Einde van een tijdperk: Netflix verwijdert binnenkort haardvuur uit aanbod

Lief haardvuur, jij was er voor ons op koude winteravonden en gezellige borrels. Je straalde misschien niet daadwerkelijk warmte uit, maar zo voelde het wel. En nu is het klaar… Netflix heeft namelijk aangekondigd dat de drie haardvuren die momenteel op de streamingdienst te zien zijn—Fireplace for your Home, Fireplace for your Home: Classic Edition en Fireplace for your Home: Birchwood Edition—van het video on demand-platform verwijderd worden op 20 januari 2021. Overigens hebben wij gelukkig nog wel een alternatief voorstel: Het Haardvuur van Kasteel Arendelle op Disney+.

Haardvuur op TV bij Netflix

Helaas is het binnenkort gedaan met de haardvuren op Netflix. De laatste jaren werd het online haardvuur steeds populairder om op de televisie aan te zetten voor het gezellige gevoel van een haard, zonder dat de hitte wordt uitgestraald. Hiervoor had Netflix drie versies beschikbaar gesteld.

Fireplace for your Home is een serie met 1 seizoen, waaronder 3 afleveringen vallen. In de eerste aflevering, Crackling Yule Log Fireplace, maken we kennis met een knisperend blok hout dat in 60 minuten wordt op gebrand onder het genot van heerlijke kerstnummers. Aflevering 2 draagt de titel Crackling Fireplace en is eigenlijk gewoon de ouderwetse open haard. In de derde en laatste aflevering wordt tevens in een uur een houtblok opgebrand met vrolijke muziek op de achtergrond. Bekijk de serie nu nog hier op Netflix.

De Classic Edition en Birchwood Edition zijn in 2015 geproduceerd. Allebei zijn het films met de lengte van een uur, waarbij de Classic Edition vooral dient als geluid en aanblik van het klassieke haardvuur en de Birchwood Edition speciaal in de kerstsferen is gemaakt. Wel de gezelligheid, maar niet de rommel. Bekijk de Classic Edition op Netflix en de Birchwood Edition op Netflix nu het nog kan.

Open Haard Netflix
Op dit moment kun je de drie haardvuren nog vinden op Netflix door te zoeken op ‘Fireplace’, maar vanaf 20 januari 2021 zijn ze verdwenen

Netflix verwijdert de open haard, maar er zijn alternatieven

Jammer genoeg is het op 20 januari 2021 dus bijltjesdag (ha-ha) voor de haardvuren, want in het verdwijnsein van Netflix in januari 2021 staat dat de open haard niet meer op de streamingdienst te zien zal zijn. Momenteel is ook nog niet duidelijk of de afleveringen worden verplaatst naar een andere streamingdienst als Amazon Prime Video, Videoland of Disney+. Wel hebben we twee alternatieven voor jullie.

De eerste mogelijkheid is vooral een echte kijktip voor liefhebbers van Frozen of animatiefilms in het algemeen. Je kunt namelijk sinds een paar weken Het Haardvuur van Kasteel Arendelle op Disney+ streamen. Het is misschien niet echt, maar het lijkt wel nét echt. En bovendien is het natuurlijk hartstikke leuk voor de kids.

Daarnaast zijn er DVD’s beschikbaar van haardvuren, dus dat blijft ook altijd nog een optie voor de echte fans van haardvuren op het beeldscherm. Zo kun je hier op Bol.com en hier op Amazon.nl voor nog geen tientje een DVD of Blu-ray van je favoriete open haard halen. En als je het slim speelt, kun je er zelfs nog gratis een aquarium op film bij scoren op dezelfde schijf.

Verdwijnsein

Elke maand worden er nieuwe films en series aan Netflix toegevoegd, maar er worden ook titels uit het aanbod verwijderd. Dit heeft te maken met de aankoop van de uitzendrechten door streamingdiensten. Deze contracten worden voor een betaalde tijd gesloten, waarbij de populairdere films en series duurder zijn dan de minder populaire titels.

Hierdoor is het altijd een afweging of de kijkcijfers nog goed genoeg zijn om een titel in het aanbod te houden tegen relatief hoge kosten. Als Netflix in het aanbod plaats wilt maken voor nieuwe films en series, kan er daardoor voor worden gekozen om een dure titel uit het aanbod te verwijderen.

Op Streamwijzer vind je elke maand het volledige verdwijnsein van Netflix, verdwijnsein van Amazon Prime Video en verdwijnsein van Videoland.