Deze gastlanden organiseerden het EK en WK Voetbal (overzicht per jaar)

Italië, Nederland, Brazilië… Deze landen hebben allemaal iets gemeen met elkaar. Stuk voor stuk zijn ze namelijk gastland van het EK en/of WK Voetbal geweest. Dit zijn de twee belangrijkste voetbalcompetities voor elftallen op Europees en mondiaal niveau. Na het afgelopen WK in Qatar is het in 2024 de eer aan Duitsland om het EK te hosten, waar Oranje zich nog druk voor aan het kwalificeren is. Maar welke gastlanden waren eerder al verantwoordelijk voor het organiseren van het EK en/of WK Voetbal en aan wie is het de eer voor de toekomstige eindtoernooien? In dit artikel geven we je een handig overzicht met alle gastlanden van het wereld- en Europees kampioenschap.

Overzicht: deze gastlanden organiseerden ooit het WK Voetbal

De FIFA is elke editie verantwoordelijk voor de keuze van het gastland dat het wereldkampioenschap voetbal mag organiseren. Voorafgaand aan deze stemming brengen landen die graag het WK willen hosten een bod uit. Vervolgens kiest de commissie van de voetbalorganisatie uit alle potentiële kandidaten een gastland uit. Bij deze afweging wordt onder andere rekening gehouden met technische rapporten en de presentaties van alle landen. Er is de laatste tijd echter veel kritiek op de FIFA, omdat de keuze voor het gastland vooral zou afhangen van connecties met leden uit de organisatie. Deze kwestie kwam hoofdzakelijk in opspraak door het WK van 2022 in Qatar te laten spelen.

Het eerste WK ooit werd in 1930 in Uruguay georganiseerd. Hongarije, Italië, Spanje, Zweden en Nederland stelden zich verkiesbaar, maar trokken zich voorafgaand aan het congres terug. Uiteindelijk bleef alleen het Zuid-Amerikaanse land over, waardoor hier het eerste wereldkampioenschap voetbal werd gehouden. Dit toernooi werd tevens door Uruguay gewonnen. Het daaropvolgende mondiale eindtoernooi werd voor het eerst in Europa gespeeld, waarbij Italië uiteindelijk als gastland werd gekozen.

Na het WK in Qatar is het in 2026 de beurt aan de Verenigde Staten, Canada en Mexico om het spreekwoordelijke stokje over te nemen. Het wereldkampioenschap zal dus in drie verschillende landen worden gehouden en gaat de eerste editie zijn waaraan 48 landen zullen meedoen. Ter vergelijking: aan het vorige mondiale eindtoernooi deden 32 teams mee. In het overzicht hieronder zijn alle gastlanden van het WK Voetbal door de jaren heen terug te vinden.

JaarLand
1930🇺🇾 Uruguay
1934🇮🇹 Italië
1938🇫🇷 Frankrijk
1950🇧🇷 Brazilië
1954🇨🇭 Zwitserland
1958🇸🇪 Zweden
1962🇨🇱 Chili
1966🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
1970🇲🇽 Mexico
1974🇩🇪 West-Duitsland
1978🇦🇷 Argentinië
1982🇪🇸 Spanje
1986🇲🇽 Mexico
1990🇮🇹 Italië
1994🇺🇸 Verenigde Staten
1998🇫🇷 Frankrijk
2002🇯🇵 Japan en 🇰🇷 Zuid-Korea
2006🇩🇪 Duitsland
2010🇿🇦 Zuid-Afrika
2014🇧🇷 Brazilië
2018🇷🇺 Rusland
2022🇶🇦 Qatar
🔜 2026🇨🇦 Canada, 🇺🇸 Verenigde Staten en 🇲🇽 Mexico

Het EK Voetbal werd door de onderstaande gastlanden georganiseerd

De eerste editie van het EK Voetbal werd een stuk later georganiseerd dan die van het wereldkampioenschap voetbal. Het jaar was namelijk 1960 toen voor het eerst een Europees eindtoernooi plaatsvond. Het kampioenschap was toen echter een heel stuk kleiner dan tegenwoordig, want slechts vier landen kwalificeerden zich voor het sportieve evenement. Uit deze teams werd het gastland voor het volgende EK gekozen.

