Jordan Belfort vertelt op discovery+ met ‘GameStop: The Wall Street Hijack’ hoe kleine beleggers de beurs op zijn kop zetten

In januari 2021 was er spanning en sensatie op de Amerikaanse beurs, want een strijd als David tegen Goliath kwam tot stand rondom het aandeel GameStop. Kleine amateur-beleggers namen het op tegen de jongens van Wall Street en… ze wonnen. Een aandeel van nog geen 20 dollar rees tot ongekende hoogtes naar 348 dollar en grote investeerders kwamen op omvallen te staan. Bekijk vanaf 17 april 2021 de splinternieuwe documentaire ‘GameStop: The Wall Street Hijack’ van discovery+ exclusief bij de streamingdienst.

Documentaire ‘GameStop: The Wall Street Hijack’ op discovery+

Januari 2021. Spanning en sensatie op Wall Street. De beurs van de Verenigde Staten staat op zijn kop. Het aandeel GameStop bereikt in luttlele weken krankzinnige hoogtes. Van nog geen 20 dollar naar een niet voor mogelijk gehouden recordhoogte van 348 dollar. Analisten hielden het niet voor mogelijk en dat is precies hetgeen wat ervoor zorgde dat ze bijna failliet gingen. Ze zetten in op dalingen, maar de daling kwam niet.

Het bijzondere aan Dat de stijging van GameStop veroorzaakt werd door onbekende buitenstaanders van Wall Street, maakte de sensatie compleet. Het succes van het aandeel werd aangejaagd door social media, ook om de grote hedgefondsen een hak te zetten. Hoe deze verrassende financiële coup precies in zijn werk ging, is te zien in de onthullende documentaire GameStop: The Wall Street Hijack.

Dit verhaal wordt verteld door niemand minder dan Jordan ‘The Wolf of Wall Street’ Belfort, de man die als geen ander weet hoe je kunt speculeren (en manipuleren) op de Amerikaanse beurs. In het onderstaande fragment zie je hoe hij, Amerikaans auteur en voormalig aandelenhandelaar, op 30 januari 2021 sprak met Isabel Webster bij Sky News over zijn ervaringen en advies omtrent GameStop.

Een verhaal van David tegen Goliath op de beurs rondom GameStop

Eigenlijk komt de sensatie rondom GameStop neer op het klassieke verhaal van David tegen Goliath: kleine amateur-beleggers die het opnemen tegen de grote jongens van Wall Street. En die daarbij alle wetten tartten. Want toen het aandeel ging stijgen, verwachtten alle analisten wel een herstel, omdat de kopers dan vast weer zouden verkopen. Maar niets was minder waar. De kopers hielden vast aan hun aandeel en nieuwe beleggers kochten door. Zo bleef het aandeel stijgen, tot ongeloof van alle financiële kenners.

De boeiende documentaire praat met betrokkenen bij deze financiële kaping die de beurswereld op zijn kop zette, zoals financieel analisten en ook enkele van de amateur-beleggers. Wat waren hun beweegredenen? Kan zoiets morgen weer gebeuren? En wat betekent dit voor het vertrouwen in de aandelenbeurs?

Belfort kijkt in elk geval met veel plezier naar de actie rond GameStop: Zelf zegt hij hierover: “Ik vind het persoonlijk geweldig dat iedereen nu de mogelijkheid heeft om zich te organiseren en het de Wall Street-spelers moeilijk te maken. Het is een echt David versus Goliath-verhaal. Ik hoop dat de amateurhandelaren zegevieren, maar één ding kan ik je verzekeren: het wordt een wilde rit bij elke stap!”

Door een abonnement op discovery+ te nemen, kun je nu direct beginnen met kijken naar de documentaire over GameStop. Vind meer informatie via de groene knop hieronder.

Meer discovery+ Original documentaires

Het razendsnel uitbrengen van zelfgemaakte documentaires ligt in het hart van Discovery. Zo werd na de dood van George Floyd en de sterk opkomende Black Lives Matter-beweging vorig jaar de documentaire The Murder of George Floyd: A Nation Responds uitgebracht en kregen we na de bestorming van het Capitool een inkijkje in de gebeurtenissen middels Storming The Capitol: The Inside Story. Eerder deze week verscheen in dit rijtje ook Philip: The King Without A Crown over de overleden prins en vanaf 16 april is tevens GameStop: The Wall Street Hijack op discovery+ te zien.

Bezoek ook de Facebook-groep hieronder met andere fans om kijktips uit te wisselen. Veel kijkplezier gewenst!

Discovery+ in Nederland