Koopt CANAL+ de Formule 1-rechten? Dit zegt de Nederlandse Country Manager

Het is alweer een aantal weken geleden dat we van de laatste Formule 1-race konden genieten. Hoewel het nieuwe seizoen in maart van start gaat, wordt er nu al veel gespeculeerd over de uitzendrechten van de geliefde autosport. Het is namelijk al een tijd bekend dat het niet goed gaat bij Viaplay, de huidige eigenaar van de Nederlandse uitzendrechten. Eerder toonde Ziggo Sport al interesse in de terugkeer van de Formule 1. De oranje provider zou echter concurrentie kunnen krijgen van de gloednieuwe streamingdienst CANAL+, zo luidt het via allerlei grote media. Maar wat zegt de Country Manager van het bedrijf in Nederland hier eigenlijk over?

Formule 1 is nog tot en met 2024 te kijken bij Viaplay

In 2022 verdwenen de uitzendrechten van Formule 1 in Nederland naar Viaplay. Samen met het video on demand-platform F1 TV mogen zij in ons land alle vrije trainingen, kwalificaties en races uitzenden van 2022 t/m 2024. De deal met deze online streamingdienst werd namelijk direct voor drie jaar getekend. Wel is de prijs inmiddels verhoogd naar €15,99 per maand voor het maandelijkse lidmaatschap en is het sinds kort niet meer mogelijk om een jaarabonnement aan te schaffen.

Het gaat echter niet goed met het bedrijf. Door de tegenvallende resultaten stapte topman Anders Jensen in 2023 al op en de veranderde marktomstandigheden zorgden voor minder advertentie-inkomsten. De problemen lijken zich op te stapelen, want ook het aantal abonnees daalt flink. Hierdoor moest er flink bezuinigd worden. Helaas hebben deze bezuinigingen niet het gewenste effect, want de beurswaarde van het bedrijf blijft dalen. Viaplay zou op dit moment zelfs slechts evenveel waard zijn als het bedrag dat zij betalen voor de uitzendrechten van de Formule 1.

Gaat de nieuwe streamingdienst CANAL+ er met de Nederlandse uitzendrechten vandoor

Het is dus bijna niet meer de vraag óf de uitzendrechten van de Formule 1 bij Viaplay blijven, maar wanneer deze naar een andere streamingdienst verdwijnen. Momenteel wordt er namelijk geboden op de uitzendrechten vanaf 2025. Eerder liet Ziggo Sport al weten interesse te hebben in een terugkeer van de populaire autosport. Van 2015 tot en met 2021 werden hier alle races uitgezonden.

De oranje provider lijkt echter concurrentie te krijgen van CANAL+. De Franse zender heeft namelijk al 30% van de aandelen van Viaplay in zijn bezit. Het bedrijf denkt er nu ook aan om de Nederlandse Formule 1-rechten aan te schaffen. In een recent interview met onze redactie liet Country Manager Alco de Jong al weten sport een belangrijke pijler te vinden.

🗣️ “CANAL+ heeft daar ook internationaal al veel ervaring mee. In Frankrijk is CANAL+ al jarenlang ’the home of’ Formule 1 en Champions League. In Tsjechië hebben we de Premier League en in Oostenrijk komt dat er ook aan. Dus het ligt voor de hand dat we zeker ook naar sport gaan kijken.
— Alco de Jong, Country Manager in Nederland

Later in het interview vroegen we of sport binnen het standaard abonnement zou vallen of dat er dan een aparte subscription zou komen bovenop het entertainmentpakket. In reactie hierop liet De Jong ons het onderstaande weten. Hij benadrukt dat het voorbeeldland van de streamingdienst Frankrijk is en dat er daar inderdaad twee abonnementsvormen van toepassing zijn, maar dat andere eventuele sporten als rugby en padel wel binnen het huidige lidmaatschap kunnen vallen.

🗣️ “Als je kijkt naar Frankrijk, wat voor ons eigenlijk het voorbeeldland is, dan zie je dat ze inderdaad met aparte bundels werken. Als we Formule 1 of de Premier League aan zouden willen schaffen, dan zou dat op termijn inderdaad een optie kunnen zijn.
— Alco de Jong, Country Manager in Nederland

Daarnaast vertelt hij in het interview wel dat het verkrijgen van sportrechten binnen de Nederlandse markt lastig is. Daarom focust CANAL+ zich momenteel op de rechten die zij in hun eigen netwerk hebben. Het bedrijf is echter aandeelhouder van Viaplay en heeft in Frankrijk al de uitzendrechten van de Formule 1 in handen. Er is dus een kans dat niet Ziggo Sport maar deze gloednieuwe Franse streamingdienst er met de Formule 1-rechten in 2025 vandoor racet.

Meer informatie over CANAL+

Na een poos afwezig te zijn geweest, keerde CANAL+ afgelopen december met nieuwe ambities terug in het Nederlandse streaminglandschap. Internationaal gezien is de streamingdienst al actief in vijftig landen, waar inmiddels meer dan 25 miljoen abonnees verzameld zijn.

De streamingdienst heeft twee pijlers: hun content is van hoge kwaliteit en heeft een Europese focus. Zo is de populaire filmdistributeur Dutch FilmWorks, die verantwoordelijk was voor recente topfilms als De Vuurlinie en Expend4bles, aan de streamingdienst verbonden. Ook kunnen we voor films en series van STUDIOCANAL, SPI International (Film1 & FilmBox), Fremantle, NPO, Lionsgate, Lumière en zelfs videodienst Viaplay terecht bij het nieuwe platform.

Een abonnement op CANAL+ kost momenteel €4,99 per maand. Ben je nog niet helemaal overtuigd door het aanbod? Dan kun je de bibliotheek eerst even uittesten, want er is sprake van een gratis proefperiode van 7 dagen. Daarna is het abonnement maandelijks opzegbaar. Een jaarabonnement kost je op dit moment slechts €49,90 p/j, waardoor je een tientje bespaart. Ook goed om te weten: de app van CANAL+ is geschikt voor twee gebruikers tegelijkertijd en daarnaast is het downloaden van titels mogelijk, zodat je zonder wifi-verbinding kunt genieten van de films en series.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.