Dit zijn de grootste bioscoopfilms van 2022 (en waar je ze kunt streamen)

Het einde van het jaar is aangebroken en dat betekent dat we de balans kunnen gaan opmaken: wat waren de grootste bioscoopfilms van 2022? Welke films leverden verreweg het meeste op en trokken dus wereldwijd de meeste bioscoopbezoekers? En waar kun je ze dan online kijken als je ze gemist hebt? Hieronder vind je een lijst van de populairste titels van dit jaar én waar je ze nu kunt streamen.

10x Populairste bioscoopfilms van 2022

10. Sonic the Hedgehog 2 (Pathé Thuis en SkyShowtime)

Na het enorme succes van Sonic the Hedgehog (2020) is het niet gek dat we ook Sonic the Hedgehog 2 in dit lijstje terugvinden. Het tweede deel scoorde zelfs beter dan het eerste deel en wist wereldwijd meer dan 375 miljoen dollar op te brengen. Sonic moet in deze film een smaragd met een allesvernietigende kracht uit verkeerde handen weten te houden, waarvoor hij uiteraard weer de strijd aangaat met de kwaadaardige Dr. Robotnik. Nadat de eerste twee films een gigantisch kassucces zijn geworden is het niet vreemd dat ook een deel 3 al aangekondigd is. De tweede film bekijk je al sinds juni op Pathé Thuis en sinds kort ook de nieuwe streamingdienst SkyShowtime.

9. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (HBO Max)

Dat alles wat ook maar iets met Harry Potter te maken heeft het waanzinnig goed doet wisten we natuurlijk al, dus dat we Fantastic Beasts 3 in dit rijtje terugvinden is geen verrassing. Hoewel de film niet per se heel goed ontvangen werd—zo scoort hij op beoordelingssite IMDb slechts een schamele 6,2—trok men er dus wel massaal voor naar de bioscoop. In de derde film in deze reeks weet professor Albus Perkamentus (Jude Law) dat Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) de macht over de wereld wil overnemen en probeert hij hem te stoppen. Net als alle andere Harry Potter-films bekijk je deze op HBO Max.

8. Thor: Love and Thunder (Disney+ )

Er staan bijna altijd wel meerdere Marvel-titels in de lijst van best bekeken bioscoopfilms. In 2018 waren dat Avenger: Infinity War en Black Panther, in 2019 Avengers: Endgame en Captain Marvel en in 2022 Doctor Strange 2, Black Panther 2 en Thor: Love and Thunder. Die laatste is het vierde deel in de Thor-reeks, met uiteraard Chris Hemsworth in de hoofdrol, en deed het dus erg goed dit jaar. In onze recensie noemden ook wij dit de perfecte zomerse actiefilm, met genoeg bombastische actiescènes, een angstaanjagende schurk en sterke humor. Uiteraard vind je hem op Disney+.

7. The Batman (HBO Max)

Nóg een superheldenfilm: The Batman met Robert Pattinson en Colin Farrell. Topregisseur Christopher Nolan droeg voor deze film in de Batman-reeks het stokje over aan Matt Reeves en dat was dus best een zware last op zijn schouders, maar dat maakte hij wat ons betreft meer dan waar. Ook het publiek is ontzettend enthousiast. Zo scoort de film onder ruim 622.000 IMDb-stemmers met een dikke 7,9 behoorlijk hoog. Een aanrader dus! Waar gaat het dan over? Wanneer de Riddler, een seriemoordenaar, belangrijke politieke figuren in Gotham begint te vermoorden, wordt Batman gedwongen de verborgen corruptie van de stad te onderzoeken en de betrokkenheid van zijn familie in twijfel te trekken.

6. Black Panther: Wakanda Forever (nog in de bioscoop)

Black Panther 2: Wakanda Forever schittert pas sinds 9 november op het witte doek in Nederland en is hiermee een van de nieuwste films in dit rijtje. Toch loopt de Marvel-film nu al fantastisch en dat is volgens onze recensent niet zonder reden. De film is tegelijkertijd een waardig afscheid van de helaas overleden acteur Chadwick Boseman als een wervelend begin van een nieuwe fase binnen het Marvel Cinematic Universe. We keren terug naar Wakanda en volgen dit keer Shuri, het briljante zusje van T’Challa. Samen met haar moeder moet zij na het overlijden van de Black Panther het koninkrijk zien te beschermen tegen bemoeizuchtige wereldmachten.

