Amazon Prime Video verwijdert binnenkort Harry Potter, Lord of the Rings, Jiskefet en meer

Amazon, wat doe je nu?! Een paar grote publiektrekkers van de streamingdienst Amazon Prime Video worden binnen 30 dagen verwijderd. Het gaat onder andere om populaire films en series als Harry Potter, Lord of the Rings, Jiskefet, Station 19, American Gods, Seinfeld, Green Book en nog meer bekende titels.

Verdwijnsein van Amazon Prime Video in februari

Elke maand wordt in het verdwijnsein van Amazon Prime Video bekendgemaakt welke titels door de streamingdienst zijn genomineerd om verwijderd te worden de komende weken. Door titels te verwijderen, maar het video on demand-platform budget beschikbaar om nieuwe films en series voor het aanbod in te kopen. Deze maand zitten daar helaas wel een paar absolute topfilms en -series tussen.

In het verdwijnsein van Amazon Prime Video in februari 2021 vinden we namelijk vooralsnog 32 films en series terug, waaronder alledrie de legendarische Lord of The Rings-films. Deze filmreeks is echter bekend om vaker van streamingdienst naar streamingdienst te verplaatsen, maar de afgelopen tijd waren Harry Potter en Jiskefet bijvoorbeeld populaire titels die exclusief op Amazon Prime Video te zien waren.

Overigens heeft een deel van deze films en series nog geen absolute einddatum gekregen. Vaak wordt eerst door de streamingdienst vermeld dat een titel binnen 30 dagen verwijderd wordt, waarna binnen korte tijd ook aangegeven wordt wat de dag is dat de film of serie definitief verwijderd zal worden.

→ Je kunt nu 30 dagen gratis naar alle films en series op Amazon Prime Video kijken ✅

Harry Potter naar Netflix of HBO Max

Momenteel staan 6 van de 8 Harry Potter-films in de lijst van genomineerde titels om te verdwijnen in de komende 30 dagen. De kans dat de laatste twee titels uit de reeks daar binnenkort aan toegevoegd zullen worden, is dan ook zeker aanwezig. Het is echter niet geheel ondenkbaar dat de kijkcijferkanonnen uit de jaren ’00 en ’10 eens van Amazon’s streamingdienst zullen verdwijnen.

Allereerst gaat al jaren het gerucht de rondte dat de films naar Netflix zouden komen zoals in meerdere andere landen het geval is, maar helaas is dit voor Nederland toch nog toe uitgebleven. Hier waren de films enkel bij Prime Video te streamen. Door de rechten van Amazon over te kopen, zou Netflix waarschijnlijk ontzettend veel Nederlandse abonnees blij maken.

Verder is recentelijk bekendgemaakt dat de Amerikaanse streamingdienst HBO Max bezig is met een Harry Potter-serie. Het is niet geheel ondenkbaar dat is besloten de licentie niet meer opnieuw te verhuren aan Amazon, omdat HBO Max heeft aangegeven binnenkort de stap naar Europa te willen maken. In dat geval zouden de Harry Potter-films een mooie publiekstrekker kunnen zijn.

Mogelijke verlenging van films en series

Een belangrijke disclaimer is dat het mogelijk is dat bepaalde titels toch alsnog op Amazon Prime Video blijven staan. Het gebeurt niet vaak, maar soms beslist een streamingdienst toch nog last-minute om films en series in het aanbod te houden door ontstane ophef of doordat er toch nog een deal met de producent gesloten is. Vooral bij een titel als American Gods lijkt dit momenteel niet ondenkbaar, omdat Amazon net is begonnen met het wekelijks uitzenden van nieuwe afleveringen van het derde seizoen.