Gratis Formule 1 kijken in 2022: de 8 beste manieren

De nieuwe streamingdienst Viaplay heeft de uitzendrechten van de Formule 1 in 2022 in handen weten te krijgen door een hoger bedrag te bieden dan de vorige eigenaar Ziggo Sport. Hierdoor zul je dit jaar op een andere manier naar alle vrije trainingen, kwalificaties en races van de F1 moeten kijken. Natuurlijk willen wij als Nederlanders graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Daarom vind je hier de 8 beste manieren waarop je gratis kijken kunt naar de Formule 1 in 2022.

Bespaar nu ruim 28% op Viaplay met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

De 8 beste manieren om gratis alle Formule 1-races van 2022 te kijken

1. Gratis TV-uitzendingen van een aantal F1 Grand Prix-wedstrijden

In 2022 zullen er maar liefst 4 wedstrijden zijn die gratis op de televisie uitgezonden worden. Allereerst heeft de NOS een akkoord met Viaplay weten te bereiken, waardoor alle F1-samenvattingen dit seizoen via de publieke omroep vertoond mogen worden. Bij die deal hoorde ook de afspraak dat de Grand Prix van Zandvoort in 2022 (op 4 september), 2023 en 2024 volledig bij de NOS te zien zal zijn. Die is dus sowieso voor iedereen kosteloos te bekijken.

Ben jij naast de GP van Zandvoort ook op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Waar kan ik Formule 1 op TV kijken in 2022?’ Dan hebben we goed nieuws, want RTL heeft een aantal races in handen weten te krijgen. Nee, niet de Nederlandse. Maar de Duitse RTL. Zij hebben een paar jaar lang in Duitsland alle Grand Prix uit mogen zenden, maar raakten vorig jaar de rechten kwijt aan Sky. Toch hebben zij, net als Viaplay en de NOS, een deal kunnen sluiten. Hierdoor worden de Grand Prix van Emilia-Romagna op Imola (24 april 2022), de Grand Prix van Silverstone (3 juli 2022) en de Grand Prix van Brazilië (13 november 2022) op de zender uitgezonden. In Nederland kun je die gewoon op TV ontvangen, bijvoorbeeld op kanaal 47 bij KPN en kanaal 58 bij Ziggo. Daarnaast mag de Duitse zender de Grand Prix van Zandvoort uitzenden, maar die kun je dus ook al bij de NOS bekijken.

Mocht je bij deze Duitse uitzendingen wél graag Nederlands commentaar horen, dan kun je altijd even de radio aanzetten en het televisiegeluid uitzetten. Een oude bekende doet namelijk op de radio verslag. Je kunt het commentaar van Olav Mol in 2022 luisteren via Grand Prix Radio.

2. Een aantal maanden gratis naar Viaplay kijken door aanbiedingen van providers

Viaplay heeft besloten om met meerdere TV-, internet- en mobiel-aanbieders samen te gaan werken dit jaar. Hierdoor zijn er al een paar aantrekkelijke kortingsacties naar buiten gebracht, waardoor jij gratis of met korting naar alle Formule 1-races in 2022 kunt kijken. We hebben dit overzichtelijk op een rijtje gezet in ons overzicht van soorten Viaplay abonnementen en kosten en het artikel met de mogelijkheden om gratis naar Viaplay te kijken.

Een paar interessante acties zijn die van de providers Ziggo, KPN, T-Mobile, Caiway en DELTA. Bij Ziggo (samen met Vodafone) kijk je de eerste 4 maanden naar Viaplay voor €5,- per maand, vervolgens voor €9,99 p/m tot 1 augustus 2022 en daarna voor de gebruikelijke prijs van €13,99 per maand. KPN biedt nieuwe klanten 9 maanden gratis Viaplay en huidige klanten €4,- korting op de streamingdienst tot 1 augustus 2022. Bij T-Mobile krijg je 4 maanden gratis Viaplay in combinatie met een nieuw vast 1-jarig internetabonnement en bij DELTA en Caiway wordt 1 euro korting per maand aangeboden. Het pakket met aanbod van sporten, films en series is exact hetzelfde qua inhoud als wanneer je direct bij Viaplay een abonnement afsluit. Het enige verschil kan zijn dat je ook toegang krijgt tot een lineair kanaal op je TV.

