Terug in de tijd: de 10 meest memorabele quotes uit ‘Game of Thrones’ (voordat je ‘House of the Dragon’ gaat kijken)

‘Winter is coming.’ Zelfs mensen die nog nooit een aflevering van de hitserie Game of Thrones op HBO Max gezien hebben, kennen deze quote. Met de terugkeer naar Westeros in de prequelserie House of the Dragon, is de GoT-koorts ook weer toegenomen. Men is weer volop aan het bingewatchen geslagen. En hoe kunnen we deze geweldige serie beter eren dan door de 10 meest memorabele quotes voor je op een rijtje te zetten? Bekijk ze hieronder.

10x De meest memorabele quotes uit ‘Game of Thrones’

Hieronder vind je een overzicht van de meest memorabele quotes uit Game of Thrones. Belangrijk: dit artikel bevat spoilers. Lees dus niet verder als je de acht seizoenen nog niet hebt gezien en niet wil weten wat er gaat gebeuren.

10. “The things I do for love.” – Jaime Lannister

Game of Thrones zette zichzelf direct goed op kaart door, in de allereerste aflevering ooit, Jaime Lannister de memorabele woorden “the things I do for love” uit te laten spreken, terwijl hij de 10-jarige Bran van een toren duwt omdat het kind dingen gezien heeft die hij niet had mogen zien. Donkere humor én het perfect neerzetten van een personage in één. Zo startte deze hitserie direct goed.

9. “If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention.” – Ramsay Bolton

Niet alleen de perfecte opmerking om de confrontatie tussen de sadistische Ramsay Bolton en Theon Greyjoy af te sluiten, maar ook een quote die in zekere zin de hele serie perfect samenvat. Fantastische foreshadowing.

8. “When you play the game of thrones you win or you die.” – Cersei Lannister

Nog een knap staaltje foreshadowing. Cersei Lannister laat Ned Stark in het eerste seizoen al weten wat de risico’s van de hunkering naar de Iron Throne zijn, en wat blijken haar woorden uiteindelijk waar te zijn. Game of Thrones is natuurlijk geen serie die de dood van personages schuwt, maar we mogen er niks van zeggen. We waren immers al gewaarschuwd.

Game of Thrones boeken volgorde
Serie: Game of Thrones (2011-2019) | Beeld: HBO via WarnerMedia

7. “Yes. All men must die, but we are not men.” – Daenerys Targaryen

De fameuze woorden van de feministische Daenerys Targaryen, die hier in gesprek is met Missandei over de oorlog die eraan zit te komen en laat zien wat voor badass vrouw ze is.

6. “The man who passes the sentence should swing the sword.” – Ned Stark

Nog een quote uit de allereerste aflevering van Game of Thrones ooit. Ned Stark legt hiermee aan zijn zoon Bran uit waarom hij iemand heeft moeten doden. Het toont direct het principiële en nobele karakter van dit personage, en is daarnaast ook gewoon een fantastische metafoor.

5. “Fear cuts deeper than swords.” – Arya Stark

De beroemde woorden van Arya Stark, Westeros’ getraumatiseerde kindermoordenaar, die hiermee op een knappe manier de psychologische effecten van angst uitlegt. Angst kan verwoestende gevolgen hebben, tot nederlagen leiden en duurt vaak langer dan pijn. Dat wist Arya Stark maar al te goed.

4. “Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder.” – Petyr Baelish

Chaos is geen put, maar een ladder. Dat zijn misschien niet de woorden van een goed persoon, maar dat was Petyr Baelish ook niet. Zijn woorden kunnen beschouwd worden als een waarschuwing om die personen te herkennen die afschuwelijke situaties en chaos nodig hebben om hun persoonlijke doelen te bereiken—ten kosten van alle anderen…

Game of Thrones online kijken serie 2011
Serie: Game of Thrones (2011-2019) | Beeld: HBO via HBO Max / Warner Bros. Discovery

3. “Never forget what you are. The rest of the world will not. Wear it like armor, and it can never be used to hurt you.” – Tyrion Lannister

Tyrion Lannister stond garant voor verschillende levenswijsheden, waaronder dit pareltje waarmee hij Jon Snow adviseerde—woorden die misschien wel de spil zijn geweest achter het succes van het personage.

2. “That’s what I do: I drink and I know things.” – Tyrion Lannister

Nog een quote van Tyrion Lannister, die misschien wel de koning van de Game of Thrones-quotes genoemd mag worden. En ook hier was geen woord aan gelogen: hij dronk veel en wist ook veel dingen, dus dat lijkt ons een prima onderbouwing.

1. “You know nothing, Jon Snow.” – Ygritte

Een quote van Ygritte, de vijand en soms grote liefde van Jon Snow. Actrice Rose Leslie sprak deze woorden meerdere keren met genoeg overtuiging uit, en iedereen die zich weleens geërgerd heeft aan zijn partner kan zich hier vast wel in vinden.

Nieuwe GoT-serie ‘House of the Dragon’ is nú te zien op HBO Max

De gloednieuwe prequelserie House of the Dragon is op maandag 22 augustus van start gegaan op HBO Max. Deze serie speelt zich 200 jaar vóór de gebeurtenissen uit de legendarische hitserie af. Waar Daenerys Targaryen in die serie nog met haar draken moest vechten om Westeros terug te veroveren, bevonden haar voorouders zich twee eeuwen geleden in hun hoogtijdagen. De serie vertelt het verhaal van hun absolute heerschappij, maar ook van de strijd die daardoor woedde binnen House Targaryen. De hunkering naar de Iron Throne leidde uiteindelijk tot de Dance of the Dragons.

Er zullen uiteindelijk 10 afleveringen van ‘House of the Dragon’ verschijnen, waarvan de eerste dus op maandag 22 augustus 2022 gelanceerd werd en de laatste op 24 oktober 2022 te zien is.


Synopsis en quotes: HBO Max

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.