Deze 10 films en series over de Formule 1 moet je écht gezien hebben

Een legendarisch hoofdstuk in de Nederlandse sportgeschiedenis: het Formule 1-seizoen van 2021 is afgesloten met Max Verstappen als wereldkampioen! Nu vallen we helaas in een zwart gat van ruim 3 maanden tot de start van de volgende races, maar gelukkig zijn er veel films en series over de bijzondere racewereld om in de tussentijd te kijken. Doe inspiratie op met dit overzicht van 10 films en series over de Formule 1 op Netflix, discovery+, Videoland, Amazon Prime Video en Pathé Thuis om aan je kijklijst toe te voegen.

10x Films en series over de Formule 1 die je gezien moet hebben

Hieronder vind je 10 toffe kijktips voor films en series die Formule 1-fans eigenlijk direct aan hun kijklijst toe zouden moeten voegen. Belangrijk om te weten is dat Max Verstappen: Whatever It Takes een grote aanrader is en dat deze een tijdje geleden nog op Ziggo Movies & Series te zien was, maar helaas kun je hem nu niet meer online kijken of op DVD terugvinden. Gelukkig kun je ook heel veel plezier uit de volgende 10 kijktips halen.

10. Schumacher (film, 2021) – Netflix

Een paar maanden geleden lanceerde Netflix de nieuwe documentaire Schumacher over de wereldberoemde racelegende. De docu bevat zeldzame interviews en niet eerder vertoond archiefmateriaal en schetst een zeer gevoelig maar kritisch portret van de zevenvoudig wereldkampioen.

Michael’s sterke wil en triomfantelijke strijd om tegen alle verwachtingen in te winnen brachten hem in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling. De reis van Michael Schumacher heeft tot de verbeelding van miljoenen mensen gesproken, maar er is veel meer dan autosport aan het succes van deze zeer persoonlijke man te danken.

9. Ferrari 312B (film, 2017) – discovery+

In 1970 ontketende Ferrari’s ontwerper Mauro Forghieri een ware revolutie door als eerste een platte motor te plaatsen in zijn nieuwste racewagen. Met deze iconische Ferrari 312B wisten topcoureurs Jacky Ickx en Clay Regazzoni in het eerste seizoen meteen vier Grand Prix-races te winnen. Een halve eeuw na het debuut van deze klassieke racewagen wil de Italiaanse ex-F1-coureur Paolo Barilla hem terug de baan op brengen door mee te doen met de tweejaarlijkse Monaco Historic Grand Prix.

Hij gaat hiervoor te rade bij Mauro Forghieri zelf die samen met een team van enthousiaste monteurs een oude Ferrari 312B tot in detail restaureert. De documentaire Ferrari 312B laat zien hoe de stijlvolle racewagen weer tot leven wordt gebracht en vertelt over de historie van dit kunstwerk op wielen dat destijds compleet handgemaakt werd. Aan het woord komen de hoofdrolspelers van weleer, zoals Mauro Forghieri zelf, Jacky Ickx en Niki Lauda, alsmede net als enkele journalisten en kenners van de autosport. En vervolgens zien we Paolo Barilla in actie in Monaco tussen andere oude racewagens. Een must see voor elke F1-liefhebber.

8. Ford v. Ferrari (film, 2019) – Pathé Thuis

Samen bouwden Carroll Shelby en Ken Miles een raceauto voor Ford Motor Company om de strijd aan te gaan met het dominante raceteam van Enzo Ferrari tijdens de 24-uur van Le Mans in 1966.

Deze film staat naast Ford v. Ferrari ook bekend onder de alternatieve titel Le Mans ’66.

7. Grand Prix Driver (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

Een paar jaar geleden kwam Amazon Prime Video met een eigen inkijkje in de wereld van de Formule 1. Het is een gesloten en competitieve wereld, waarin de streamingdienst besloot McLaren te volgen tijdens het voorseizoen van 2017 en de voorbereiding op hun eerste race in Melbourne. Na drie jaar zonder winst hoopte McLaren weer aan kop te komen met de promotie van nieuweling Stoffel Vandoorne. Deze vierdelige serie onthult hoe ze dat doen.

6. Senna (film, 2010) – Bol.com

Ayrton Senna da Silva deed mee aan 161 Formule 1-races, startte 65 keer van poleposition, won 41 keer en wist maar liefst 3 wereldkampioenschappen in de wacht te slepen. Hij stierf aan de gevolgen van een afschuwelijke crash tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994.

In deze documentaire krijgen we een inkijkje in het leven van de bijzondere racelegende. Hij is momenteel niet te streamen bij video on demand-platforms in Nederland, maar wel als DVD verkrijgbaar via Bol.com.

