3x Manieren om Formule 1 te kijken in het buitenland

Hoewel de zomervakantie voor veel mensen in juli begint, scheuren de Formule 1-coureurs nog tot het einde van die maand door. Voor raceliefhebbers is het in de periode waarin ze op vakantie gaan dan ook vaak even zoeken naar manieren om vanuit het buitenland F1 te streamen en zo geen wedstrijd te hoeven missen. We begrijpen dat maar al te goed, daarom hebben we drie manieren op een rij gezet waardoor jij ook in het buitenland naar alle races van de Formule 1 kijken kunt.

De 3 beste manieren om live te kijken naar Formule 1-races vanuit het buitenland

1. Door middel van de streamingdiensten Viaplay en F1 TV

Veel Nederlandse Formule 1-kijkers is het waarschijnlijk niet ontgaan dat er twee partijen zijn die de uitzendrechten van de hoogste raceklasse in handen hebben momenteel: Viaplay en F1 TV. Eerder konden raceliefhebbers de Grands Prix live volgen via Ziggo Sport, maar dit kanaal is de rechten kwijtgeraakt aan de eerstgenoemde hoogste bieder. Zowel de vrije trainingen als de kwalificaties en races kun je nu dus kijken bij deze video on demand-platforms.

Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg nu 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

Ook in het buitenland binnen de Europese Unie kun je naar Viaplay blijven kijken. Zelfs in Noorwegen is dit mogelijk. Het Verenigd Koninkrijk valt echter buiten dit bereik, omdat zij geen deel meer uitmaken van de EU. Je kunt dus in de populaire vakantielanden zoals bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk en Duitsland gewoon alle Grands Prix volgen. Alle functies werken hetzelfde als in Nederland. Wel kan de kwaliteit afhangen van de eigenschappen en snelheid van het netwerk waarop je aan het streamen bent. Reis je buiten de Europese Unie? Dan is het niet mogelijk om wedstrijden via een lokaal netwerk te volgen. Dit komt omdat Viaplay tot op heden nog geen rechten buiten Europa heeft, waardoor je er vanuit die landen geen toegang hebt tot streamen. Op de officiële website van F1 TV staat echter een lijst (scroll naar beneden > klik op ‘algemene voorwaarden’ > klik op de link in punt 4.2 > bekijk alle locaties) met heel veel landen waarin je gebruik kunt maken van alle Formule 1-streamdiensten van het video on demand-platform. Daaronder vallen ook heel veel landen buiten Europa.

2. Via een buitenlandse omroep

In Nederland bezitten de bovenstaande streamingdiensten dus de rechten om alle F1 wedstrijden uit te zenden, maar in andere landen zijn er soms openbare kanalen die de wedstrijden mogen vertonen. Dat betekent dat je legaal en gratis naar streams uit allerlei landen kunt kijken, mits je zelf in dat land bent. Verschillende buitenlandse omroepen bieden gratis vrijwel alle Grands Prix aan. Enige nadeel: het commentaar bij deze streams is niet in het Nederlands. Wil je toch Nederlands commentaar? Een optie daarvoor is Grand Prix radio in de achtergrond op te zetten. Hieronder is een lijst met een greep uit verschillende landen en de bijbehorende omroep die de streamingrechten in handen heeft.

LandOmroep
🇦🇱 AlbaniëRTSH
🇧🇪 BelgiëRTBF Auvio
🇧🇷 BraziliëRede Bandeirantes (Band)
🇮🇹 ItaliëTV8
🇱🇺 LuxemburgRTL Zwee
🇦🇹 OostenrijkServus TV
🇬🇧 Verenigd KoninkrijkChannel 4
🇨🇭 ZwitserlandSRF

3. Via een VPN-verbinding

Wanneer je geen toegang hebt tot de beschikbare streamingdiensten, is een derde optie om via een VPN naar alle Grands Prix te kijken. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken. Het systeem is simpel: een Virtual Private Network (VPN) is een anonieme internetverbinding die ervoor zorgt dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Hiermee kun je zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft. Stel je je VPN in op een ander land? Dan denkt de desbetreffende website die je bezoekt dat jij in dat land bent en kun je als gevolg hiervan gewoon toegang krijgen tot streams die je misschien niet vanuit het buitenland kunt bekijken.

Met een VPN-verbinding kun je dus de locatie kiezen die jouw apparaat doorgeeft aan een website, waardoor je bijvoorbeeld als anonieme kijker in Oostenrijk naar een uitzending via Servus TV (of een ander land, of een andere zender) kunt kijken met een livestream van perfecte kwaliteit. We leggen dit op de pagina Formule 1 kijken met een VPN tot in de puntjes uit. Dit is ook een optie als je vanuit andere landen met je abonnement op Viaplay naar de races wilt kijken. Het werkt als volgt:

1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand

2. Zet je locatie via de app op Nederland

3. Ga direct naar Viaplay en begin met kijken 🏎


Let op: het gebruik van een VPN om films, series en sport te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ’terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.