Films over de Tweede Wereldoorlog geschikt voor kinderen

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Tijdens de nationale herdenking zijn we in Nederland twee minuten stil. Om kinderen te leren over de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende films gemaakt. In dit artikel zetten we er negen voor je op een rij. We geven per film aan vanaf welke leeftijd de film geschikt is om te kijken en waar deze over gaat. Zo kun je zelf bepalen of de film geschikt is om samen te kijken.

1. Mijn Beste Vriendin Anne Frank – Videoland

De film Mijn Beste Vriendin Anne Frank is sinds 1 mei 2024 op Videoland te zien en heeft een kijkcijfer van twaalf jaar. Dit betekent dat de film mogelijk schadelijke beelden bevat voor kinderen onder de twaalf jaar. Zo kunnen er gewelddadige beelden in voorkomen. Het verhaal volgt de vriendschap tussen Hannah en Anne. Ondanks de toenemende dreiging voor joden proberen de twee beste vriendinnen een ‘normaal’ leven te leiden. Wanneer de familie van Anne onderduikt verliezen de twee elkaar uit het oog. Totdat ze elkaar in 1945 tegenkomen in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hannah zet haar leven op het spel om de ernstig zieke Anna te helpen.

2. Oorlogsgeheimen – NLZIET

Oorlogsgeheimen krijgt een kijkcijfer van 6. Dit betekent dat de speelfilm voor kinderen vanaf zes jaar geschikt is. Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1943. Tuur (Maas Bronkhuyzen) en Lambert (Joes Brauers) zijn beste vrienden. Vanaf jongs af aan zijn de twee onafscheidelijk. Maar de oorlog dreigt de vriendschap uit elkaar te drijven. De ouders van Tuur (Loek Peters en Eva Duijvestein) en zijn grote broer (Nils Verkooijen) zitten bij het verzet. De familie van Lambert is echter lid van de NSB. De jongens krijgen een nieuw meisje, Maartje, in de klas. Zij heeft een groot geheim en besluit dit alleen met Tuur te bespreken. Deze keuze dreigt grote gevolgen voor de vriendschap van de jongens te hebben en brengt Maartje in gevaar.

3. Waar is Anne Frank – Pathé Thuis

In de animatiefilm Waar is Anne Frank uit 2021 komen het heden en het verleden samen. De denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie zij haar dagboekbrieven schreef, is tot leven gekomen in het Achterhuis. Ze vraagt zich af waar Anne is en besluit met het dagboek op onderzoek te gaan. Ze ontdekt een manier om de boodschap van Anne opnieuw betekenis te geven. De animatiefilm krijgt het kijkcijfer 9 op het onderwerp ‘angst’. Dit betekent dat er veel bange mensen in de film voorkomen. Op geweld scoort de film een 6. Je kunt de film huren of kopen op Pathé Thuis.

4. The Crossing – Amazon Prime Video

The Crossing scoort net als de animatiefilm Waar is Anne Frank een 9 op het onderwerp ‘angst’ en een 6 op ‘geweld’. Het verhaal speelt zich af in december 1942. Sarah en Daniel zijn Joods en dreigen opgepakt te worden door de Duitse bezetters. Om dit te voorkomen verstoppen ze zich in de kelder van het huis waar Otto en Gerda wonen. Als hun ouders worden opgepakt vanwege verdenking van hulp aan de Joden, besluiten de twee kinderen om Sarah en Daniel te helpen ontsnappen naar Zweden. Wat volgt is een lange tocht door koude bossen en sneeuw. Wie kunnen de kinderen onderweg vertrouwen?

5. Snuf de Hond in Oorlogstijd – NLZIET

Snuf de Hond in Oorlogstijd is gebaseerd op het eerste boek van Snuf de Hond. In vier afleveringen volgen we het verhaal van Tom. Zijn ouders zijn bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. In eerste instantie komt de jongen terecht in een weeshuis, maar wordt door zijn oom Tjerk naar een boerderij gebracht. Van zijn opa Bauke krijgt hij een hond. Deze noemt hij Snuf en samen gaan ze veel op pad. Op een dag redt hij een Engelse piloot. Om uit handen te blijven van de Duitsers duikt hij onder op de boerderij bij Tom. Ook Mirjam, een Joods meisje, wordt door hem gered. De speelfilm kan angstige beelden bevatten, waardoor de film op dit onderwerp geschikt is vanaf negen jaar. Op geweld scoort het een 6.

6. Hitler Heeft Mijn Roze Konijn Gestolen – NLZIET

Terwijl Anna druk bezig is met school en haar vrienden, beseft ze niet dat de wereld ieder moment compleet kan veranderen. In Berlijn duiken overal posters op van Hitler. De drukkende sfeer is voelbaar. Ineens verdwijnt haar vader, een Joods journalist. Haar familie vlucht uit Duitsland en het leven van Anna is in één klap niet meer hetzelfde. In alle haast vergeet ze ook haar knuffel, een roze konijn. De speelfilm is gebaseerd op het levensverhaal van de auteur Judith Kerr. Op de website van kijkcijfer is te zien dat de film voor alle leeftijden geschikt is. Toch is het raadzaam om eerst zelf te kijken of je de film voor je kleintje geschikt acht.

7. Het Videodagboek van Anne Frank – NLZIET

Stel je voor dat Anne Frank geen dagboek had, maar een videocamera. Dat is precies waar Het Videodagboek van Anne Frank over gaat. In acht afleveringen filmt Anne haar belevenissen, gedachten en gevoelens in en na het Achterhuis. De serie verscheen in eerste instantie op YouTube. Nu is er ook een tv-serie van gemaakt. Deze versie bevat meer beelden en drie extra afleveringen over de periode na 4 augustus 1944. De afleveringen zijn geschikt vanaf negen jaar.

8. 13 In De Oorlog – NLZIET

In 13 In De Oorlog wordt er laten zien hoe het is om als kind op te groeien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedere aflevering vertelt een ander verhaal en legt aangrijpende gebeurtenissen uit de oorlog uit. Zo begint de reeks bij de bezetting. In chronologische volgorde worden vervolgens een aantal momenten besproken, waaronder het verzet, de vernietigingen en de hongerwinter. De serie eindigt met de bevrijding en de tijd na de oorlog. Op school wordt de serie veelal in groep zes tot en met acht laten zien. Dit betekent dat de afleveringen geschikt zijn voor kinderen vanaf 9-10 jaar.

9. Oorlogswinter – NLZIET

De film Oorlogswinter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Het verhaal speelt zich af tijdens de hongerwinter van 1944/45. De film scoort op de onderwerpen ‘geweld’, ‘angst’ en ‘discriminatie’ een 12 als kijkcijfer. Johan van Beusekom (Raymond Thiry) is burgermeester. Hij probeert met de Duitse bezetters in gesprek te gaan om de schade voor zijn dorp te beperken. Zijn 14-jarige zoon Michiel (Martijn Lakemeier) kan niet wachten om in verzet te komen. Wanneer hij onverwachts een opdracht krijgt, raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.


Synopsis: Kijkcijfer, NLZIET

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.