Wanneer is de Giro d’Italia in 2025?

De Giro d’Italia scheurt in een razendsnel tempo voorbij. We hebben dan ook al van veel spannende etappes en weergaloze acties mogen genieten. Hoewel de Italiaanse wielerkoers nog tot en met 26 mei 2024 duurt, vragen veel mensen zich af wanneer ze de wedstrijd voor 2025 in hun agenda kunnen zetten. In dit artikel vertellen we je de datum van de wedstrijd volgend jaar en lees je meer informatie over de wielerwedstrijd.

Giro d’Italia behoort tot de drie Grote Rondes

De Giro d’Italia is de eerste grote wielerronde van het jaar. Samen met de Vuelta a España en Tour de France behoort het toernooi tot een van de Grote Rondes. Voor de eerste editie moeten we meer dan 100 jaar terug in de tijd, namelijk naar het jaar 1909. De koers begon toen in Milaan en eindigde in Bologna. De Italiaanse wielrenner Dario Beni was de allereerste winnaar van de koers. Verdeeld over acht etappes, moesten de renners tijdens deze eerste editie een afstand van 2448 kilometer overbruggen.

In het begin was de Ronde van Italië een stuk minder zwaar dan zijn collega de Tour de France. In de jaren 30 en 40 kwam hier verandering in en werden er bergetappes aan de route toegevoegd. Net als de andere Grote Rondes duurt de Giro d’Italia in totaal 23 dagen. In totaal heeft Nederland 26 etappezeges, met als laatste zege die van Koen Bouwman in 2022 tijdens de zevende etappe richting Potenza.

Datum van de Ronde van Italië in 2025

De Giro d’Italia ging in 2024 op zaterdag 4 mei van start en eindigt op zondag 26 mei. Maar welke datum kunnen we voor 2025 noteren? Hoewel de officiële startdatum nog niet bekend is, kunnen we wel alvast een gok doen. De koers vindt namelijk altijd in mei plaats. Het gaat dan om het begin van de maand. Zowel in 2021 als de daaropvolgende jaren ging de wedstrijd op zaterdag van start in het eerste weekend van mei.

Als we een blik op de kalender van volgend jaar werpen, betekent dit dat de Giro d’Italia in 2025 op zaterdag 3 mei van start gaat. Een week later, op zaterdag 10 mei, zou ook nog tot de mogelijkheden behoren. De officiële datum is echter nog niet naar buiten gebracht. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Giro d’Italia live kijken op tv en online

Sinds 2017 heeft Eurosport de uitzendrechten van de Giro in handen. De etappes worden van start tot finish live op tv uitgezonden via de zenders van dit netwerk, waardoor de hele ronde live te volgen is. Je kunt zowel lineair als online toegang tot de tv-zenders krijgen via je provider, bijvoorbeeld als klant van Ziggo via een livestream op de Ziggo GO-app of met een abonnement bij KPN via de iTV-app op een smartphone of tablet.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.