Telefoonverslaafd? Deze 5 films over smartphones moet je zien

Iedereen kent het wel: je bent je telefoon thuis vergeten en hebt vervolgens de hele dag het gevoel dat je een belangrijk orgaan mist. De rol van de smartphone wordt in ons leven dan ook steeds groter. We zitten er massaal aan vastgekluisterd, onze schermtijden rijzen de pan uit en we hebben voor alles wel een app, of het nu om navigeren, de liefde vinden of tv-kijken gaat. Als jij je hierin herkent, dan hebben we een aantal toffe kijktips voor je. In samenwerking met T-Mobile hebben wij in dit artikel namelijk 5 films over smartphones op een rijtje gezet die je niet mag missen.

Nieuwe iPhone 14-serie bij T-Mobile

Een paar maanden geleden heeft Apple een gloednieuwe smartphonereeks op de markt gebracht. Het gaat om de iPhone 14-serie, bestaande uit de iPhone 14, de iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Max. Ten opzichte van de iPhone 13 zijn er vele voordelen, waaronder een krachtigere batterij, een helderder display en een betere fotocamera. Goed nieuws voor iedere telefoonverslaafde dus en genoeg reden voor ons om eens in een aantal toffe films te duiken die draaien om dit essentiële apparaatje.

5x Films waarin telefoons een hoofdrol spelen

Het is natuurlijk niet zo dat telefoons in films echt iets nieuw zijn. We kunnen ons allemaal nog wel de scène uit Taken herinneren waarin Liam Neeson tijdens een telefoongesprek de legendarische woorden “I will find you and I will kill you” uitspreekt. Of wat dacht je van de openingsscènes van de Scream-films? Dat telefoons écht het hoofdonderwerp zijn, is echter wél een trend van de laatste jaren. Hieronder zetten we vijf interessante, spannende of grappige films waarin telefoons een hoofdrol spelen op een rijtje.

5. Alles op Tafel (2021)

Alles Op Tafel | trailer | 4 november in de bioscoop

Dat je smartphone niet altijd je vriend is en ook je vijand kan worden, bewijst Alles op Tafel. In deze Nederlandse film spreken zeven goede vrienden af voor een gezellig etentje. Al snel slaat de sfeer om en de spanningen stijgen pas echt als een van hen voorstelt een spel te spelen: iedereen legt zijn telefoon op tafel en alles wat die avond binnenkomt moet met de hele groep worden gedeeld. Dit levert een hele hoop hilarische en ongemakkelijke momenten op. De film komt van Will Koopman, de vrouw achter ware kijkcijferkanonnen als Gooische Vrouwen en Terug naar de Kust, en is nu te zien op Amazon Prime Video.

4. Countdown (2019)

Countdown | Trailer (NL ondertiteling) | Pathé

Een app die je precies vertelt wanneer je doodgaat, zou jij die downloaden? Jonge verpleegster Quinn (You-actrice Elizabeth Laill) doet dit wel en ontdekt dan dat ze nog maar enkele dagen te leven heeft. Vanaf dan maakt ze een aantal rare en angstaanjagende dingen mee. Lukt het haar nog om haar leven te redden of krijgt de app echt gelijk? Countdown is bloedstollend en ontzettend spannend, al durf je daarna je telefoon misschien even niet meer aan te raken. Toeval? Nee, want in een interview met Collider heeft regisseur Justin Dec aangegeven dat hij de film deels gemaakt heeft om ons te stimuleren onze telefoons wat vaker neer te leggen en wat meer om ons heen te kijken. Countdown bekijk je op Pathé Thuis en Amazon Prime Video.

3. The Social Dliemma (2020)

The Social Dilemma | Official Trailer | Netflix

De razend populaire Netflix-documentaire The Social Dilemma richt zich op de vraag: wat zijn de gevolgen van onze groeiende afhankelijkheid van sociale media? Wat gaat er aan de andere kant van je scherm schuil? En zijn de makers van alle technische ontwikkelingen eigenlijk nog wel zo blij met wat ze gecreëerd hebben? Deze spraakmakende film ging in 2020 ontzettend viraal en doet je als kijker eens extra nadenken voordat je hersenloos door je Instagram-feed begint te scrollen.

2. Jexi (2019)

Jexi - Official Trailer | Prime Video

Phil uit Jexi zou zich zeker aangesproken hebben gevoeld door de titel van dit artikel. Hij is single, heeft weinig vrienden, heeft een hekel aan zijn baan en heeft één heel groot probleem: hij is ontzettend verslaafd aan zijn smartphone. Alles verandert echter als hij een nieuwe telefoon koopt en ontdekt dat zijn digitale assistent genaamd Jexi veel meer is dan alleen een gewone AI-assistent. Ze heeft namelijk een eigen persoonlijkheid en probeert hem te helpen zijn comfort zone te verlaten. De heerlijke komedie komt van de makers van Bad Moms en is te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video.

1. App (2013)

App (2013) | Trailer | Hannah Hoekstra | Isis Cabolet | Robert de Hoog

Tot slot tippen we de Nederlandse thriller App, met onder meer Mocro Maffia-acteur Robert de Hoog en Cocaine Bear-actrice Hannah Hoekstra. Het verhaal gaat over Anna Rijnders, een jonge studente die de mysterieuze app IRIS downloadt. In eerste instantie lijkt dit een handig hulpje dat haar leven gemakkelijker maakt, maar als haar beste vriendin op mysterieuze wijze overlijdt begint Anna te vermoeden dat er misschien wel meer achter zit. Deze bloedstollende film zorgt ervoor dat je van het begin tot het eind op het puntje van je stoel zit. Je bekijkt hem op Pathé Thuis, Disney+ of Videoland.

Volledige aanbod van de streamingdiensten

In dit artikel hebben we vijf kijktips voor de telefoonverslaafde filmfans getipt. Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je welke titels precies op welk video on demand-platform te zien zijn. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd en maandelijks verschijnen, ga je naar het verdwijnsein en overzicht met titels die nieuw deze maand zijn.


Synopsissen: Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Netflix, Disney+ en Videoland
Afbeelding ter illustratie

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.