5. Minions: The Rise of Gru (Pathé Thuis)

Ook de Minions trekken sinds jaar en dag volle zalen. Hun nieuwste film—Minions: The Rise of Gru—is hier geen uitzondering op. Deze film vormt een proloog op de Despicable Me-reeks. Hoe is Gru eigen de ware superschurk geworden die hij nu is? Hoe heeft hij de gele Minions ontmoet? En hoe hebben ze ooit samen kunnen werken? De film bracht wereldwijd meer dan 920 miljoen dollar op en is dus een daverend kassucces. Hiermee wordt het succes van de andere films binnen deze reeks nog niet overstegen, maar dat mag de pret niet drukken. De film is nu te zien op Pathé Thuis en komt op 28 februari 2023 ook naar nieuwe streamingdienst SkyShowtime.

4. Avatar: The Way of Water (nog in de bioscoop)

Dat Avatar 2: The Way of Water veel bekijks zou trekken is niet zo gek. Toen regisseur James Cameron in 2009 Avatar naar het witte doek bracht, was dit een daverend succes en trok men er massaal voor naar de bioscoop. Dertien jaar lang moesten we wachten op een vervolg en in december 2022 was het dan eindelijk zover. Ook nu lopen fans de bioscoop weer plat voor de film. Deze speelt zich meer dan een decennium na de gebeurtenissen uit de eerste film af en draait uiteraard weer om Jake Sully. Hij leeft samen met Neytiri en hun vier kinderen op de planeet Pandora, als een oude dreiging terugkeert. 

3. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (Disney+)

De derde Marvel-film in deze lijst is dus Doctor Strange in the Multiverse of Madness, die je uiteraard bekijkt op Disney+—de thuishaven van het Marvel Cinematic Universe. De eerste film over dit personage verscheen in 2016 en in 2022 keert Benedict Cumberbatch eindelijk terug in deze hoofdrol. Hij reist met behulp van Wanda en nieuwe superheld America Chavez door het multiversum. In onze recensie waren wij ook erg enthousiast over deze populaire superheldenfilm, die ons onder meer trakteert op sensationele actiescènes en oogstrelende animaties.

2. Jurassic World: Dominion (Pathé Thuis)

Fans van Jurassic Park konden dit jaar hun lol op, want in juni verscheen Jurassic World: Dominion in de Nederlandse bioscopen. Daar kwamen dan ook massaal bezoekers op af. Dit is de eerste film van dit rijtje die een omzet van meer dan een miljard dollar realiseerde. Een gigantisch succes dus! De film neemt ons mee naar een wereld waarin dinosaurrusen en mensen naast elkaar leven. Het leuke hieraan is dat twee generaties acteurs samenkomen: Chris Pratt en Bryce Dallas Howard uit de laatste trilogie en Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum uit de eerste. De film is nu te zien op Pathé Thuis en komt ook naar SkyShowtime, waar je hem vanaf 2 februari 2022 kunt streamen.

1. Top Gun: Maverick (Pathé Thuis)

De best bekeken film van dit jaar is Top Gun: Maverick. Tot nu toe bracht de film ruim 1,4 miljard dollar op, en hiermee is dit het grootste succes van 2022. Iedereen die dus dacht dat het vervolg niet tegen het succes van het in 1986 uitgebrachte Top Gun op zou kunnen, had het mis. Sterker nog: de film bezorgde Tom Cruise het grootste openingsweekend ooit in zijn carrière, met een opbrengst van ruim 156 miljoen dollar in de eerste paar dagen. Maverick opereert in deze film als de mentor die een aantal gevechtspiloten moet klaarstomen voor een gevaarlijke missie. Ook IMDb-stemmers zijn erg te spreken over deze film, die uit 427.000 stemmen een 8,4 scoort. Hiermee is dit naast de populairste ook de best beoordeelde film van dit jaar. Hij verschijnt op 22 december online bij SkyShowtime, maar is nu al via Pathé Thuis te streamen.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke populaire films afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: Pathé Thuis, Disney+, HBO Max en Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.