Hoe werkt de Formule 1 puntenverdeling in 2023?

Hoewel het nieuwe Formule 1-seizoen net een paar races oud is, zijn er al een hoop punten vergeven onder de coureurs en teams. Deze eerste punten zijn ontzettend belangrijk, want wie het hoogst in het klassement staat aan het einde van het seizoen mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen. Maar hoe behalen de coureurs deze kostbare scores? We zetten het allemaal voor je op een rij in deze uitleg van de puntentelling van Formule 1 in 2023. Het gloednieuwe F1-seizoen volg je in Nederland via de streamingdiensten Viaplay en F1 TV.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg nu 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

Hoe werkt de puntentelling voor het Formule 1-kampioenschap?

Voorheen kregen alleen de eerste zes F1-coureurs punten aan het einde van een race. Sinds 2010 is er echter een nieuw puntensysteem ingevoerd, waardoor er veel meer verschil zit in de winst per positie. De eerste tien coureurs die weten te finishen krijgen iedere Grand Prix een vast aantal punten. De eerste plek scheurt ervandoor met 25 punten, terwijl plaats twee 18 punten ontvangt en de derde podiumplaats er 15 krijgt. Daarna volgen voor posities 4-10 respectievelijk 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punten. Het gat tussen de nummer 1 en 2 is het grootste, wat ervoor zorgt dat de coureurs met volle overtuiging strijden voor de eerste positie en niet zomaar genoegen nemen plaats 2 of 3. De coureur met de hoogste score aan het einde van het seizoen wint uiteindelijk de titel van Formule 1-wereldkampioen.

Het kan echter ook voorkomen dat de racers met hetzelfde aantal punten eindigen. Er wordt dan gekeken naar de persoon met de meeste eindzeges op zijn naam. Nog een reden waarom alle snelheidsduivels zo snel mogelijk naar de eerste positie willen scheuren. Overigens is er buiten de einduitslag om nog één punt te verdelen per racedag, want de snelheidsduivels kunnen een bonuspunt verdienen als ze de snelste rondetijd neerzetten én ze in de top 10 eindigen. Als een coureur bijvoorbeeld op plek 12 finisht, maar wél een bliksemsnelle ronde rijdt, dan gaat het punt verloren. Hieronder staat een handig overzicht met het aantal punten per positie aangegeven.

PositiePunten
🏆 125
🥈 218
🥉 315
🏁 412
🏁 510
🏁 68
🏁 76
🏁 84
🏁 92
🏁 101
⏱️ Snelste raceronde1

Behaalde F1-punten tellen mee voor teams van constructeurs

Het is belangrijk om te weten dat Formule 1-seizoen eigenlijk bestaat uit twee kampioenschappen. Zo zijn er punten te verdienen voor individuele coureurs, maar telt de teamprestatie als een aparte score. In totaal zijn er twee rijders verbonden aan een team, die gezamenlijk maximaal 44 eindstandpunten per Grand Prix kunnen halen. Alle punten die de coureurs samen weten te verdienen worden samengevoegd in de score voor het WK voor constructeurs. Buiten de sportieve prestaties om, is het geld wat iedere positie oplevert belangrijk. Daarnaast schreven we al dat bij een gelijke score bij individuen de meeste overwinningen worden meegerekend. Dat is ook bij constructeurs het geval. Stel dat teams op hetzelfde aantal punten staan, dan kan het aantal podiumplaatsen van hun coureurs het verschil maken. Een voorbeeld hiervan is Manor die in 2017 de tiende plaats moest afstaan aan Sauber, waardoor het team te weinig geld zou ontvangen en vervolgens failliet ging.

Wanneer een racer middenin het seizoen besluit zijn brigade te verlaten, behoudt zijn voormalige team de punten. Deze worden echter niet van zijn individuele score afgehaald. De overstap in 2016 van Max Verstappen naar zijn huidige team Red Bull Racing is hier een goed voorbeeld van.

Puntenverdeling bij de sprintrace in Formule 1

Naast de gewone Grand Prix op zondag is er sinds 2021 ook tijdens enkele weekenden een sprintrace in het leven geroepen. In het seizoen van 2023 werkt dit echter onder een nieuw format en zal dit gebeuren tijdens de Grands Prix van Oostenrijk, België, Qatar, Verenigde Staten en São Paulo. Deze sprintraces worden op zaterdag verreden nadat eerder op die dag in de zogeheten ‘sprint shootout’ is bepaald na SQ1 (20 coureurs in 12 minuten), SQ2 (15 coureurs in 10 minuten) en SQ3 (10 coureurs in 8 minuten) wie welke positie in de startgrid mag innemen. De kwalificatie voor de daadwerkelijke race op zondag wordt al op vrijdag verreden na de eerste en enige vrije training van het weekend.

Sprintraces kunnen de rijders extra punten opleveren en werken dit jaar dus als compleet op zichzelf staand onderdeel in het raceweekend. Tijdens de introductie in 2021 kreeg alleen de top 3 hierbij punten toegewezen, maar dit zorgde ervoor dat de coureurs weinig risico’s namen om die kostbare score bij elkaar te sprokkelen. Sinds het raceseizoen van 2022 is daarom besloten om de top 8 vliegensvlugge sprintracers extra punten te geven, waarbij elke positie een extra punt oplevert. Hieronder staat een handig overzicht met het aantal punten per positie aangegeven.

PositiePunten
🏆 18
🥈 27
🥉 36
🏁 45
🏁 54
🏁 63
🏁 72
🏁 81

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.