Deze bijzondere Franse films worden in mei op tv uitgezonden

Het Cannes Filmfestival staat deze maand weer op het programma. Van 14 t/m 25 mei wordt de Franse stad Cannes omgetoverd tot het decor van een van de grootste filmevenementen van het jaar. Om dat te vieren, zendt de televisiezender TV5MONDE de hele maand mei geweldige Franstalige films uit. Hier vind je in samenwerking met het kanaal een inkijkje in de tofste titels.

Het Cannes Filmfestival wordt gevierd met Franse films op tv

Vanaf 14 mei is het alweer tijd voor de 77e editie van het Cannes Filmfestival. In de Franse stad worden nieuwe films gepresenteerd en prijzen uitgereikt. Uiteraard is dit het uitgelezen moment om Franse topfilms in het zonnetje te zetten. De hele maand worden er op de tv-zender TV5MONDE titels uitgezonden die ooit onderdeel uitmaakten van de ‘Officiële Selectie’.

Iedere donderdag en zondag is het zover en kun je om 21:00 uur voor de tv gaan zitten. Goed om te weten: de films zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, dus je hoeft niet vloeiend Frans te kunnen om ervan te genieten. Hieronder vind je het complete programma, wat eveneens te vinden is op de site van TV5MONDE.

TitelCannes-jaarDatumTijd
Dans Paris2006Donderdag 2 mei21:00 uur
Une histoire d’amour et de désir2021Zondag 5 mei21:00 uur
Tralala2021Donderdag 9 mei21:00 uur
Mon légionnaire2021Zondag 12 mei21:00 uur
Entre les vagues2021Zondag 19 mei21:00 uur
Petits arrangements avec les morts1994Donderdag 23 mei21:00 uur
Les magnétiques2021Zondag 26 mei21:00 uur
A good man2020Donderdag 30 mei21:00 uur

3x Franse Cannes-films die je niet mag missen

1. Une histoire d’amour et de desir (5 mei)

In Une histoire d’amour et de desir volgen we de 18-jarige Ahmed, die van Algerijnse afkomst is en in een Parijse achterstandswijk woont. Als hij gaat studeren ontmoet hij de Tunesische Farah, die pas aangekomen is in Frankrijk. Zij laat hem kennismaken met sensuele Arabische literatuur, waardoor Ahmed nieuwe gevoelens ontdekt. De film behoorde tot de Officiële Selectie van Cannes 2021 en heeft een hoofdrol voor Sami Outalbali, die je misschien wel kent als Rahim uit de populaire Netflix-serie Sex Education. TV5MONDE zendt de film uit op zondag 5 mei om 21:00 uur.

2. Tralala (9 mei)

In 2021 behoorde ook Tralala tot de Officiële Selectie. De musicalfilm focust op het leven van de 48-jarige straatmuzikant Tralala. Nadat hij op straat een korte ontmoeting heeft met een jonge vrouw die hem vertelt dat hij vooral niet zichzelf moet zijn, vertrekt hij naar Lourdes om een oude geliefde te zoeken. Daar ontmoet hij een bonte verzameling van mensen die hem helpen zijn nieuwe identiteit te vinden. De film is op donderdag 9 mei om 21:00 uur te zien.

3. Mon légionnaire (12 mei)

Mon Légionnaire draait om het Franse vreemdelingenlegioen. Alleen mannen mogen meevechten in dit eliteleger en de vrouwen blijven achter op de legerbasis, waar een hechte gemeenschap ontstaat. We volgen verschillende personages, waaronder nieuweling Nika, die haar ambitieuze verloofde Vlad moet missen als hij op missie is in Mali. Advocaat Céline legt zich niet zo snel neer bij de strenge regels en alle verwachtingen van de vrouwen op de legerbasis en probeert voor verandering te zorgen. Haar rol wordt gespeeld door Camille Cottin, die ceremoniemeester is van Cannes 2024. De film is op zondag 12 mei te zien om 21:00 uur.

Meer dan genoeg kijkplezier op de Franstalige televisiezender TV5MONDE

Ken je TV5MONDE nog niet? Dit is een televisiekanaal dat dagelijks allerlei Franstalige toptitels uitzendt. Voor veel toffe titels hebben zij de exclusieve uitzendrechten, wat betekent dat je bovenstaande films niet in het aanbod van streamingdiensten kunt vinden.

Je vindt de zender in pakketten van Ziggo (kanaal 71), Odido (kanaal 421) en andere providers. Streamers kunnen naast de lineaire uitzending ook via de online kijkomgeving van deze internet- en tv-aanbieders de films op TV5MONDE volgen.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TV5MONDE.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.