Groepsfase bekend: alle poules op het EK Handbal 2024

We starten het nieuwe jaar direct met een Europees kampioenschap. Van 10 tot en met 28 januari 2024 staat namelijk het EK Handbal voor mannen op de sportkalender. Gedurende het toernooi strijden 24 landen om de felbegeerde titel. Ook Nederland heeft zich gekwalificeerd. Maar hoe zien alle poules eruit en welke tegenstanders treffen ‘onze’ Nederlandse handballers op het EK Handbal? Alle hoogtepunten volg je in 2024 live via Ziggo Sport.

Europees kampioenschap handbal start op 10 januari 2024

Met het WK Handbal voor vrouwen uit december nog vers in ons geheugen gegrift, is het de beurt aan de mannen om te schitteren op het Europese podium. De 16e editie van het EK Handbal vindt namelijk van 10 tot en met 28 januari 2024 plaats. Ver hoeven de Nederlandse sporters niet te reizen, want het is aan Duitsland de eer om het toernooi te hosten. Onze oosterburen nemen het spreekwoordelijke stokje over van Hongarije en Slowakije. Zij waren gezamenlijk verantwoordelijk voor het kampioenschap in 2022.

Zo zien alle poules er op het EK Handbal uit

Op het EK Handbal 2024 zullen 24 landen de strijd met elkaar aan gaan. Zoals bij vrijwel ieder toernooi zijn alle teams ingedeeld in verschillende poules. Het kampioenschap start dan ook met een groepsfase, waarbij er zes poules met ieder vier teams zijn ontstaan. Alleen de twee beste landen uit iedere groep plaatsen zich voor de hoofdronde van het toernooi. Hier komen alle nummers 1 en 2 uit groep A t/m C opnieuw in een poule terecht. Ook alle nummers 1 en 2 uit groep D t/m F worden samen in een nieuwe groep ingedeeld.

Nederland werd tijdens de loting samen met Zweden, Bosnië en Herzegovina en Georgië ingedeeld in groep E. De Nederlandse handballers moeten het dus tijdens de groepsfase opnemen tegen de Scandinavische titelverdediger. In het overzicht hieronder zijn alle poules op het EK Handbal 2024 te vinden.

Groep ALand
🟢 1🇫🇷 Frankrijk
🟢 2🇩🇪 Duitsland
🔴 3🇲🇰 Macedonië
🔴 4🇨🇭 Zwitserland
Groep BLand
🟢 1🇪🇸 Spanje
🟢 2🇦🇹 Oostenrijk
🔴 3🇭🇷 Kroatië
🔴 4🇷🇴 Roemenië
Groep CLand
🟢 1🇮🇸 IJsland
🟢 2🇭🇺 Hongarije
🔴 3🇷🇸 Servië
🔴 4🇲🇪 Montenegro
Groep DLand
🟢 1🇳🇴 Noorwegen
🟢 2🇸🇮 Slovenië
🔴 3🇵🇱 Polen
🔴 4🇫🇴 Faeröer Eilanden
Groep ELand
🟢 1🇸🇪 Zweden
🟢 2🇳🇱 Nederland
🔴 3🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
🔴 4🇬🇪 Georgië
Groep FLand
🟢 1🇩🇰 Denemarken
🟢 2🇵🇹 Portugal
🔴 3🇨🇿 Tsjechië
🔴 4🇬🇷 Griekenland

Prestaties van Nederland in 2022

Het vorige EK Handbal werd in 2022 georganiseerd en vond plaats in Hongarije en Slowakije. Nederland kwam bij de groepsfase terecht in Groep B, waar het tegen IJsland, Hongarije en Portugal moest spelen. ‘Onze’ Nederlandse handballers eindigden met vier punten op de tweede plek. Door deze prestatie kwam TeamNL terecht in de hoofdronde van het toernooi. Er werd gewonnen van Montenegro en gelijkgespeeld tegen Kroatië, maar helaas was dit niet genoeg om toe te treden tot de halve finales. Nederland eindigde op de vijfde plek binnen Groep I. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson zal dit EK daarom zeker revanche willen nemen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.