10x ’s Werelds grootste voetbalderby’s op een rij

Het zijn dé voetbalwedstrijden waar fans wereldwijd ieder seizoen reikhalzend naar uitkijken. We hebben het natuurlijk over beladen zogeheten derby’s. Tijdens deze wedstrijden is de passie voelbaar en lopen de spanningen hoog op tussen aartsrivalen. De felle strijd zorgt voor een waar spektakel op het veld. Maar wat zijn eigenlijk de bekendste voetbalderby’s ter wereld? In dit artikel zetten we de top tien voor je op een rij.

10. Arsenal – Chelsea 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

We trappen de lijst af met een van de velen Londense derby’s. De voetbalstrijd tussen Arsenal en Chelsea werd voorheen nooit als derby beschouwd. Dit gebeurde pas toen Chelsea een bedreiging begon te vormen voor ’the Gunners’ en er meerdere malen gestreden moest worden om de Premier League-landstitel. In totaal stonden de ploegen 207 keer tegenover elkaar. Arsenal won 82 keer, tegenover Chelsea dat 66 maal de overwinning over de streep trok. Ook wist de rode Engelse profclub meerdere keren landskampioen te worden. Daar tegenover staat dat ’the Blues’ twee keer de Europa League– en twee keer de Champions League-titel mochten noteren.

9. Borussia Dortmund – Bayern München 🇩🇪

De strijd tussen Borussia Dortmund en Bayern München wordt ook wel aangeduid als Der Klassiker. Hoewel de wedstrijd vandaag de dag wel als derby wordt gezien, is er weinig historische rivaliteit tussen de clubs. Deze begon pas toen beide clubs een bedreiging voor elkaar vormden. De match wordt momenteel dan ook belangrijk geacht, omdat beide teams ontzettend succesvol zijn in de Bundesliga. Van de afgelopen 30 landstitels wisten de twee gezamenlijk 26 keer de competitie te winnen. Bayern München heeft zelfs vanaf 2013 onafgebroken op de eerste plek gestaan.

8. Inter – AC Milan 🇮🇹

De volgende ontmoeting in de lijst staat ook wel bekend als de Derby della Madonnina of de Derby di Milano. Deze wordt gespeeld in de Serie A door stadsgenoten Inter Milan en AC Milan. De naam van de wedstrijd verwijst ook wel naar een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Milaan, namelijk het standbeeld van de Maagd Maria op de top van de Duomo.

Vroeger werd Internazionale als club voor de rijken gezien, terwijl AC Milan meer was weggelegd voor de arbeidersklasse. Een groot contrast was dat alle fans van Inter met de motor naar het San Siro Stadion konden reizen. Daar tegenover stond het openbaar vervoer waarmee de supporters van de rood-zwarten reisden. Tegenwoordig kiezen fans op basis van hun persoonlijke voorkeur voor een van de teams of speelt familie een belangrijke rol.

7. Paris Saint Germain – Olympique Marseille 🇫🇷

De volgende derby in de lijst is die tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille. Er wordt ook wel de term Le Classique gebruikt om naar de wedstrijd te verwijzen. Het duel is de meest beladen wedstrijd uit de Franse Ligue 1, omdat beide ploegen het meest succesvol zijn in de nationale competitie. Maar ook erbuiten. Zo wisten zij als enige teams grote Europese prijzen binnen te slepen. De strijd werd pas écht serieus toen PSG in 1986 voor het eerst de landstitel won. In totaal stonden de ploegen 105 keer tegenover elkaar. De club uit Parijs mocht 48 keer de punten mee naar huis nemen. Marseille won 34 keer van hun Franse voetbalrivaal.

6. Ajax – Feyenoord 🇳🇱

Natuurlijk kan de Klassieker tussen de Ajax en Feyenoord niet in de lijst ontbreken. De wedstrijd wordt gezien als een van de belangrijkste wedstrijden uit de Eredivisie. Er heerst dan ook altijd een beladen sfeer wanneer de twee clubs tegen elkaar spelen. Deze rivaliteit begon al meer dan 100 jaar geleden. De clubs uit de arbeidersklasse (Feyenoord) werden door de elite (Ajax) in het begin namelijk niet serieus genomen, omdat zij als de lagere teams werden beschouwd. Tegenwoordig gaat de strijd vooral om de verschillen tussen Amsterdam en Rotterdam. Door de felle strijd is de wedstrijd altijd een waar spektakel om naar te kijken.

5. Manchester City – Manchester United 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Een van de meest spannende duels in de Premier League is die tussen Manchester City en Manchester United. De wedstrijd tussen de stadsgenoten heet ook wel de Manchester Derby. Hoewel de wedstrijd al een hele tijd wordt gespeeld, liepen de spanningen pas in de jaren zeventig op. In 1973/74 stonden de clubs in de laatste speelronde tegenover elkaar. Een late goal van City zorgde er dat seizoen voor dat ’the Red Devils’ degradeerden. Je kunt je voorstellen dat United allesbehalve gelukkig was met dit doelpunt. Naast de stadse rivaliteit strijden de twee Engelse ploegen ook vaak tegen elkaar om grote nationale en internationale prijzen, zoals de FA Cup en de Europa- en Champions League.

