4x Waarom de Gelderse derby ‘N.E.C. vs. Vitesse’ telkens uitloopt op spektakel

De Gelderse derby tussen rivalen N.E.C. vs. Vitesse is één van de meest veelbelovende derby’s van onze nationale competitie. Keer op keer blijkt het een belangrijke wedstrijd waar de fans van beide clubs al het hele seizoen reikhalzend naar uitkijken. Door de hevige rivaliteit en de drang om te winnen belooft het steeds weer een ware voetbaltopper te worden. We geven je vier redenen waarom je de Gelderse derby écht niet mag missen wanneer hij wordt gespeeld in de Eredivisie. De wedstrijd is live te volgen op tv via ESPN.

1. N.E.C. is constant uit op revanche

Sinds de terugkeer van N.E.C. in de Eredivisie vorig seizoen wist de club uit Nijmegen nog niet te winnen van Vitesse. De ploeg van Rogier Meijer verloor eerder met 0-1 thuis en 4-1 op bezoek bij het thuishonk van het Arnhemse elftal, waarna het recentelijk wederom in eigen huis met 1-4 raak was. Het team was tijdens de eerste wedstrijd dit seizoen wel dichtbij een overwinning, maar in het uitduel moesten de rivalen de punten uiteindelijk delen. Vooral wanneer de club in eigen huis speelt, zal het erop gebrand zijn om de drie punten in het Gofferstadion te houden.

2. Punten zijn de laatste tijd hard nodig in de Eredivisie

Beide teams deden dit seizoen tot nu toe nog geen geweldige zaken. Zo wist Vitesse voorafgaand aan de laatste clash uit de laatste vijf wedstrijden slechts vijf punten te pakken, door gelijk te spelen tegen PSV en Heerenveen en enkel te winnen van Go Ahead Eagles met 2-0. De ploeg van Philip Cocu is dan ook gebrand op het pakken van drie punten. Zo kon de club ook uitlopen op FC Volendam, die met een minder doelsaldo maar met hetzelfde aantal punten (27p.) net één plek onder de club uit Arnhem stond.

N.E.C. had ook geen beste generale voorafgaand aan de meest recente beladen derby. De ploeg wist maar vier punten te pakken in de laatste vijf wedstrijden en speelde het weekend ervoor slechts gelijk tegen FC Emmen. Om de voorsprong op Fortuna Sittard (32p.) te vergroten, moest het elftal er alles aan doen om de thuiswedstrijd in een succes om te zetten.

3. Passie is voelbaar voor de kijker

Na hun comeback in de Eredivisie weten de supporters van N.E.C. er iedere thuiswedstrijd een feest van te maken. De sfeer zit er dan ook altijd goed in, wat aanstekelijk werkt voor de kijker. Dat laat de onderstaande Twitter-post van de Nijmeegse club duidelijk zien. Daarnaast is de derby doorgaans een hevige strijd vol passie, waarin de spelers er alles aan doen om de drie punten over de streep te trekken. Voetbalfans kunnen dus rekenen op een affiche vol spanningen en felle duels.

4. Topvoetballers

Beide teams hebben ook dit seizoen weer een aantal spelers van topniveau in hun selecties spelen. Zo staat bij N.E.C. Oranje international Jasper Cillessen onder de lat en schitteren op het middenveld Lasse Schöne en Oussama Tannane. Laatstgenoemde tekende in de zomer van 2022 voor twee seizoenen bij de club uit Nijmegen. Een controversiële zet, want de topvoetballer speelde van 2019 tot januari 2022 nog bij Vitesse. In de laatste ontmoeting pakte uitgerekend deze voormalig Vitesse-speler rood tijdens het beladen thuisduel.

Ook Vitesse zit zeker niet krap in belangrijke spelers. Zo moet N.E.C. oppassen voor de snelle aanvaller Million Manhoef en weet de linkervleugelverdediger Maximilian Wittek dit seizoen zeker de weg naar de goal te vinden. De spelers van beide elftallen zijn erop gebrand om te winnen en zullen dan ook alles uit de kast halen om er een waar voetbalspektakel van te maken.

Vitesse-trainer Philip Cocu ontbrak tijdens het meest recente duel

Een grote domper voor de selectie van Vitesse was voorafgaand aan het meest recente duel het ontbreken van trainer Philip Cocu. Hij was nog niet genoeg hersteld van zijn operatie na een blindedarmontsteking en moest vanwege complicaties nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Net als tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, werd hij vervangen door Chris van der Weerden die weer plaatsnam op de bank om zijn rol als trainer waar te nemen.

5x De Gelderse derby in cijfers:

🥅 Sinds 1916 stonden de rivalen 119 keer tegenover elkaar.

1️⃣ De eerste wedstrijd werd door Vitesse gewonnen met 2-1.

🏆 Vitesse mocht 41 overwinningen noteren. N.E.C. staat vooralsnog met 43 zeges bovenaan.

⚽️ Vitesse boekte de grootste overwinning door met 5-1 te winnen in seizoen 1999/’00.

❌ Vorig seizoen 2021/2022 werden er tijdens de Gelderse derby in totaal 35 overtredingen gemaakt. Dit cijfer laat nogmaals de voelbare spanning tussen de spelers zien.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.