Formule 1 op tv: worden er in 2024 weer races op televisie uitgezonden?

Vorig jaar kon je op het lineaire kanaal van Viaplay genieten van alle raceweekenden in de koningsklasse van de motorsport. Daarnaast werd op de zender Canvas de race van Spa-Francorchamps in België vertoond, waarna de GP van Zandvoort in Nederland werd uitgezonden door de NOS. Nu zijn veel mensen benieuwd of Formule 1 op tv te zien zal zijn aankomend jaar: welke Grand Prix worden op televisie uitgezonden in 2024? In dit artikel helpen we je een handje.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Geen lineair tv-kanaal bij Viaplay, wel gewoon weer uitzendingen via app en website

Tot vorig jaar kon je op je televisie kijken naar Viaplay, de streamingdienst die in Nederland de uitzendrechten voor de Formule 1 in handen heeft samen met F1 TV. Sinds begin 2024 is deze zender, Viaplay Xtra, echter uit de lucht. De streamingdienst heeft besloten ermee te stoppen en dus geen uitzendingen meer lineair op de televisie te vertonen dit kalenderjaar.

Toch kun je gewoon op je televisie naar alles kijken door te streamen via de app en een mediaplayer te gebruiken. Veelgebruikte casting-apparaatjes als de Chromecast of Apple TV kun je in bijna elke (oude of nieuwe) televisie steken, waardoor je het beeldscherm kunt gebruiken als Smart TV. Vanaf de app op een ander apparaat kun je dan simpelweg op het logo voor ‘casten’ klikken, waarna je direct elke F1 Grand Prix kunt streamen.

F1-races van Spa-Francorchamps (België) en Zandvoort (Nederland) waren op tv te zien

Voor mensen zónder abonnement op een sportstreamingdienst, maar mét liefde voor motorsport, waren het twee mooie weekenden in het afgelopen raceseizoen: de Grands Prix van België & Nederland. Zowel de race op het circuit van Spa-Francorchamps als onze eigen GP in Zandvoort werden namelijk helemaal gratis op televisie uitgezonden.

Van de GP van België waren zowel de uitzendrechten van de kwalificatie als de race binnengehaald door Sporza, waardoor beide onderdelen van het motorsportweekend mochten worden uitgezonden op de zender Canvas die in Nederland ook op televisie te ontvangen is. Vervolgens werd de race in Zandvoort door de NOS uitgezonden als gevolg van een deal die in het begin van het jaar al werd gesloten met de streamingdienst Viaplay. Ook online was het hierdoor mogelijk om onder andere beide races te kijken via de streamingdienst NLZIET.

🔀 Je kunt Formule 1 bij Viaplay kijken, maar de motorsport wordt daarnaast ook hier bij F1 TV uitgezonden. Een abonnement op F1 TV zit overigens sinds begin dit jaar ook gratis bij je lidmaatschap op Viaplay.

Worden er Formule 1 Grand Prix in 2024 op televisie uitgezonden?

Nu is men benieuwd of er in het Formule 1-racejaar van 2024 ook Grand Prix op tv te zien zullen zijn. Helaas hebben we zowel goed als slecht nieuws voor je, want dit is nog niet voor elke GP bekend.

We weten in ieder geval dat de NOS weer de Grand Prix van Zandvoort mag uitzenden in 2024. Verder schreven wij in ons artikel met 8 manieren om gratis Formule 1 te kijken al dat ook de Duitse zender RTL maar liefst zeven GPs uit mag zenden. Hiervan zijn de uitverkoren wedstrijden echter nog niet bekend. Wel kun je altijd even de (online) radio aanzetten om naar het verslag van een oude bekende te luisteren: commentaar van Olav Mol via Grand Prix Radio. Hier kun je het beeld van één van de onderstaande twee streamingdiensten bij aanzetten.

Viaplay en F1 TV hebben de uitzendrechten in handen

Voor de rest van dit seizoen kun je nog steeds gewoon bij Viaplay terecht voor alle uitzendingen, waar ook onder andere films en series, darts, Premier League– en Bundesliga-voetbal te zien zijn. Ook verschenen er al meerdere Formule 1-documentaires online. Daarnaast is ook F1 TV een geliefde aanbieder voor fans die enkel en alleen naar de motorsport willen kijken.