HBO Max verliest exclusiviteit: grote titels verhuizen

Streamingdiensten verkeren in zwaar weer en doen er alles aan om te zorgen dat ze hun hoofd toch nog boven water kunnen houden. Ook HBO Max heeft last van financiële problemen en daarom hebben zij nu besloten een wel heel bijzondere stap te nemen: ze geven hun exclusiviteit voor bepaalde grote titels op en verkopen de licenties aan andere streamingdiensten. Zo hoef je voor topfilms als Dune: Part One en The Matrix Resurrections binnenkort geen abonnement meer te hebben op de streamingdienst van Warner Bros. Discovery.

Dit is waarom HBO Max grote titels aan andere streamingdiensten verkoopt

Streamingdiensten hebben het momenteel financieel zwaar. Zo kelderde de aandelenkoers van HBO Max het afgelopen jaar met maar liefst 63 procent. Samen met Disney+ verloor het mediabedrijf zo’n 470 miljard euro aan beurswaarde. Dit kwam deels door de kosten, die door de inflatie en de komende recessie flink gestegen zijn, en ook doordat de interesse in videodiensten na de pandemie afgenomen is. Daarnaast laait de concurrentiestrijd met andere streamingdiensten natuurlijk veelvuldig op.

De stap die HBO Max nu zet is daarom op zijn minst bijzonder te noemen. Zij hebben besloten om een aantal grote titels aan andere streamingdiensten te verkopen, om op deze manier extra inkomsten te genereren. De streamingdienst die de rechten koopt, moet namelijk een maandelijks bedrag afstaan voor licenties. Door een film van Warner Bros. Discovery of een HBO Max Original dus op een ander platform te laten verschijnen, krijgt HBO Max er een vast inkomen per maand bij. Maar ze verliezen hiermee ook hun exclusiviteit.

Déze titels zullen deze maand nog verhuizen

Om welke titels zal het dan gaan? De streamingdienst Amazon Prime Video heeft aangekondigd in juli alleen al een flink aantal grote films van Warner Bros. Pictures toe te gaan voegen. Deze verschenen in het verleden vaak alleen maar op HBO Max, omdat dit de streamingdienst is die verbonden is aan Warner Bros. Echter zijn grote films als The Batman (2022), Dune: Part One (2021), The Suicide Squad (2021), Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022) en The Matrix Resurrections (2021) binnenkort als het goed is dus ook op Amazon Prime Video te vinden.

🚨 Update: De tweet waarin Prime Video de komst van deze titels aangekondigd, is inmiddels verwijderd. Het lijkt zeker dat de films hier verschijnen, maar dit is op dit moment nog niet officieel.

Daarnaast is het inmiddels ook bekend dat Netflix en HBO Max in de Verenigde Staten een deal gesloten hebben. Netflix heeft hierbij de rechten verworven om in Amerika een aantal grote series van HBO Max aan het aanbod toe te voegen, waaronder Insecure, Band of Brothers, Six Feet Under en Ballers. Deze deal doet voor de Nederlandse markt nog niet zo veel, maar volgens Deadline zal de populaire serie True Blood binnenkort ook buiten de VS op Netflix verschijnen.

Wat gaat dit betekenen voor de toekomst van HBO Max?

Of deze nieuwe tactiek van HBO Max zorgt dat ze het tij kunnen keren of het ze juist abonnees gaat kosten, is op dit moment niet duidelijk. HBO Max is al langer bezig met het vinden van creatieve manieren om met de financiële moeilijkheden om te gaan.

Zo verwijderden zij een tijdje terug de succesvolle serie Westworld uit hun aanbod. Waarom? Ze verhuisden de titel naar Vudu, een kleinere streamingdienst die toevallig dezelfde eigenaar deelt. Op deze manier probeert HBO Max er dus in feite abonnees bij te krijgen, zij het op een andere streamingdienst, en zo dus extra geld te verdienen.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.