al snel dat hun onwaarschijnlijke vriendschap uitgroeit tot een onverwachte romance. Charlie, Nick en hun vriendenkring moeten de reis van zelfontdekking en acceptatie afleggen. Ze steunen elkaar bij het vinden van hun meest authentieke zelf.

TitelHeartstopper
Jaar2022-
SoortSerie
Duur3 seizoenen
TaalEngels
CategorieRomantiek, Drama
IMDb8,6 uit 62.000 stemmen
MakerAlice Oseman
CastJoe Locke, Kit Connor, William Gao, Yasmin Finney, Araloyin Oshunremi, Ashwin Vishwanath, Evan Ovenell, Olivia Colman, Georgina Rich
Heartstopper: Season 2 | Official Trailer | Netflix

Synopsissen: Netflix

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.