Dit zijn alle genomineerden per categorie voor het NOC*NSF Sportgala 2023

Na een bewogen sportjaar is het tijd om de balans op te maken. Op woensdag 20 december 2023 worden namelijk op het NOC*NSF Sportgala de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt. Tijdens het sportieve evenement staan we stil bij de grootste prestaties van alle Nederlandse sporters in 2023. Recent zijn de shortlists bekendgemaakt. Maar wie zijn deze kanshebbers en welke categorieën zijn er allemaal op het Sportgala? Tijd om een blik te werpen op alle deelnemers.

In het kort: wat is het NOC*NSF Sportgala?

Op het NOC*NSF Sportgala worden er prijzen in verschillende categorieën uitgereikt. Deze prijzen zijn in het leven geroepen om stil te staan bij de grootste prestaties van de Nederlandse sporters van het afgelopen jaar. De naam van het Sportgala is afgeleid van de gelijknamige sportorganisatie NOC*NSF. In 1993 werd het Olympisch Comité (NOC) en de Nederlandse Sport Federatie (NSF) samengebracht. Zij zijn in Nederland verantwoordelijk om de (top)sport te stimuleren. In totaal zijn er dan ook 90 landelijke sportorganisaties bij de organisatie aangesloten.

Wie zitten er in de jury?

Net als de categorieën, is ook de jury uitgebreid. Naast de bestaande leden zijn Femke Heemskerk, Arjen Robben en Gert-Jaap Hoekman aan het panel toegevoegd. Laatstgenoemde is de hoofdredacteur van NOS Sport. De andere twee namen zijn ex-topsporters en vielen tijdens het Sportgala in de prijzen. Zij versterken Bas van Goor, Ellen van Langen, Jelmar Bos, Toon Gerbrands, Foppe de Haan en Lisette van der Geest. Stuk voor stuk grote namen uit de sportwereld.

Alle genomineerden per categorie

Vorig jaar waren er zeven categorieën. In 2023 worden er echter twee prijzen meer uitgereikt. De categorie Paralympische sporter van het jaar is namelijk opgedeeld in drie aparte categorieën. Zo is er nu een categorie Parasportman van het jaar, Parasportvrouw van het jaar en Parasportploeg van het jaar. Er is geen aparte onderscheiding voor alle coaches van de parasporters. Deze vallen wel onder de categorie Coach van het jaar. Ook wordt de Young Talent Award uitgereikt aan een jong sporttalent en is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs er om de allergrootste sportlegendes uit de geschiedenis te eren.

Voorafgaand aan het Sportgala stellen NOC*NSF, NOS en de voorzitter van de vakjury per categorie een zogeheten shortlist samen. Op deze lijsten staan alle sporters en coaches die afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd en dus kans maken om in de prijzen te vallen. Dit zijn echter nog niet de definitieve nominaties. Op zondag 10 december zijn deze bekendgemaakt. Iedere lijst is teruggebracht naar drie tot vier kanshebbers op de eretitel. Hieronder vind je per categorie alle genomineerden.

Sportvrouw van het Jaar 2023

NaamSport
Femke Bol🏃🏻‍♀️ Atletiek
Sifan Hassan🏃🏻‍♀️ Atletiek
Karolien Florijn🚣‍♀️ Roeien (Skiff)

Sportman van het Jaar 2023

NaamSport
Harrie Lavreysen🚴‍♂️ Wielrennen (Baan)
Mathieu van der Poel🚴‍♂️ Wielrennen (Weg en Veld)
Max Verstappen🏎 Formule 1

Sportploeg van het Jaar 2023

NaamSport
Estafettevrouwen 4x 400 m.🏃🏻‍♀️ Atletiek
TeamNL Waterpolo vrouwen🤽‍♀️ Waterpolo
Team Jumbo-Visma🚴‍♂️ Wielrennen (Weg)

Parasportman van het Jaar 2023

NaamSport
Daniel Abraham🚴‍♂️ Parawielrennen (Weg)
Rogier Dorsman🏊‍♂️ Parazwemmen
Joël de Jong🏃🏻‍♂️ Para-atletiek

Parasportvrouw van het Jaar 2023

NaamSport
Lisette Bruinsma🏊‍♀️ Parazwemmen
Diede de Groot🎾 Rolstoeltennis
Fleur Jong🏃🏻‍♀️ Para-atletiek

Parasportploeg van het Jaar 2023

NaamSport
Tristan Bangma en Patrick Bos🚴‍♂️ Wielrennen (Tandem)
Vrouwen rolstoelbasketbal🏀 Basketbal
Sam Schröder en Niels Vink🎾 Rolstoeltennis quads (Mannen dubbel)

Coach van het Jaar 2023

NaamSport
Evangelos Doudesis🤽‍♀️ Vrouwen waterpolo
Eelco Meenhorst🚣‍♀️ Roeien
Laurent Meuwly🏃🏻‍♀️ Atletiek
Merijn Zeeman🚴‍♂️ Wielrennen (Weg)

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.