Alle veranderingen binnen de Formule 1 in 2026 op rij

De F1-races razen in een rap tempo voorbij. Hoewel we nog midden in het Formule 1-seizoen zitten, zijn veel teams al bezig met de nieuwe regels die gaan komen. In 2026 heeft de FIA namelijk een aantal wijzigingen in het reglement doorgevoerd. Maar wat betekent dit voor alle teams en coureurs? Hoog tijd om alle veranderingen binnen de Formule 1 in 2026 op rij te zetten.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

FIA maakt nieuw reglement bekend voor 2026

Het was al even bekend dat de regels binnen de Formule 1 in 2026 gaan veranderen. Het was alleen nog niet duidelijk om welke veranderingen dit zou gaan. Nu heeft de FIA het nieuwe reglement bekendgemaakt. Hierbij heeft de organisatie gefocust op vijf speerpunten, namelijk de motor, veiligheid, duurzaamheid, chassis en aerodynamica. Sinds 2022 gelden de huidige regels voor alle F1-wagens. Vier jaar later wordt er een flink aantal wijzigingen doorgevoerd. De voornaamste reden is om de sport duurzamer en veiliger te maken en om de competitie spannender te maken. We nemen alle belangrijke veranderingen met je door.

Regels voor de motoren

Het nieuwe motorreglement werd in augustus 2022 bekendgemaakt. Het doel van deze nieuwe regels is om de sport voor fabrikanten door de lagere kosten een stuk aantrekkelijker te maken. Zo blijft Honda binnen de Formule 1 en worden Audi en Red Bull Ford Powertrains aan de F1 toegevoegd. Ook wordt het aspect duurzaamheid meegenomen in de afwegingen. Vanaf 2026 mag er namelijk alleen gebruik worden gemaakt van volledig duurzame brandstof. Hierdoor komt er niet langer fossiele koolstof vrij. Vanaf 2030 wil de koningsklasse zelfs volledig klimaatneutraal zijn. Daarnaast wordt er gefocust op elektrische onderdelen. Het vermogen van de batterij gaat omhoog van 120 kW naar 350 kW. Deze groei draagt eveneens bij aan het duurzame aspect.

Ook verdwijnt de MGU-H, waardoor de motoren zijn vereenvoudigd. De invoering van de hybridemotoren maakt het voor coureurs mogelijk om tijdens het remmen de batterij opnieuw op te laden. In het nieuwe reglement wordt dit verdubbeld. Hierdoor komt er nog meer energie per ronde vrij. Een ander belangrijke toevoeging is die van de handmatige override-modus. Deze aanvulling zorgt ervoor dat coureurs vaker kunnen inhalen. Het batterijvermogen van de wagen voorop neemt af, terwijl de bolide daarachter profiteert van de energie die is vrijgekomen. Deze verandering betekent ook het einde van de DRS.

Wat zijn de veranderingen van de auto’s?

De Formule 1-wagens gaan er in 2026 een stuk anders uitzien. Te beginnen met het gewicht van alle auto’s. De bolides moeten in 2026 namelijk een stuk wendbaarder worden. Hierdoor worden de wagens een stuk lichter. Het minimumgewicht wordt teruggebracht naar 768 kg, welgeteld 30 kg minder dan de vorige auto’s. Daarnaast worden de wagens ook een stuk kleiner. De nieuwe afmeting van de wielbasis wordt 3400 millimeter, terwijl de breedte wordt veranderd naar 1900 millimeter. Ook wordt de downforce (30%) en luchtweerstand (55%) verminderd. Hoewel de 18-inch banden blijven bestaan, is de breedte van de voor- en achterbanden met 25 en 30 millimeter verminderd.

Alle wagens zullen eveneens worden geïntroduceerd met actieve aerodynamica. Dit systeem zorgt ervoor dat de vleugels aan de zijkant van de auto per bocht aangepast kunnen worden. Doordat de vleugels in de zogeheten Z-Mode staan, creëren deze automatisch meer downforce. Op rechte stukken wordt dan weer gebruikgemaakt van X-Mode met lagere luchtweerstand. Om de optimale luchtstroom te creëren is een deel van de beplating rondom het wiel verplicht. Tot slot beschikken de auto’s deels over een vlakke vloer en een lager aangedreven diffuser.