4. Napoli – AS Roma 🇮🇹

Naast de strijd tussen Inter en AC Milan kent de Italiaanse Serie A nog veel meer derby’s. Hieronder valt ook de Derby del Sole tussen Napoli en AS Roma. Hoewel de twee clubs elkaar tegenwoordig als rivalen zien, was dit zeker niet altijd het geval. De Italiaanse teams waren zelfs enige tijd goede vrienden. Vroeger wonnen namelijk alleen de grootmachten uit Noord-Italië. Napoli uit het zuiden en AS Roma uit het midden van het land vielen daardoor op nationaal niveau buiten de boot.

De gezamenlijke haat tegen het noorden zorgden ervoor dat er een vriendschap ontstond tussen de twee. Zo reisden supporters uit Rome naar Napoli en andersom om hun club aan te moedigen. Pas toen Napoli ook een serieuze bedreiging begon te vormen voor de landstitel, liepen de spanningen hoog op. Ook zorgden enkele transfers van spelers voor extra olie op het vuur. De vriendschap vormde dan ook snel om in haat en nijd, waardoor de rivaliteit altijd voelbaar zal blijven.

3. Real Madrid – FC Barcelona 🇪🇸

Misschien wel een van de bekendste derby’s is die tussen Spaanse voetbalrivalen Real Madrid en FC Barcelona. De wedstrijd staat wereldwijd bekend als El Clásico. Voorafgaand aan de bekendmaking van het nieuwe speelschema vroegen liefhebbers zich begin dit jaar dan ook al af wanneer het duel op de agenda staat.

De allereerste wedstrijd ooit tussen de twee Spaanse topclubs werd op 13 mei in het jaar 1902 gespeeld. Real Madrid had toen nog de naam Madrid CF. Dit duel werd door de Catalanen gewonnen met 3-1. De ongekende rivaliteit tussen de twee voetbalgiganten gaat ver terug in de tijd en heeft alles te maken met de politiek. Barcelona is namelijk de hoofdstad van de provincie Catalonië. Madrid ziet deze regio als onderdeel van Spanje, terwijl veel Catalanen daarentegen geen band voelen met dat land.

De spanningen liepen hoog op in 1968, toen de twee rivalen in de finale van de Copa del Generalísimo tegenover elkaar stonden. Deze match staat ook wel bekend als ‘de finale van de glazen flessen’. FC Barcelona won de partij met 0-1. De supporters van Real waren het daar niet mee eens en besloten glazen flessen naar de scheidsrechter en Barça-supporters te gooien.

2. Fenerbahçe – Galatasaray 🇹🇷

Passie, spanning en veel nijd: het zijn drie woorden die de beladen derby tussen Fenerbahçe en Galatasaray in de Süper Lig beschrijven. De wedstrijd staat dan ook bekend als een temperamentvolle ontmoeting tussen de twee topclubs uit Turkije. Ondanks het feit dat de twee teams uit dezelfde stad komen, wordt het duel tussen de ploegen ook wel de intercontinentale derby genoemd. Dit komt door de ligging van de twee clubs. Istanboel bevindt zich namelijk op de zuidelijke grens tussen de continenten Europa en Azië, waardoor Fenerbahçe aan de Aziatische kant ligt en Galatasaray aan Europese zijde.

De eerste wedstrijd tussen de twee aartsrivalen uit Istanboel werd meer dan 100 jaar terug gespeeld. Op zondag 17 januari 1909 wist Galatasaray met 2-0 te winnen van Fenerbahçe in een vriendschappelijke wedstrijd. De vroegere rivaliteit van de twee clubs komt door sociale, culturele en regionale verschillen. Zo stond Galatasaray bij het ontstaan in 1905 bekend als dé club voor de hogere klasse van Istanboel. Aan de andere kant werd Fenerbahçe in 1907 opgericht door mannen uit de middenklasse, waardoor dit team als volksclub werd gezien en symbool stond voor de groep arbeiders. Zelfs in de jaren 70 hield deze scheiding tussen de twee ploegen stand. Die verschillen zijn nu echter verdwenen.

1. River Plate – Boca Juniors 🇦🇷

We sluiten de lijst af met de Superclásico tussen River Plate en Boca Juniors. Tijdens deze wedstrijd lopen de emoties hoog op en spat de passie van het veld af. De match wordt gespeeld tussen de succesvolste teams uit Buenos Aires in Argentinië. Naast de sportieve strijd zijn de twee clubs ook nog eens stadsgenoten van elkaar. Zoals bij veel derby’s heeft de rivaliteit vooral te maken met de maatschappelijke achtergrond van de Zuid-Amerikaanse teams. Boca Juniors komt namelijk uit de wijk La Boca, waar families in arbeiderswijken wonen. Het contrast is groot met hun concurrent. River Plate komt namelijk uit Nuñez, waar vooral de elite in geïnteresseerd is.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.