Vanaf 1980 werd echter van tevoren bepaald welk land het Europese toernooi zou mogen hosten. Sinds 2000 is het zelfs mogelijk dat twee landen verantwoordelijk zijn voor het EK. Zo bundelden België en Nederland al eens hun krachten en werd in 2008 het Europees toernooi in de buurlanden Zwitserland en Oostenrijk gehouden. Ook Oekraïne en Polen organiseerden al eens samen het Europees kampioenschap. In het overzicht hieronder zijn alle gastlanden van het EK Voetbal door de jaren heen terug te vinden.

Al in 2014, dik tien jaar voordat het volgende Europese eindtoernooi in 2024 plaatsvindt, werd bekend dat er in 2018 een gastland voor het EK zou worden gekozen. Op 27 september 2018 werd in Zwitserland het gastland definitief gekozen. Dit gebeurde door middel van een geheime stemming, waarbij het land met de meeste stemmen zich kon voorbereiden op het organiseren van het EK. Uiteindelijk kreeg Duitsland met 12 stemmen de voorkeur boven Turkije, dat slechts 4 stemmen mocht noteren. Alle landen die zich kwalificeren mogen hun voetbaltas dus alvast klaarzetten en een ticket naar onze oosterburen boeken.

JaarLand
1960🇫🇷 Frankrijk
1964🇪🇸 Spanje
1968🇮🇹 Italië
1972🇧🇪 België
1976⭕️ Joegoslavië
1980🇮🇹 Italië
1984🇫🇷 Frankrijk
1988🇩🇪 West-Duitsland
1992🇸🇪 Zweden
1996🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
2000🇧🇪 België en 🇳🇱 Nederland
2004🇵🇹 Portugal
2008🇦🇹 Oostenrijk en 🇨🇭 Zwitserland
2012🇺🇦 Oekraïne en 🇵🇱 Polen
2016🇫🇷 Frankrijk
2020🇪🇺 Europa
🔜 2024🇩🇪 Duitsland

Blik op de toekomst

Het eerstvolgende toernooi na de bovenstaande lijsten is het EK 2028. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat dit kampioenschap in vijf landen gehouden zal worden: Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Wales en Ierland. Dit is nog niet 100% zeker, maar het lijkt het enige overgebleven bod richting de organisatie van het evenement.

Vervolgens kijken we uit naar het WK 2030. Hier lijkt momenteel de strijd te gaan tussen twee organiserende groepen landen. Zo zouden allereerst Spanje, Portugal, Oekraïne en Marokko samen het evenement willen organiseren. Daarnaast zouden ook Uruguay, Argentinië, Chili en Paraguay interesse tonen in een gecombineerde organisatie. De tijd zal leren welk plan uitgevoerd wordt.

In aanloop naar het EK 2032 weten we inmiddels dat er een gecombineerd bod op tafel ligt van Italië en Turkije voor de organisatie van het Europese eindtoernooi. Momenteel is de deadline voor het indienen van biedingen echter nog niet verlopen, dus deze situatie kan nog veranderen.

Voor het WK 2034 moeten we al zo ver in de toekomst kijken, dat veel gegevens nog erg onzeker zijn. Momenteel zouden er meerdere partijen zijn die interesse tonen in de organisatie van het toernooi. Allereerst zouden Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam graag gezamenlijk dit evenement willen hosten. Ook Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië zouden samen interesse tonen, net als Oezbekistan en Kazachstan. Andere landen zouden de organisatie mogelijk alleen op zich willen nemen: China, India, Saoedi-Arabië, Zimbabwe, Egypte en Nigeria. Naarmate de tijd vordert, zal meer over het biedproces duidelijk worden.

UK and Ireland submit final bid for Euro 2028

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.