Komt er een gratis streamingdienst naar Nederland?

Afgelopen donderdag presenteerde Warner Bros. Discovery de laatste kwartaalcijfers. Aan bod kwamen ook de abonnementsprijzen van streamingdiensten HBO Max en discovery+, die door de fusering van WarnerMedia en Discovery gecombineerd gaan worden in een compleet nieuw video on demand-platform. En er was goed nieuws voor de koopjesjagers: er werd namelijk veelvuldig gesproken over een gratis abonnementsvorm. Over een tijdje kun je dus misschien zonder geld te betalen ongelimiteerd naar films en series kijken, al komen er in ruil daarvoor wel advertenties voorbij.

Warner Bros. Discovery wil gratis abonnement aanbieden

Als HBO Max en discovery+ samengevoegd worden, wordt er misschien een gratis abonnement met advertenties beschikbaar gesteld. Dit heeft Warner Bros. Discovery laten weten tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Dit abonnement, waarop je overigens niet álle content zou kunnen zien, moet gaan bestaan naast nog twee andere lidmaatschappen: een goedkoop abonnement met gelimiteerde advertenties en een duurder abonnement dat volledig vrij is van reclame.

Hiermee gaat Warner Bros. Discovery Disney+ en Netflix achterna, die al eerder een soortgelijk abonnement aankondigden. In Nederland werkt ook streamingdienst Videoland met een goedkoper abonnement met reclames en is het verder enkel mogelijk om tijdelijk gratis naar streamingdiensten te kijken. Er is op dit moment echter nog bij geen van de andere streamingdiensten met focus op films & series sprake van een blijvend 100% gratis abonnement. Hierin zou het gloednieuwe video on demand-platform dat de inhoud van HBO Max en discovery+ gaat combineren op dit moment uniek zijn.

Wanneer komt dit gratis abonnement er?

Warner Bros. Discovery, het bedrijf achter HBO Max én discovery+, heeft al sinds de samenvoeging aangegeven dat de twee streamingdiensten in de toekomst samen moeten gaan. Sinds de presentatie van afgelopen donderdag weten we ook wanneer dit gaat gebeuren: in de Verenigde Staten in de zomer van 2023 en in Europa in het voorjaar van 2024. We moeten alleen wel nog even afwachten of het gratis abonnement dan direct geïmplementeerd gaat worden.

In de presentatie werd overigens ook gesproken over het feit dat zowel HBO Max als discovery+ op dit moment goedkoper geprijsd zijn dan de concurrenten. Om een gezonde financiële situatie te waarborgen, zullen er daarom prijsverhogingen aankomen. Er is hier verder nog niet heel veel over bekend, dus we weten niet wanneer dit gebeurt en hoe sterk de prijsverhogingen zullen zijn. Wel betekent dit dat het duurdere abonnement waarschijnlijk aanzienlijk meer gaat kosten dan de €3,99 per maand die je nu voor discovery+ betaalt of de €5,99 / €7,99 per maand die je nu voor HBO Max kwijt bent.

Samenvoeging HBO Max en discovery+ zorgt voor breder aanbod

Door HBO Max en discovery+ samen te voegen onder één dak, hoopt Warner Bros. Discovery sterker te kunnen staan tegen de concurrentie, zoals Netflix, Disney+Amazon Prime Video en andere video on demand-platformen. De samenvoeging gaat zorgen voor een uitgebreidere en veelzijdigere collectie van content. De mediabedrijven hebben samen een grote film- en seriecatalogus van HBO Max met een gecombineerd aanbod van real-life entertainment en sport van discovery+.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.