Dit gaat AZ aankomend seizoen verdienen in de Conference League

Voor AZ breekt wederom een spannende tijd aan. Na eerder FC Santa Coloma te hebben verslagen en de zinderende penaltyreeks tegen SK Brann te hebben overleefd, mogen de Alkmaarders zich opmaken voor deelname aan de Conference League. Hoewel de ploeg van Pascal Jansen nog niet is begonnen aan hun officiële Europese avontuur, kan de club wel al rekenen op een flinke som geld. Maar wat levert een Conference League-ticket eigenlijk op en hoeveel geld kan AZ verdienen tijdens het Europese toernooi?

AZ als enige Nederlandse club in de Conference League

Net als vorig seizoen speelt AZ in de Europa Conference League. Maar voordat de groepsfase werd bereikt, moest de club uit Alkmaar nog twee tegenstanders trotseren. De ploeg startte in de derde voorronde tegen Santa Coloma (Andorra) en moest het in de play-off tegen SK Brann (Noorwegen) spelen. De thuiswedstrijd mondde uit in een gelijkspel, waardoor de bal tijdens het tweede duel nog alle kanten op kon rollen.

En dat deed het, want na twee matches bleef de stand gelijk. Na een zinderende penaltyreeks wist AZ zich uiteindelijk te plaatsen voor de Conference League. Afgelopen seizoen bereikte het team van Pascal Jansen al de halve finales van het Europese toernooi. Het elftal zal er dus alles aan willen doen om het succes van afgelopen keer te evenaren of zelfs overtreffen. FC Twente strandde helaas in de play-off en zal dus niet in de Europese competitie te zien zijn.

😱 𝗔 𝘁𝗵𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗡𝗼𝗿𝘄𝗮𝘆! | Highlights SK Brann - AZ

Wat levert een Conference League-ticket op?

Hoewel de bedragen bij de Champions League en Europa League nóg een stuk hoger liggen, kan de club uit Alkmaar ook al op een flink bedrag rekenen. Zo wist AZ al €200.000 binnen te slepen door de twee voorrondes te overleven en ontvangen zij ook nog eens een startpremie van €3,24 miljoen. Tijdens de groepsfase komen daar extra inkomsten bij, omdat de club deze ronde standaard drie thuiswedstrijden speelt. Het team ontvangt dan zogeheten recettes. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit de kaartverkoop en het organiseren van de matches. Ook mag AZ rekenen op inkomsten uit televisierechten. Om hoeveel euro dit gaat, is op het moment van schrijven niet bekend.

Bij de aankomende drie matches valt er echter ook genoeg te verdienen met goed spel. Zo krijgt de club bij winst €500.000 uitgekeerd en mag het bij een gelijkspel €166.000 bijschrijven. Het uiteindelijke geldbedrag kan oplopen naarmate een team verder komt in het toernooi. Achtste finalisten ontvangen €600.000, kwartfinalisten €1 miljoen, halve finalisten €2 miljoen en de uiteindelijke kampioen krijgt nog eens €5 miljoen uitgekeerd. De verliezend finalist mag rekenen op €3 miljoen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.