Op deze miljoenen kan Ajax tijdens de Europa League rekenen

Na de play-off wedstrijden tegen Ludogorets heeft Ajax zich weten te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Hoewel de Amsterdammers dit seizoen een Europese trede lager voetballen dan ze het liefst zouden willen, staan er nog steeds vele miljoenen op het spel. De club kan namelijk nu al rekenen op een flinke som geld. Maar wat levert een Europa League-ticket eigenlijk op en hoeveel geld kan Ajax in totaal verdienen tijdens het Europese toernooi? Tijd om hier meer over te weten te komen en alle financiële feiten op rij te zetten.

Ajax is de enige club uit Nederland dit dit jaar uitkomt in de Europa League

Ajax moest via de play-offs de groepsfase van de Europa League zien te bereiken. De Amsterdammers namen het tijdens deze wedstrijden op tegen Ludogorets, een club uit Bulgarije. Wellicht voor velen een relatief onbekende tegenstander en ook voor Ajax, want zij hadden er nog nooit tegen gespeeld. De ploeg van Maurice Steijn ging er dus zonder verwachtingen in. De uitwedstrijd werd door Ajax met 1-4 gewonnen, waardoor het team de return in Amsterdam vol zelfvertrouwen tegemoet zag.

Deze wedstrijd bleek echter zwaar te vallen, waardoor de Amsterdammers uiteindelijk met 0-1 verloren. Door de eerdere overwinning wist Ajax alsnog door te dringen tot de groepsfase van het Europese toernooi. Inmiddels is de loting ook al voltooid. Het team moet het de komende matches in groep B opnemen tegen Olympique Marseille (🇫🇷 Frankrijk), Brighton & Hove Albion (🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland) en AEK Athene (🇬🇷 Griekenland) om te kunnen overwinteren in de Europa League.

Mo's Masterclass in Razgrad! 🎞 | REWIND Ludogorets – Ajax

Wat levert een Europa League-ticket de Ajacieden op?

Nog voor de eerste wedstrijden uit de groepsfase zijn gespeeld, kan Ajax rekenen op een flink geldbedrag. Zo krijgen de Amsterdammers alleen al een startpremie van 3,4 miljoen euro omdat zij zich hebben geplaatst voor het Europese toernooi. Ook kan de ploeg van Maurice Steijn rekenen op een extra bedrag in de vorm van een coëfficiëntenpremie. Dit zijn aandelen die de UEFA verdeelt over de deelnemende teams op basis van de prestaties in de afgelopen jaren. In totaal is hiervoor 69,75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hierbij geldt: hoe hoger je in de ranking staat, hoe meer geld je kunt verwachten.

Ajax mag zeker niet klagen, want op het moment van schrijven staat de club op een uitstekende vierde plaats. Hierdoor ontvangt het team nog eens 3,8 miljoen euro. Tijdens de groepsfase komen daar extra inkomsten bij, omdat de club deze ronde standaard drie thuiswedstrijden speelt. Per duel kan de ploeg uit Amsterdam rekenen op 2 miljoen euro aan recettes. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit de kaartverkoop en het organiseren van de matches. Ook de televisierechten leveren nog eens een schamele miljoen euro op.

Financieel verschil tussen het bereiken van de Champions en Europa League

Bij het bereiken van de Champions League en Europa League zit een groot verschil tussen het prijzengeld wat een club verdient binnen de twee competities. Voor alle teams is het van belang om zo veel mogelijk inkomsten bij elkaar te voetballen om zo duurdere spelers te kunnen aantrekken, transfers af te ronden en de lonen van spelers en staf te betalen. Een grote som geld kan dus een groot verschil betekenen in de lange termijn-prestaties van selecties.

In de Europa League wordt een bedrag van maar liefst 465 miljoen euro verdeeld over de verschillende deelnemende teams. Zoals hierboven beschreven kan een team voordat het toernooi begint al een aardig bedrag binnenharken. Deze som met geld kan alleen maar hoger oplopen naarmate een club verder komt in het toernooi. Zo ontvangen achtste finalisten 1,2 miljoen euro, kwartfinalisten 1,8 miljoen euro, halve finalisten 2,8 miljoen euro en de uiteindelijke kampioen mag nog eens 8,6 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. Ook voor elk gelijkspel (210.000 euro) of gewonnen wedstrijd (630.000 euro) uit de groepsfase wordt een bedrag uitgekeerd.

Als je dacht dat deze bedragen al absurd hoog waren, dan heb je het prijzengeld van de Champions League dit seizoen nog niet gezien. Het totale bedrag van dit toernooi bedraagt €2 miljard. Zo ontvangen Feyenoord en PSV alleen al een startpremie van €15,64 miljoen. Deze geldsom kan oplopen naarmate de Nederlandse clubs verder komen in het toernooi. Er wordt €9,6 miljoen uitgekeerd aan achtste finalisten, €10,6 miljoen aan kwartfinalisten, €12,5 miljoen aan halve finalistenen de uiteindelijke kampioen krijgt nog eens €20 miljoen bijgestort. Ook hier krijgen elftallen voor elk gelijkspel of gewonnen wedstrijd uit de groepsfase een extra bedrag.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.