Worden HBO Max en discovery+ samengevoegd tot één streamingdienst?

Je ziet het in de afbeelding van HBO Max hierboven al staan: “Alles waar je van houdt op één plek”. Zou ook de catalogus van real-life entertainment op discovery+ hier binnenkort onder vallen? Op 17 mei 2021 werd het grote nieuws bekendgemaakt dat de twee megabedrijven Discovery en AT&T’s WarnerMedia gaan fuseren. Op het moment van schrijven zijn HBO Max (van WarnerMedia) en discovery+ (van Discovery) nog twee verschillende video on demand-platforms. Worden deze samengevoegd tot één streamingdienst? In dit artikel lees je alles wat we hier tot nu toe over weten.

WarnerMedia en Discovery worden samengevoegd: Warner Bros. Discovery

Het samenvoegen van de twee bedrijven Discovery en WarnerMedia is groot nieuws in het internationale streaminglandschap. Waar Discovery vooral bekend staat om realityseries en andere real-life programmering, behoort HBO Max met Max Originals, HBO, Warner Bros., DC, Cartoon Network en nog veel onderdelen tot AT&T’s WarnerMedia. De twee bedrijven zullen samengevoegd worden tot één nieuwe entiteit: Warner Bros. Discovery. Dit zal na het doorlopen van alle juridische stappen en goedkeuringen hoogstwaarschijnlijk tussen april en juni dit jaar rond zijn. Het nieuwe bedrijf zal worden geleid door de huidige CEO van Discovery: David Zaslav.

WarnerMedia heeft nog maar net op 8 maart 2022 in Nederland de streamingdienst HBO Max gelanceerd en ook Discovery heeft momenteel met discovery+ zijn eigen streamingdienst. Of het samenvoegen van deze twee bedrijven dan ook resulteert in het samenvoegen van de twee streamingdiensten is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar gezien de steeds heftigere strijd om de streamer is dit zeker een voor de hand liggende optie.

De steeds heftiger wordende strijd om de streamer

Met de komst van de nieuwe video on demand-platforms Viaplay en HBO Max is in Nederland het aanbod van streamingdiensten steeds verder aan het groeien. Ook SkyShowtime liet gisteren weten onderweg naar Nederland te zijn. Deze laatstgenoemde streamingdienst is tevens een fusie van twee mediagiganten—Comcast Corporation en Paramount Global—en lijkt misschien wel een voorbode voor het scenario van een samenvoeging van discovery+ en HBO Max.

Met de komst van meer diensten is er ook meer concurrentie op de markt. Het wordt voor de mediabedrijven steeds moeilijker om nieuwe abonnees binnen te halen en de huidige abonnees te behouden. Deze strijd om de streamer wordt op verschillende vlakken uitgevochten. Zo investeren streamingdiensten steeds meer eigen unieke en exclusieve content, maar er worden sinds kort ook verschillende kortingsacties en aanbiedingen getest om kijkers naar de videodiensten te trekken (zoals de levenslange aanbieding bij HBO Max).

Tegenwoordig worden er ook veel abonnementen gedeeld en worden er per huishouden meerdere abonnementen afgesloten. Maar hoe meer abonnementen er nodig zijn, hoe duurder het voor de consument wordt. Er is een sterke versplintering in het streaminglandschap gaande, waardoor abonnees op den duur gedwongen worden om tussen abonnementen te kiezen. Een abonnement op alle videodiensten is met het huidige aanbod voor velen simpelweg niet meer te betalen.

Samen sterker tegen de grootste concurrenten op de markt van de streamingdiensten

Het zou dus kunnen dat WarnerMedia en Discovery met hun samenvoeging ook besluiten om hun streamingdiensten te bundelen. Op het moment van schrijven is dit echter nog niet bevestigd, maar het zou een hele logische stap zijn. Samen zouden ze een stuk sterker staan tegenover de rest van het streaminglandschap, met Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video als grote concurrenten op dit moment.

Daarmee zouden ze voor de consument een aantrekkelijke grootmacht kunnen worden op het gebied van online films en series kijken. De twee bedrijven zouden niet meer in dezelfde vijver hoeven te vissen en hun krachten kunnen bundelen voor economische efficiëntie. Vervolgens kan worden besloten om combinatie-deals aan te bieden van abonnementen op de twee streamingdiensten bij elkaar, maar het is ook mogelijk dat HBO Max de hele catalogus van discovery+ toe zal voegen. Of dat tegen een meerprijs voor de kijker zou zijn, is niet te zeggen. De verwachting is dat omtrent een mogelijke samenvoeging binnenkort meer gedeeld zal worden door de twee mediabedrijven. Voor nu is er vooral nog veel stof om over te speculeren.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.