Netflix krijgt nieuwe rivaal: HBO Max is onderweg naar Nederland

In de Verenigde Staten is Netflix‘ nieuwe concurrent al een tijdje actief, maar nu lijkt de WarnerMedia’s streamingdienst HBO Max ook eindelijk zijn opwachting te maken in Nederland. Het bedrijf achter de streamingdienst heeft een vacature online geplaatst op LinkedIn voor een Editorial Manager, wiens taak wordt om en strategie op te zetten voor de komst van films en series naar de Nederlandse markt. Daarnaast zoekt het bedrijf naar een Social Media Sales Manager, Junior Product Manager, Head of Commercial Strategy & Partnerships en nog heel veel meer.

Komst van HBO Max naar Europa was aangekondigd, maar lancering in Nederland wordt nu concreet

Eerder was al door het bedrijf bekendgemaakt dat ze naast de Verenigde Staten ook in andere landen uit wilden gaan rollen. Zo zou ook Europa op de planning staan. Bij streamingdiensten is echter nooit te voorspellen hoe lang het gaat duren totdat ze uiteindelijk hun content uit zullen brengen in de markt, dus tot op heden wisten we nog niet veel over de tijdlijn.

Nu WarnerMedia echter een vacature op LinkedIn heeft geplaatst voor een Editorial Manager in Nederland, wordt het steeds duidelijker dat de lancering van HBO Max in Nederland niet lang meer op zich zal laten wachten. In de taakomschrijving staat (vrij vertaald): “Na de succesvolle lancering van HBO Max in de VS, breidt WarnerMedia HBO Max uit naar EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). De Editorial Manager, die rapporteert aan de Senior Manager Editorial Nordic, is verantwoordelijk voor het leveren van de gelokaliseerde redactionele- en curatiestrategie voor de Nederlandse markt.”

Recentelijk zijn ook functies voor Social Media Sales Manager, Junior Product Manager, Head of Commercial Strategy & Partnerships en meer aan de vacaturebank van WarnerMedia toegevoegd. Er wordt dus een heel team klaargestoomd voor de komst van HBO Max naar Nederland.

Samenvoeging van de streamingdienst met discovery+?

In welke vorm de lancering plaats zal vinden, is momenteel echter nog onbekend. Één van de populaire nieuwe streamingdiensten in Nederland is namelijk Discovery’s video on demand-platform discovery+ en juist dit bedrijf heeft vorige week bekendgemaakt samen te gaan voegen met WarnerMedia, het bedrijf achter HBO Max.

De samenvoeging van de beide bedrijven betekent dat ze sterker kunnen komen te staan tegen grote concurrenten in het streaminglandschap, waaronder Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. Momenteel is nog niets officieel bekendgemaakt over de manier waarop de beide streamingdiensten samen zullen gaan werken. Wel zou het mogelijk zijn dat de twee streamingdiensten volledig worden samengevoegd in één groot overkoepelend video on demand-platform. Ook zou het kunnen dat in de toekomst bundels worden aangeboden, waarbij gebruikers een abonnement op discovery+ en HBO Max kunnen combineren. Hetzelfde gebeurt op dit moment in de Verenigde Staten met Hulu, ESPN+ en Disney+ al.

Één gegeven wat zeker is, is dat de combinatie van de beide bedrijven een grote nieuwe speler in de markt zal vormen. WarnerMedia heeft met HBO Max een gigantische bibliotheek van originele films en series beschikbaar. Discovery heeft een grote wereldwijde aanwezigheid met lokale en globale content in meer dan 200 landen met een focus op real-life entertainment en unscripted programma’s. Door de samenvoeging zal er meer geld beschikbaar zijn om te investeren in originele content, wat natuurlijk goed nieuws voor abonnees is.

Discovery Plus HBO Max
Beeld: AT&T

Friends Reunion bij HBO Max

De timing van dit nieuws is interessant, want juist deze week laait de ‘buzz’ rondom HBO Max weer op in Nederland. De populaire reünie van de cast van Friends is namelijk vandaag, op 27 mei 2021, gelanceerd op de streamingdienst. Helaas kunnen Nederlanders nog niet naar de Friends Reunion special kijken, omdat HBO Max nog niet live is in Nederland.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je deze speciale uitzending gaat missen, want op vrijdag 28 mei wordt om 20:30 uur de Friends Reünie uitgezonden bij SBS6. Je kunt bij NLZIET 7 dagen programma’s terugkijken, dus de uitzending is tot en met vrijdag 4 juni om 20:30 te zien. Ga direct naar de Friends Reünie bij SBS6 via NLZIET. Je kunt 30 dagen gratis kijken als je een proefabonnement op de streamingdienst neemt.

En daarnaast hopen we natuurlijk vooral dat HBO Max snel naar Nederland komt, zodat we ook gewoon op deze streamingdienst naar de terugkeer van Ross (David Schwimmer), Rachel (Jennifer Aniston), Monica (Courtney Cox), Chandler (Matthew Perry), Joey (Matt LeBlanc) en Phoebe (Lisa Kudrow) kunnen kijken.