HBO Max vs. Viaplay: de strijd tussen de twee nieuwste streamingdiensten

In maart 2022 is het aanbod van streamingdiensten in Nederland enorm toegenomen. Twee nieuwe video on demand-platforms zijn aan het streaminglandschap toegevoegd: HBO Max en Viaplay. Het aanbod aan films en series (en bij laatstgenoemde ook sport) van de twee nieuwe videodiensten is enorm, maar welke moet je kiezen? Wij helpen je op weg door de grootste verschillen tussen HBO Max en Viaplay uit te lichten.

De grootste verschillen tussen de twee nieuwe streamingdiensten Viaplay en HBO Max

Met de komst van HBO Max en Viaplay is de keuze voor streamingaanbod in Nederland nog moeilijker geworden. De twee nieuwe videodiensten hebben zich gemengd in de strijd om de streamer en moeten opboksen tegen de gevestigde namen op de markt, waaronder Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Videoland en discovery+. Hoe onderscheiden deze nieuwe diensten zich van elkaar en van het al bestaande streaminglandschap?

HBO Max biedt een groot aanbod aan van HBO-originals, DC en WarnerMedia

HBO Max is onderdeel van WarnerMedia en neemt een gigantisch aanbod van films en series met zich mee naar Nederland. Zo zijn alle Warner Bros producties hier onderdeel van en kun je allerlei verschillende Batman– en Harry Potter-films kijken. Daarnaast zijn er talloze HBO Originals zoals The Sopranos, Game of Thrones en Euphoria via de streamingdienst beschikbaar. Dit soort producties waren voorheen via Ziggo te zien, maar daar zijn deze series inmiddels niet meer beschikbaar.

De enige manier om de HBO Originals in Nederland te kijken is dus HBO Max geworden. Dit is voor velen een belangrijke reden zijn om een abonnement op de streamingdienst te nemen. Daarnaast zullen alle bioscoopfilms van Warner Bros. ongeveer 45 dagen na de bioscooprelease op de streamingdienst beschikbaar zijn en kun je op HBO Max genieten van Max Originals, Cartoon Network, DC, 3rd party content en nog veel meer. Bekijk voor een overzicht het aanbod van HBO Max in Nederland.

HBO Max Discovery Plus Nederland samenvoegen
Beeld: WarnerMedia / HBO Max

Bij Viaplay ligt vooral de nadruk op (live) sport

Voor de echte sportliefhebber is een abonnement op Viaplay een waardevolle toevoeging aan je streamingpakket. De meeste sportfans zullen dan ook al een Viaplay abonnement hebben afgesloten of zullen dit momenteel aan het afwegen zijn. Via de streamingdienst van NENT Group is het namelijk mogelijk om allerlei sport live te kijken. Dit gaat om alle voetbalwedstrijden, darts, Formule 1-races en meer.

Ook kun je Viaplay wedstrijden live te pauzeren en terug te spoelen. Met deze functie kun je elke goal, 9-darter of inhaalactie op de racebaan tot wel 4 uur terugspoelen. Wel zo handig als je favoriete team een goal heeft gescoord wanneer je net even snel naar de WC bent gegaan. Ook is het mogelijk om tot 48 uur na de uitzending de volledige wedstrijd terug te kijken. Hiernaast heeft Viaplay nog een rijk aanbod aan films en series, waaronder de werken van STARZPLAY en Hayu.

Aanbod van beide streamingdiensten gaat nog aangevuld worden

Ondanks het al rijke aanbod van de twee streamingdiensten heeft zowel Viaplay als HBO Max aangegeven dat het aanbod de komende tijd nog flink zal doorgroeien. Op het gebied van films en series heeft HBO Max op het moment van schrijven een flinke voorsprong, maar de dienst biedt daarentegen niks op het gebied van sport aan. Overigens kan dit in de toekomst veranderen, aangezien discovery+ met HBO Max wordt samengevoegd.

De keuze tussen de twee streamingdiensten op het vlak van contentaanbod ligt op dit moment vooral aan de wensen van de abonnementsnemer zelf. Simpel gezegd heeft HBO Max voor films en series meer te bieden, maar zal Viaplay dit in de komende maanden ook nog flink gaan uitbreiden.

De prijzen van een abonnement verschillen flink

Op het gebied van prijs van de twee streamingdiensten is er veel te zeggen. HBO Max heeft namelijk voor veel opschudding gezorgd wat betreft korting in het Nederlandse streaminglandschap. WarnerMedia bood tot 31 maart een levenslange kortingsactie van maar liefst 50% aan voor de snelle beslissers. Toen deze actie afliep, was het nog steeds mogelijk om door een jaarbetaling omgerekend slechts €3,92 (Basic) of €5,00 (Standard) te betalen in plaats van de gebruikelijke prijs van €5,99 – €7,99 p/m. De grootste verschillen tussen deze twee abonnementen is dat je met een Basic account maar op één scherm tegelijkertijd kunt kijken met een maximale beeldresolutie van 720p. Met een Standard account kun je echter op drie schermen tegelijkertijd streamen en in een hogere resolutie van 1080p en 4k.

De maandelijkse kosten van Viaplay zijn hoger dan van HBO Max. De prijs verschilt afhankelijk van hoe je een abonnement neemt: via je provider of rechtstreeks bij de streamingdienst. Viaplay is onder andere beschikbaar via Ziggo, KPN, T-Mobile, DELTA en Caiway. Deze providers bieden startkortingen of zelfs tijdelijk gratis kijken aan. Hierna betaal je een vast bedrag van €13,99 per maand. Bij Viaplay bespaar je 28% door tot 1 augustus €9,99 p/m te betalen.

Uiteindelijk bepaalt het aanbod samen met de gebruiksvriendelijkheid en de prijs natuurlijk wat voor jou de beste keuze is qua streamingdienst. Verder is het verstandig om je alvast in te lezen in de komst van SkyShowtime, een derde grote streamingdienst die zich nog dit jaar bij dit tweetal van nieuwe spelers zal voegen.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.