Giro d’Italia 2024: live kijken op tv en online | 4 tot en met 26 mei

Eindelijk is hij daar: de allereerste grote wielerronde van het jaar. Veel sportliefhebbers vragen zich af hoe ze de wedstrijd in het wielrennen tijdens de Giro d’Italia op tv en online kijken kunnen op 4-26 mei 2024, een race van 21 etappes van de eerste zaterdag van mei tot en met de laatste zondag van diezelfde maand. In dit artikel geven wij aan aan of deze wedstrijd op het moment van schrijven te bekijken is op streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video, discovery+, Disney+, HBO Max, NLZIET, Videoland, Viaplay of dat streaming op een ander video on demand-platform mogelijk is. Daarnaast lees je welke televisiezender de wielerwedstrijd eventueel ook vertoont.

Waar kun je de wielerwedstrijd de Ronde van Italië / Giro d’Italia (op 4-26 mei 2024) online kijken?

Er zijn nogal wat streamingdiensten in Nederland en sinds een paar jaar worden daar naast films en series ook vaak sportuitzendingen vertoond. Zo ook in het geval van grote wedstrijden in het wielrennen. Hieronder vind je precies hoe het zit met het streamen van de wedstrijd Giro d’Italia 2024 per videodienst in Nederland.

discovery+➡️ Ga meteen naar de wielerwedstrijd de Giro d’Italia bij discovery+. Deze streamingdienst heeft in Nederland de uitzendrechten van het wielrennen momenteel in handen. Je kunt een abonnement rechtstreeks of als add-on kanaal via Amazon nemen.
🔀 Amazon Prime VideoPrime Video, de streamingdienst van Amazon, biedt momenteel geen eigen sportabonnementen met wielerwedstrijden aan in Nederland. Het aanvullende kanaal van discovery+ maakt het wél mogelijk om ernaar te kijken. Daarnaast kun je ook al abonnee van Prime Video kijken naar de gloednieuwe documentaire All-in: Team Jumbo-Visma.
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als wielrennen te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ ESPNVia de vier zenders en het online platform van ESPN kun je onder andere kijken naar voetbal uit de Eredivisie en nog veel meer sport, maar deze wielerwedstrijd is niet in het aanbod opgenomen.
⛔️ HBO MaxMomenteel kun je geen sport kijken bij HBO Max in Nederland.
⛔️ NetflixBij Netflix kun je de wielerwedstrijd de Ronde van Italië jammer genoeg niet zien.
⛔️ SkyShowtimeHelaas is de Italiaanse koers bij deze streamingdienst niet te zien.
⛔️ ViaplayIn het aanbod van Viaplay vind je veel sport terug, waaronder Formule 1hockeydarts, Premier League– en Bundesliga-voetbal, maar momenteel zijn de wedstrijden uit het wielrennen er niet te zien.
⛔️ VideolandSportuitzendingen uit de wielerwereld worden door Videoland niet in het aanbod van de streamingdienst opgenomen.

Tv-zender die wielrennen van de ‘Giro d’Italia 2024’ uitzendt

Op dit moment heeft Eurosport de uitzendrechten van de Ronde van Italië in 2024 in handen in Nederland. Hierdoor kun je op tv via deze sportzenders live kijken naar de volledige uitzending van de Giro. Eurosport is samen met zenders als Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC online te streamen op de videodienst discovery+, wat de reden is dat we hiervoor omschreven dat daar online te kijken is naar elke etappe.

Als je je afvraagt op welk kanaal van jouw tv de bovenstaande zender te vinden is, dan kun je dit eenvoudig opzoeken per provider. Hieronder vind je per televisie-aanbieder op welke zender Eurosport in je zenderoverzicht te ontvangen is.

Informatie over de sportwedstrijd

De Giro d’Italia behoort naast de Vuelta a España en Tour de France tot een van de drie Grote Rondes in het wielrennen. De eerste editie van het spectaculaire wielerevenement vond in 1909 plaats. De koers begon in Milaan en eindigde in Bologna, waar de Italiaanse wielrenner Dario Beni er met de winst vandoor scheurde. Aanvankelijk was de Ronde van Italië een stuk minder zwaar dan zijn collega de Tour de France. In de jaren 30 en 40 kwam daar verandering in door bergetappes op te nemen in het schema. Net als de twee andere grote tours duurt de Giro 23 dagen. Na de Ronde van Frankrijk wordt de wielerstrijd van Italië als de belangrijkste koers van de wereld gezien, waardoor mensen over de hele wereld grote belangstelling tonen voor het evenement.

Op dit moment zijn er vier kleuren truien voor de verschillende klassementen in de wielerwedstrijd. De roze trui is de belangrijkste en is dan ook voor de leider in de algemene ranglijst. De leider in het puntenklassement krijgt de paarse trui toebedeeld. De beste klimmer draagt de blauwe trui en de beste renner jonger dan 25 jaar verdient de witte trui. Ook is er sprake van een ploegenklassement en prijs van de strijdlust. Deze laatste onderscheiding wordt iedere dag uitgereikt aan de fanatiekste pedaleur.

In het begin van de race startte de Ronde van Italië in Milaan, met als reden dat het hoofdkwartier van de organiserende sportkrant La Gazzetta dello Sport daar zit. Sinds 1960 verschilt de locatie van de start en finish; zo is een aantal wedstrijden geëindigd in de Italiaanse steden Florence, Turijn en Verona. Hoewel de naam Ronde van Italië uit zichzelf al verklaart waar de wielerrace wordt gehouden, vinden etappes ook regelmatig plaats in buurlanden San Marino, Frankrijk, Monaco, Zwitserland en Oostenrijk. De renners doorkruisen soms alleen maar stukken, maar het komt ook voor dat de start, finish of hele etappe in een ander land ligt. Zo startte de tour zelfs al drie keer in Nederland: in Groningen (2002), Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016).

CompetitieRonde van Italië / Giro d’Italia
SportWielrennen
DatumZaterdag 6 mei 2023 tot en met zondag 28 mei 2023
Locatie🇮🇹 Italië

Afbeelding ter illustratie