5. Rush (film, 2013) – Videoland

In de jaren 70 zijn de charismatische James Hunt en zijn briljante tegenstander elkaars grootste concurrenten in de Formule 1. Hunt is roekeloos, leeft graag in de spotlight en geniet van zijn status als superster. De serieuzere Lauda houdt zich liever wat afzijdig van al die aandacht. Maar beiden leven voor de races, waarin de kleinste fout met de dood kan worden bekocht.

4. Fernando (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

Amazon Prime Video lanceerde vorig jaar nieuwe Exclusive docu-serie: Fernando. Dit is een portret van de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 en één van de meest succesvolle en populaire sportsterren van Spanje. De vijfdelige docu-serie laat Alonso’s passie en zijn uiterste vastberadenheid om te winnen zien. Zijn deelname aan de belangrijkste circuits zoals Indianapolis 500, Le Mans 24 uur en met als hoogtepunt zijn eerste uitstapje in Dakar Rally in januari zijn in de docu-serie vastgelegd. In de docu-serie is ook Alonso’s inner circle te zien, waaronder zijn manager Luis García Abad, zijn zus Lorena Alonso, zijn partner Linda Morselli en zijn collega Carlos Sainz, die allemaal bijdragen om de man achter de kampioen te laten zien.

Er is ook een tweede seizoen van deze serie gemaakt, maar die is op het moment van schrijven nog niet vanuit Nederland te bekijken op de streamingdienst.

3. Williams (film, 2017) – Bol.com

In 1977 zag het Britse Formule 1-team Williams voor het eerst het levenslicht na de oprichting door Frank Williams en Patrick Head. Door de jaren heen zijn maar liefst 9 constructeurstitels en 7 wereldtitels gewonnen door het team, waarmee alleen Ferrari beter heeft weten te presteren dan de Britse autostal.

Deze film is momenteel helaas niet te zien bij Nederlandse streamingdiensten, maar wel als DVD te halen via Bol.com en andere webwinkels.

2. Days of Thunder (film, 1990) – Pathé Thuis

Cole Trickle is racer en heeft zijn zinnen gezet op de overwinning van de Daytona 500. Hij moet nog wel het een en ander uitvechten met zijn teambaas en zet daarbij niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook die van zijn vriendin.

Dit is dan misschien niet precies een film over de Formule 1, maar wel een absolute kijktip voor wie houdt van racen. Met een Oscarnominatie op zak en de topacteur Tom Cruise in de hoofdrol is Days of Thunder zeker het kijken waard.

1. Formula 1: Drive to Survive (serie, 3 seizoenen) – Netflix

Één van de meest bekende F1-docuseries van de afgelopen jaren is ongetwijfeld Netflix’ Formula 1: Drive to Survive. Na 3 seizoenen van de unieke serie is inmiddels ook al aangekondigd dat er vlak voor de start van de nieuwe F1-kalender een vierde seizoen zal verschijnen op de streamingdienst. Gezien de bizarre gebeurtenissen en ontknoping van seizoen 2021 is een spektakelstuk gegarandeerd.

Racewedstrijden kijken

Dit zijn natuurlijk toffe films en series om te kijken voor Formule 1-fans, maar je wilt vast graag ook naar de wedstrijden kijken. Hiervan houden we je op de hoogte via onze sportpagina. Voor de duurzamere sport Formule E zijn ook live streams beschikbaar bij één van de bovengenoemde streamingdiensten, want deze rechten zijn aangekocht door Eurosport (onderdeel van Discovery). Je kunt dus alle Formule E-wedstrijden hier bij discovery+ streamen.

Formule 1 gaat naar Viaplay

Dit jaar was het volledige Formule 1-seizoen nog te zien bij Ziggo, maar de uitzendrechten zijn recentelijk overgekocht door een nieuwe partij. Misschien ken je ze wel van de vele berichten in het nieuws, want het gaat om Viaplay. Een abonnement op de streamingdienst zal verkrijgbaar zijn voor €13,99 per maand.

Deze nieuwe streamingdienst komt overvliegen vanuit de Scandinavische landen en heeft naast de rechten voor F1 ook voetbal (o.a. Premier League & Bundesliga), darten en KSW (Mixed Martial Arts) binnen weten te halen. Verder zullen er ook films en series op het video on demand-platform te zien zijn. De complete samenstelling van content vind je via de pagina met het Viaplay aanbod in Nederland.


Synopsissen: Netflix, discovery+, Videoland, Amazon Prime Video, Pathé Thuis