3. Flinke rechtstreekse korting bij Viaplay en F1 TV

Ook Viaplay doet goed mee met de providers door een eigen tijdelijke (maar zeer aantrekkelijke) kortingsactie te lanceren. Je krijgt nu tijdelijk 28% korting op alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series bij de videodienst. Je betaalt hierdoor slechts €9,99 per maand tot 1 augustus 2022. Dat is 4 euro korting per maand in totaal ten opzichte van de gebruikelijke prijs van €13,99 per maand. Reken je dit om in maanden, dan kijk je van de eerste 5 maanden eigenlijk ruim 1,5 maand gratis naar de streamingdienst. Je kunt deze korting nu hier op de officiële website van Viaplay claimen.

Bij F1 TV wordt een gelijksoortige actie georganiseerd, maar hier wordt de prijs niet na een paar maanden verhoogd. Een F1 TV ‘Pro’ abonnement kost namelijk €7,99 per maand, wat neerkomt op een prijs van €95,88 per jaar. Als je echter hier op de officiële website van F1 TV kiest voor het jaarlijkse lidmaatschap, dan krijg je ruim €30 korting en betaal je nog maar €64,99. Door deze aanbieding van 32% kijk je omgerekend bijna 4 maanden gratis per jaar. Verder heb je ook nog de keuze voor het goedkopere ‘Access’ lidmaatschap voor 2,99 euro per maand of 26,99 euro per jaar, maar hierbij is het niet mogelijk om live naar de races te kijken.

4. Meeliften met Viaplay account van vrienden en familie (want delen is toegestaan)

Bijna niemand heeft een abonnement op alle verschillende streamingdiensten in Nederland. Dan zou je al heel snel blut zijn. Gelukkig zijn er veel video on demand-platforms die het toestaan om een lidmaatschap te delen met vrienden, familie of kennissen. Ook bij Viaplay is een account delen toegestaan. Dat liet Marco Zwaneveld, Head of Sports bij Viaplay, aan de redactie van Streamwijzer weten in een interview“Je kunt met 5 devices tegelijkertijd ingelogd zijn en je kunt op 2 van die apparaten tegelijkertijd kijken.”

Wel is er recentelijk extra informatie aan de website van Viaplay toegevoegd over het aantal schermen. Er wordt namelijk een limiet van 24 uur gehandhaafd voor het aantal verschillende apparaten waarop je kunt inloggen. Mocht je dus proberen een 6de apparaat te verbinden aan je account binnen een periode van 24 uur, dan is dat niet mogelijk omdat je limiet is bereikt. Ondanks deze restricties kun je gewoon gratis naar de F1 kijken in 2022 als je maar iemand vindt met een Viaplay abonnement waarop je kunt meeliften.

F1 Live Stream Verenigde Staten 24 oktober 2021 Max Verstappen
Beeld: Unsplash

5. Naar de kroeg gaan om gezellig met zijn allen Formule 1 te kijken

De coronapandemie heeft er lang genoeg voor gezorgd dat cafés gesloten moesten zijn, dus draag nu vooral je steentje bij door samen met wat vrienden gezellig de deur uit te gaan. De kroeg is een uitstekende manier om gratis naar de F1 te kijken. Het enige wat je kwijt bent, is het geld wat je betaalt voor de biertjes en bitterballen. Maar die zijn het natuurlijk ook dubbel en dwars waard.

Stap dus vooral eens lekker de deur uit en ga (met vrienden) naar de dichtstbijzijnde kroeg om te genieten van de race in de bar. Dat is een stuk leuker dan wanneer je thuis op de bank zit en je sponsort de lokale horeca ook nog eens.

6. Een VPN gebruiken om via buitenlandse streams naar het F1-seizoen van 2022 te kijken

Er is een groep mensen die een VPN gebruikt om naar de Formule 1 te kijken. Ook in 2022 zal dit mogelijk zijn, zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland wanneer je geen toegang hebt tot de beschikbare streamingdiensten. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken.

