Gaat HBO Max nou echt verdwijnen?

Sinds de fusie van WarnerMedia en Discovery—en zeker sinds bekend is gemaakt dat de streamingdiensten HBO Max en discovery+ in de toekomst samen verder gaan—heerst er grote onrust onder abonnees. Steeds vaker zien we media koppen dat HBO Max gaat verdwijnen en natuurlijk krijgen we hier op de redactie van Streamwijzer veel vragen over binnen van film- en serieliefhebbers. In dit artikel laten we daarom weten of HBO Max echt gaat verdwijnen en vertellen we wat de gevolgen van de fusie zullen zijn.

Goed nieuws: HBO Max gaat niet verdwijnen

We hebben goed nieuws, want media die koppen dat HBO Max gaat verdwijnen hebben het niet bij het rechte eind. Het enige wat er gaat gebeuren, is dat er door de fusie van WarnerMedia en Discovery een nieuwe gezamenlijke streamingdienst gaat komen met een andere naam.

De films en series van zowel WarnerMedia’s streamingdienst HBO Max als Discovery’s video on demand-platform discovery+ worden in de toekomst dus samengevoegd. Dit betekent dat je straks met één abonnement kijkt naar “een fantastische collectie van content” (zie onderstaande video), met onder meer producties van Warner Bros., Discovery Channel, Eurosport, TLC, Animal Planet, HBO, Max Originals, Cartoon Network en nog veel meer merken van het nieuwe bedrijf Warner Bros. Discovery.

Waar je dan dus wel rekening mee moet houden, is dat het in de toekomst waarschijnlijk niet meer HBO Max zal heten. De nieuwe naam van de streamingdienst is nog niet bekend. Daarentegen blijft de content dus wel gelijk, dus je hoeft series als Euphoria, House of the Dragon, Westworld en Succession niet opeens te missen. Sterker nog: met de toegevoegde series en (reality)programma’s van discovery+ heb je alleen nog maar meer om naar te kijken.

Wat gebeurt er met de levenslange korting van HBO Max?

Wat nog wel goed is om te weten is wat deze rijkere content met de prijs gaat doen. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers op 4 augustus 2022 kondigde Warner Bros. Discovery prijsverhogingen aan. Dit zal zonder meer komen omdat je straks kijkt naar de content van twee streamingdiensten in één, maar ook omdat zowel HBO Max als discovery+ op dit moment goedkoper geprijsd is dan de concurrenten. Om een gezonde financiële situatie te waarborgen, werd aangegeven dat de prijzen omhoog moeten.

Hoe duur de abonnementen worden, werd nog niet bekendgemaakt. Wel werd verteld dat er waarschijnlijk meerdere abonnementen gaan bestaan: een gratis abonnement met advertenties, een goedkoop abonnement met gelimiteerde advertenties en een duurder abonnement dat volledig vrij is van reclame. Hiermee zal het nieuwe video on demand-platform van Warner Bros. Discovery een van de eerste streamingdiensten zijn met een blijvend 100% gratis abonnement.

Maar wat hebben de prijsverhogingen voor invloed op de levenslange korting van HBO Max? Blijft dit nog wel bestaan? Of die ‘aanbieding voor altijd’ van 50% gewaarborgd blijft, is op dit moment nog niet duidelijk. Het was echter al wel bekend dat WarnerMedia en Discovery onder één naam verder zouden gaan toen de kortingsactie bij de lancering van HBO Max in maart van dit jaar aangekondigd werd, dus onze voorzichtige voorspelling is dat de korting wel degelijk zal blijven bestaan. Hierbij is er dus wel de kanttekening dat hier nog geen officieel bericht over naar buiten gebracht is en dat dit slechts een verwachting is. Houd dus vooral onze social media-kanalen, website en nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

HBO Max en discovery+ gaan in Europa in 2024 samen verder

Wanneer al deze veranderingen gaan plaatsvinden, weten we sinds de presentatie van de kwartaalcijfers ook: in de Verenigde Staten in de zomer van 2023. Daarna volgt Latijns-Amerika in de herfst van 2023, waarna het begin 2024 pas tijd is voor Europa. Hieronder vind je het hele plan.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.