Hoezo worden de regels veranderd?

De grote vraag is waarom de regels voortdurend worden veranderd. Het antwoord is om de sport een waar spektakel te laten zijn, waarbij de resultaten van de teams dichtbij elkaar te brengen. Onvoorspelbare races zijn namelijk veel leuker voor alle fans om naar te kijken. Toch is het veranderen van de regels niet altijd even handig. De wagens worden door de jaren heen namelijk steeds meer aan elkaar gewaagd. Een nieuw reglement kan daar weer verandering in schoppen. Zo kruipen de teams in 2024 alweer een stuk meer naar elkaar toe. We moeten echter zien hoe het nieuwe reglement in 2026 uitpakt.

Kalender van het Formule 1-seizoen 2024

De Formule 1-kalender 2024 telt 24 Grands Prix, waardoor dit het langste seizoen voor de coureurs uit de geschiedenis van de F1 wordt. De eerste race was op zaterdag 2 maart. Het seizoen eindigt op zondag 8 december. Hoewel er een recordaantal races op de planning staan, staan er geen nieuwe wedstrijden op het programma. Zo zien we onder andere de Grand Prix van België en onze eigen Nederlandse Grand Prix van Zandvoort in juli/augustus weer terug in de lijst.

Wel maakt de Grand Prix van China zijn comeback op de Formule 1-kalender van 2024. Ook is de wedstrijd in Japan naar voren gehaald. Deze vindt nu al vroeg in het seizoen plaats (zondag 7 april), in plaats van de ‘normale’ datum in oktober. De Grand Prix van Azerbeidzjan vond in het begin van 2023 als vierde race plaats, maar staat dit jaar pas op zondag 15 september gepland. In de Formule 1-kalender 2024 hieronder vind je overzichtelijk alle Grands Prix terug.

RaceGrand PrixCircuitDatumWeekdag
1🇧🇭 BahreinBahrain International Circuit2 maartZaterdag
2🇸🇦 Saoedi-ArabiëJeddah Corniche Circuit9 maartZaterdag
3🇦🇺 AustraliëAlbert Park24 maartZondag
4🇯🇵 JapanSuzuka7 aprilZondag
5🇨🇳 ChinaShanghai International Circuit21 aprilZondag
6🇺🇸 MiamiMiami International Autodrome5 meiZondag
7🇮🇹 Italië Imola19 meiZondag
8🇲🇨 Monaco Circuit de Monaco26 meiZondag
9🇨🇦 CanadaCircuit Gilles Villeneuve9 juniZondag
10🇪🇸 SpanjeCircuit de Catalunya23 juniZondag
11🇦🇹 OostenrijkRed Bull Ring30 juniZondag
12🇬🇧 Groot-BrittaniëSilverstone7 juliZondag
13🇭🇺 HongarijeHungaroring21 juliZondag
14🇧🇪 BelgiëSpa-Francorchamps28 juliZondag
15🇳🇱 NederlandCircuit Zandvoort25 augustusZondag
16🇮🇹 ItaliëAutodromo Nazionale Monza1 septemberZondag
17🇦🇿 AzerbeidzjanBaku City Circuit15 septemberZondag
18🇸🇬 SingaporeMarina Bay Street Circuit22 septemberZondag
19🇺🇸 Verenigde StatenCircuit of the Americas20 oktoberZondag
20🇲🇽 MexicoAutodromo Hermanos Rodriguez27 oktoberZondag
21🇧🇷 BraziliëInterlagos3 novemberZondag
22🇺🇸 Las VegasLas Vegas Street Circuit23 novemberZaterdag
23🇶🇦 QatarLosail International Circuit1 decemberZondag
24🇦🇪 Abu DhabiYas Marina Circuit8 decemberZondag

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.