In een notendop werkt het heel simpel: een Virtual Private Network (VPN) is een anonieme internetverbinding die ervoor zorgt dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Hiermee kun je zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft. Stel je je VPN in op een ander land? Dan denkt de desbetreffende website die je bezoekt dat jij in dat land bent en kun je als gevolg hiervan gewoon toegang krijgen tot streams die je misschien niet vanuit Nederland of een andere locatie kunt bekijken.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ABC uit de Verenigde Staten kiezen, C8 uit Frankrijk of RTL Zwee uit Luxemburg, maar ook ServusTV en ORF uit Oostenrijk. De meest gebruikte optie is echter Channel 4 uit Groot-Brittannië, want hier kun je met Engels commentaar naar races kijken. In een paar simpele stappen werkt een VPN voor de Formule 1 als volgt:

  1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand
  2. Zet je locatie via de app op het Verenigd Koninkrijk
  3. Ga direct naar Channel 4 en begin met kijken! 🏎

7. Via Grand Prix Radio met commentaar van ‘oude bekende’ Olav Mol

Het is misschien niet echt ‘kijken’ naar de race, maar voor veel mensen die onderweg zijn is digitale radio een ideale manier om de race te volgen. Overigens is dit ook de manier om met beeld van een andere aanbieder gewoon het gesynchroniseerde commentaar van Olav Mol te beluisteren. We legden eerder hier stap voor stap uit hoe dat werkt.

Grand Prix Radio doet namelijk verslag van de race waar je helemaal gratis naar kunt luisteren. De applicatie is gewoon in de appwinkel van je telefoon of tablet kosteloos te downloaden.

8. Illegale livestreams, maar dit raden we natuurlijk af

We kunnen wel doen alsof het niet gebeurt, maar dat is ook geen manier om met illegale livestreams om te gaan. Nog steeds kijken er veel mensen wereldwijd naar niet-legale uitzendingen van de Formule 1-races. Dat doen ze bijvoorbeeld via websites als He’s Goal, F1 Streams, CricHD of TotalSportek. We raden dit natuurlijk sterk af om verschillende redenen.

Je bent namelijk niet alleen illegaal bezig, maar ook ontneem je de racesport en het team waar je fan van bent een deel van de inkomsten die ze hard nodig hebben. Verder zitten deze illegale websites vaak vol met virussen, wat de veiligheid van je computer, tablet of telefoon in gevaar kan brengen.

Ten slotte heeft Viaplay in het eerdergenoemde interview met onze redactie aangegeven dat ze illegale streams actief willen bestrijden, wat natuurlijk een goede inspanning van de videodienst is. In plaats daarvan houden we je op de website van Streamwijzer gewoon op de hoogte hoe je legaal en veelal gratis sport kijken kunt.

KPN Viaplay Formule 1 korting actie
Beeld: Unsplash

Meerdere manieren om via een app of TV naar de F1 vrije trainingen, kwalificaties en races te kijken in 2022

Hierboven vond je 8 manieren om gratis naar de Formule 1 te kijken in 2022, maar je wilt natuurlijk ook weten op welke schermen dat allemaal te zien is. Allereerst is het goed om te weten dat Viaplay op allerlei apparaten een eigen app lanceert. Je kunt ook Viaplay op je TV ontvangen. Soms is hiervoor een applicatie beschikbaar, maar je kunt in enkele gevallen ook het lineaire F1-kanaal 200 bij Ziggo of F1-kanaal 225 bij KPN gebruiken. Daarnaast kun je Ziggo’s Mediabox Next gebruiken, want dit TV-kastje krijgt ook een eigen app van de streamingdienst.

Meer informatie over de nieuwe streamingdienst Viaplay

Viaplay gaat vlak voor de eerste dagen van de F1-uitzendingen van start. Na de lancering van de streamingdienst op 1 maart zijn namelijk van vrijdag 10 maart 2022 tot zondag 12 maart 2022 de eerste uitgezonden testdagen op het circuit van Bahrein, want de testdagen in Barcelona (Spanje) worden niet uitgezonden. Naast Formule 1 komt er nog veel meer sport, maar ook een flinke selectie van films en series. Je vindt het in het aanbod van Viaplay in Nederland. Over alle andere bekendmakingen houden we je op de hoogte via de nieuws- en informatiepagina van Viaplay op Streamwijzer.


Let op: het gebruik van een VPN om sport, films en series te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ‘terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.